PriMarius & Šogor in action

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » sri vel 22, 2012 12:09 pm

Ali, tu se javlja jedan problem. Moras imati dobro rjesen sustav za filtriranje hmelja. Ako ti se hmelj nalazi u hop spideru, carapi ili nesto trece onda bi vrtnjom trebao kreirati whirpool i tada ce ti se haze skupiti u sredini kotla i kod pretakanja samo pazis da to ne uzburkas i sve ok. Ako imas filter za hmelj kao ja, imas problem. Sto vise vrtis sladovinu i sto je ona hladnija, to se vise talozi hmelj. Ako ti dizajn stopaljke za hmelj nije najbolji, pred kraj hladjenja ce ti se smanjiti protok i pumpa jednostavno nece imati dovoljno tekucine da prepumpa nazad u kotao. Obrati malo pozornost na te stvari i napravi si najbolje rjesenje.

PriMarius

Post Postao/la PriMarius » sri vel 22, 2012 3:09 pm

Prema Palmeru, za vrijeme hlađenja - doduše on navodi lonac u ledenoj kupki, trebalo bi lonac cimat kružno da wort nutra oplahuje stijenke (poezija :)) ali "Minimize splashing to avoid oxidation"... znači, po njegovom, prije fermentora nebi trebalo prozračivat sladovinu - ali ako su iskustva dobra i sa prozračivanjem, onda super...
Čini mi se da je bolja varijanta hlađenja napravit whirpool recirkulacijom čime se Cold Break dešava u loncu i taloži bliže sredini, nego da se odmah pušta direkt kroz cfc u fermentor, čime može povlačit više tih proteina sa sobom...

Hmelj kuhamo u dm vrećici, makar smo napravili čini mi se dobar sistem odvodnjavanja (prema nekom frajeru kaj sam našel na webu), a to je ovak nekaj

slika

tak da cijevi cuclaju sladovinu malo iznad tog dreka kaj se taloži dole i to blizu ruba bačve - i nisu fixirane, tak da se oba koljena daju zakretat i namještat prije kuhanja... skoro niš smeća nam ne prođe kroz cfc na gazu nategnutu prek ljevka u fermentor...
stin...stern...st'nning
numzph-numonh, bleeargh...

if you don’t like it, it probably wasn’t meant for you...

hahahahahahahahah hahahahah jač crč majkemmm... (Tinl)

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » sri vel 22, 2012 3:18 pm

za svaki slucaj napravi ovako
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » čet vel 23, 2012 8:58 am

Ferdo je napisao/la:Ako imaš pumpu spojenu na cfc tad možeš uspostaviti cirkulaciju, tj. povrat u kotao do željene temperature. Time se također postiže i dobro prozračivanje sladovine i može se stvoriti vrtlog pa kotao pretvaramo u "whirlpool" posudu.
Jednostavno kao engleski travnjak.
Da li vratiti hladnu sladovinu (iz izlaza CFC-a) u "whirlpool" ili od potisa pumpe, prije hladnjaka?

buky1

Post Postao/la buky1 » čet vel 23, 2012 9:26 am

Kod mene se sladovina iz cfc-a vraća u lonac kroz ventil koji je smješten na sredini lonca. Ventil je potopljen i sladovina se ne prozračuje. Ova pumpa od vešmašine i nije baš superjaka pa ni whirlpool nije nešto, ali ipak smeće na kraju ostane na sredini dna. Nakon što temperatura padne blizu željene, brzom spojkom skidam crijevo sa tog ventila za povrat i pretačem još jednom kroz cfc ali ovaj puta u fermentor. Pljuskam sladovinu sa cca pol metra visine i tako ju aeriram

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » čet vel 23, 2012 9:42 am

Čini mi se da bi sladovinu trebalo čim bržije ohladiti do 20-tak °C, a kad ju vraćaš u lonac, a to je malo hladne tekućine u puno vruće tekućine, plus toplina koja je još akumulirana u armaturi lonca... to traje i traje...

Svarrogh je napisao:
Ako sa CFCom hladis direkt u fermentor, chill haze ti je neizbjezan u fermentoru.

Zar ne bi trebao chill haze izostati ako naglo ohladiš sladovinu?

Pajdo

Post Postao/la Pajdo » čet vel 23, 2012 7:02 pm

PriMarius je napisao/la:Prema Palmeru, za vrijeme hlađenja - doduše on navodi lonac u ledenoj kupki, trebalo bi lonac cimat kružno da wort nutra oplahuje stijenke (poezija :)) ali "Minimize splashing to avoid oxidation"... znači, po njegovom, prije fermentora nebi trebalo prozračivat sladovinu - ali ako su iskustva dobra i sa prozračivanjem, onda super....
sladovinu ne bi trebalo prozračivati DOK je vruća. On govori da se lonac cima kružno da bi se brže ohladilo, al pošto je još vruća treba paziti na splashing. Kada je sladovina hladna, onda ju treba prozračiti što je više moguće. Pod "hladna" Palmer podrazumjeva ispod 80F, odnosno 26.66C.

http://www.howtobrew.com/section1/chapter6-9-3.html

živli!

Zedni

Post Postao/la Zedni » pet vel 24, 2012 11:06 am

Ja na svom sistemu definitivno mislim vracati u boil kettle preko CFC, prije samog hladenja mislim par min procirkulirat vrelu sladovinu i tako ga odmah sanitirat, prvo bi isao ispod sladovine do zeljene temperature, zati iznad radi aeracije, a onda vratio da ide uz rub i napravio whirlpool...
On Tap:
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA

400d

Post Postao/la 400d » pet vel 24, 2012 1:57 pm

buky1 je napisao/la:Kod mene se sladovina iz cfc-a vraća u lonac kroz ventil koji je smješten na sredini lonca. Ventil je potopljen i sladovina se ne prozračuje. Ova pumpa od vešmašine i nije baš superjaka pa ni whirlpool nije nešto, ali ipak smeće na kraju ostane na sredini dna. Nakon što temperatura padne blizu željene, brzom spojkom skidam crijevo sa tog ventila za povrat i pretačem još jednom kroz cfc ali ovaj puta u fermentor. Pljuskam sladovinu sa cca pol metra visine i tako ju aeriram
ako misliš da ćeš na ovaj način dobiti kvalitetno aeriranu sladovinu, u krivu si 100%.

normalni, uobicajeni kvasci zahtjevaju 5-18mg O2/l a to je poprilično puno i nije baš tako jednostavno umiješati toliko kisika u wort samo prskanjem s visine.

ja sam na početku isto mislio da je dovoljno.....fermentacije su mi bile poprilično lijene, krauzen je bio nizak itd...

u kućnim uvjetima, najjednostavnije ti je sa onim nastavkom za bušilicu za miješanje farbe aerirati.

negdje sam čitao da je tom tehnikom sa bušilicom od 500W i srednjom veličinom "mješača" potrebno 4 minute miješanja (na maksimumu bušilice - a vjerujte to piči i pjeni neviđeno!) da bi dobio 10 mg O2/l...

ja vrtim nekih 6-8 minuta - tri četvrtine količine piva se doslovno pretvori u pjenu u fermentoru.

nakon toga dodajem kvasac.

moram reći da je ovakav način aeriranja definitivno jedan od većih preokreta u mojoj pivarskoj karijeri. tek sad imam one lude fermentacije koje izbijaju vrenjače, pivo je definitivno bolje i kvalitetnije odfermentirano itd...naravno, idealno bi bilo tretirati wort čistim kisikom iz boce, ali to je malo kompliciranije za nas homebrewere... treća opcija je naravno akvarijska pumpica, ali koliko sam čuo dosta sanitacijskih problema s njom....

nakon kuhanja u wortu imate 0, zero, nada kisika. potrebno je ipak malo više od pukog prskanja da bi se aeriralo.
I like the smell of fermentation in the morning

PriMarius

Post Postao/la PriMarius » pet vel 24, 2012 9:08 pm

neznam jel neko čital o ovome, ali evo primjera aeriranja na principu Venturijeve cijevi

slika

- suženjem protoka se tekućina ubrzava i smanjuje joj se pritisak, te jednom rupicom ljudi dobivaju odlične rezultate (probali su i s više rupica, ali zaključak je da je jedna sasvim dovoljna)

http://www.homebrewtalk.com/f51/cheap-e ... post974317

http://youtu.be/XqYYbP6Wqfg
stin...stern...st'nning

400d

Post Postao/la 400d » pet vel 24, 2012 9:23 pm

e da, cuo sam za ovo. u teoriji bi trebalo funkcionirati dobro....

Zedni

Post Postao/la Zedni » pet vel 24, 2012 9:25 pm

pisalo se vec o tome, zaboravio sam samo tko, cak je i video bio stavio... Nisam probao, mislim da je busilica sa nekim nastavkom definitivno najbolja opcija.
On Tap:
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA

diS

Post Postao/la diS » pet vel 24, 2012 10:26 pm

Ja koristim venturijev efekt, samo što sam stavio još jedno cijevo koje ide do dna demižane. Stvar funkcionira al svejedno je dobro protresem prije dodavanja kvasca.

PriMarius

Post Postao/la PriMarius » pet vel 24, 2012 11:49 pm

da, ova slika kaj sam stavil - nakon ovog kraćeg komada dođe još crijevo koje ide u demižon - vidi se na yubitou s linka...
skopirano je sve s teme s linka gore navedenog - tam je sve objašnjeno...
stin...stern...st'nning

400d

Post Postao/la 400d » pet vel 24, 2012 11:52 pm

diS je napisao/la:Ja koristim venturijev efekt, samo što sam stavio još jedno cijevo koje ide do dna demižane. Stvar funkcionira al svejedno je dobro protresem prije dodavanja kvasca.
ma koliko u teoriji i u nekoj fizikalnoj formuli izgledalo učinkovito, ja opet nekako nisam baš oduševljen tom idejom....

najvjerovatnije sam u krivu, ali opet.... 8)

Odgovori