PriMarius & Šogor in action
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- Svarrogh
Ali, tu se javlja jedan problem. Moras imati dobro rjesen sustav za filtriranje hmelja. Ako ti se hmelj nalazi u hop spideru, carapi ili nesto trece onda bi vrtnjom trebao kreirati whirpool i tada ce ti se haze skupiti u sredini kotla i kod pretakanja samo pazis da to ne uzburkas i sve ok. Ako imas filter za hmelj kao ja, imas problem. Sto vise vrtis sladovinu i sto je ona hladnija, to se vise talozi hmelj. Ako ti dizajn stopaljke za hmelj nije najbolji, pred kraj hladjenja ce ti se smanjiti protok i pumpa jednostavno nece imati dovoljno tekucine da prepumpa nazad u kotao. Obrati malo pozornost na te stvari i napravi si najbolje rjesenje.
- PriMarius
Prema Palmeru, za vrijeme hlađenja - doduše on navodi lonac u ledenoj kupki, trebalo bi lonac cimat kružno da wort nutra oplahuje stijenke (poezija
) ali "Minimize splashing to avoid oxidation"... znači, po njegovom, prije fermentora nebi trebalo prozračivat sladovinu - ali ako su iskustva dobra i sa prozračivanjem, onda super...
Čini mi se da je bolja varijanta hlađenja napravit whirpool recirkulacijom čime se Cold Break dešava u loncu i taloži bliže sredini, nego da se odmah pušta direkt kroz cfc u fermentor, čime može povlačit više tih proteina sa sobom...
Hmelj kuhamo u dm vrećici, makar smo napravili čini mi se dobar sistem odvodnjavanja (prema nekom frajeru kaj sam našel na webu), a to je ovak nekaj

tak da cijevi cuclaju sladovinu malo iznad tog dreka kaj se taloži dole i to blizu ruba bačve - i nisu fixirane, tak da se oba koljena daju zakretat i namještat prije kuhanja... skoro niš smeća nam ne prođe kroz cfc na gazu nategnutu prek ljevka u fermentor...
Čini mi se da je bolja varijanta hlađenja napravit whirpool recirkulacijom čime se Cold Break dešava u loncu i taloži bliže sredini, nego da se odmah pušta direkt kroz cfc u fermentor, čime može povlačit više tih proteina sa sobom...
Hmelj kuhamo u dm vrećici, makar smo napravili čini mi se dobar sistem odvodnjavanja (prema nekom frajeru kaj sam našel na webu), a to je ovak nekaj

tak da cijevi cuclaju sladovinu malo iznad tog dreka kaj se taloži dole i to blizu ruba bačve - i nisu fixirane, tak da se oba koljena daju zakretat i namještat prije kuhanja... skoro niš smeća nam ne prođe kroz cfc na gazu nategnutu prek ljevka u fermentor...
stin...stern...st'nning
numzph-numonh, bleeargh...
if you don’t like it, it probably wasn’t meant for you...
hahahahahahahahah hahahahah jač crč majkemmm... (Tinl)
- Don Genovese
Da li vratiti hladnu sladovinu (iz izlaza CFC-a) u "whirlpool" ili od potisa pumpe, prije hladnjaka?Ferdo je napisao/la:Ako imaš pumpu spojenu na cfc tad možeš uspostaviti cirkulaciju, tj. povrat u kotao do željene temperature. Time se također postiže i dobro prozračivanje sladovine i može se stvoriti vrtlog pa kotao pretvaramo u "whirlpool" posudu.
Jednostavno kao engleski travnjak.
- buky1
Kod mene se sladovina iz cfc-a vraća u lonac kroz ventil koji je smješten na sredini lonca. Ventil je potopljen i sladovina se ne prozračuje. Ova pumpa od vešmašine i nije baš superjaka pa ni whirlpool nije nešto, ali ipak smeće na kraju ostane na sredini dna. Nakon što temperatura padne blizu željene, brzom spojkom skidam crijevo sa tog ventila za povrat i pretačem još jednom kroz cfc ali ovaj puta u fermentor. Pljuskam sladovinu sa cca pol metra visine i tako ju aeriram
- Don Genovese
Čini mi se da bi sladovinu trebalo čim bržije ohladiti do 20-tak °C, a kad ju vraćaš u lonac, a to je malo hladne tekućine u puno vruće tekućine, plus toplina koja je još akumulirana u armaturi lonca... to traje i traje...
Svarrogh je napisao:
Ako sa CFCom hladis direkt u fermentor, chill haze ti je neizbjezan u fermentoru.
Zar ne bi trebao chill haze izostati ako naglo ohladiš sladovinu?
Svarrogh je napisao:
Ako sa CFCom hladis direkt u fermentor, chill haze ti je neizbjezan u fermentoru.
Zar ne bi trebao chill haze izostati ako naglo ohladiš sladovinu?
- Pajdo
sladovinu ne bi trebalo prozračivati DOK je vruća. On govori da se lonac cima kružno da bi se brže ohladilo, al pošto je još vruća treba paziti na splashing. Kada je sladovina hladna, onda ju treba prozračiti što je više moguće. Pod "hladna" Palmer podrazumjeva ispod 80F, odnosno 26.66C.PriMarius je napisao/la:Prema Palmeru, za vrijeme hlađenja - doduše on navodi lonac u ledenoj kupki, trebalo bi lonac cimat kružno da wort nutra oplahuje stijenke (poezija) ali "Minimize splashing to avoid oxidation"... znači, po njegovom, prije fermentora nebi trebalo prozračivat sladovinu - ali ako su iskustva dobra i sa prozračivanjem, onda super....
http://www.howtobrew.com/section1/chapter6-9-3.html
živli!
- Zedni
Ja na svom sistemu definitivno mislim vracati u boil kettle preko CFC, prije samog hladenja mislim par min procirkulirat vrelu sladovinu i tako ga odmah sanitirat, prvo bi isao ispod sladovine do zeljene temperature, zati iznad radi aeracije, a onda vratio da ide uz rub i napravio whirlpool...
On Tap:
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA
- 400d
ako misliš da ćeš na ovaj način dobiti kvalitetno aeriranu sladovinu, u krivu si 100%.buky1 je napisao/la:Kod mene se sladovina iz cfc-a vraća u lonac kroz ventil koji je smješten na sredini lonca. Ventil je potopljen i sladovina se ne prozračuje. Ova pumpa od vešmašine i nije baš superjaka pa ni whirlpool nije nešto, ali ipak smeće na kraju ostane na sredini dna. Nakon što temperatura padne blizu željene, brzom spojkom skidam crijevo sa tog ventila za povrat i pretačem još jednom kroz cfc ali ovaj puta u fermentor. Pljuskam sladovinu sa cca pol metra visine i tako ju aeriram
normalni, uobicajeni kvasci zahtjevaju 5-18mg O2/l a to je poprilično puno i nije baš tako jednostavno umiješati toliko kisika u wort samo prskanjem s visine.
ja sam na početku isto mislio da je dovoljno.....fermentacije su mi bile poprilično lijene, krauzen je bio nizak itd...
u kućnim uvjetima, najjednostavnije ti je sa onim nastavkom za bušilicu za miješanje farbe aerirati.
negdje sam čitao da je tom tehnikom sa bušilicom od 500W i srednjom veličinom "mješača" potrebno 4 minute miješanja (na maksimumu bušilice - a vjerujte to piči i pjeni neviđeno!) da bi dobio 10 mg O2/l...
ja vrtim nekih 6-8 minuta - tri četvrtine količine piva se doslovno pretvori u pjenu u fermentoru.
nakon toga dodajem kvasac.
moram reći da je ovakav način aeriranja definitivno jedan od većih preokreta u mojoj pivarskoj karijeri. tek sad imam one lude fermentacije koje izbijaju vrenjače, pivo je definitivno bolje i kvalitetnije odfermentirano itd...naravno, idealno bi bilo tretirati wort čistim kisikom iz boce, ali to je malo kompliciranije za nas homebrewere... treća opcija je naravno akvarijska pumpica, ali koliko sam čuo dosta sanitacijskih problema s njom....
nakon kuhanja u wortu imate 0, zero, nada kisika. potrebno je ipak malo više od pukog prskanja da bi se aeriralo.
I like the smell of fermentation in the morning
- PriMarius
neznam jel neko čital o ovome, ali evo primjera aeriranja na principu Venturijeve cijevi

- suženjem protoka se tekućina ubrzava i smanjuje joj se pritisak, te jednom rupicom ljudi dobivaju odlične rezultate (probali su i s više rupica, ali zaključak je da je jedna sasvim dovoljna)
http://www.homebrewtalk.com/f51/cheap-e ... post974317
http://youtu.be/XqYYbP6Wqfg

- suženjem protoka se tekućina ubrzava i smanjuje joj se pritisak, te jednom rupicom ljudi dobivaju odlične rezultate (probali su i s više rupica, ali zaključak je da je jedna sasvim dovoljna)
http://www.homebrewtalk.com/f51/cheap-e ... post974317
http://youtu.be/XqYYbP6Wqfg
stin...stern...st'nning
- Zedni
- diS
- PriMarius
da, ova slika kaj sam stavil - nakon ovog kraćeg komada dođe još crijevo koje ide u demižon - vidi se na yubitou s linka...
skopirano je sve s teme s linka gore navedenog - tam je sve objašnjeno...
skopirano je sve s teme s linka gore navedenog - tam je sve objašnjeno...
stin...stern...st'nning
- 400d
ma koliko u teoriji i u nekoj fizikalnoj formuli izgledalo učinkovito, ja opet nekako nisam baš oduševljen tom idejom....diS je napisao/la:Ja koristim venturijev efekt, samo što sam stavio još jedno cijevo koje ide do dna demižane. Stvar funkcionira al svejedno je dobro protresem prije dodavanja kvasca.
najvjerovatnije sam u krivu, ali opet....
I like the smell of fermentation in the morning