... razne, manje tehničke diskusije
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
-
bakaraci
Postao/la bakaraci » pet lip 10, 2016 8:57 pm
pozdrav! novi sam ovdje i nisam još nikad skuhao ništa ali ovaj tjedan se spremam po prvi put,imam svu opremu samo me neke stvari muče ..
dakle trebao bi mi manometar za plinsku bocu čisto da znam koliko imam plina u boci da mi se ne desi da u pola kuhanja ostanem bez plina tj. neka stranica/dučan di ga mogu kupit..
i još jedna stvar imam ovaj plamenik i ne znam dali kad je on upaljen trebam imati onaj komad lima na kraju kod ventila na njemu ili ga trebam skinuti jer ispod njega je rupa sa obje strane..čemu to služi?

-
Alivio
Postao/la Alivio » pet lip 10, 2016 11:19 pm
Manometar ti nije potreban jer ako imaš kućnu vagu ili ribičku ili neki kantar jednostavno izvažeš bocu i znaš koliko kilograma plina je preostalo u boci Naravno da prvo izvažeš punu bocu pa si zapišeš kilažu ..
Onaj lim ti služi za regulaciju dotoka zraka i mora biti djelimično pomaknut jer će plin čađiti ako nema dotok zraka ..

Čovjek uči dok je živ i na kraju umire glup.
-
Don Genovese
Postao/la Don Genovese » pet lip 10, 2016 11:59 pm
Manometrom nećeš vidjeti količinu plina u boci. Za jedno kuhanje 50l pive dovoljo ti je i četvrt boce. Možeš ju zaljuljati i procijeniti dok je puna, pa će ti poslije biti puno jasnije kad je praznija, tj. koliko u njoj ima plina. Tebi treba regulator tlaka plina (regler-koji svi bez veze zovu manometar) koji smanjuje tlak plina iz boce i drži tlak konstantnim, a na sebi ima manometar ("sat s kazaljkom") koji mjeri tlak plina iza reglera. Preporučam ti da si ga nabaviš radi sigurnosti kod uprabe svega. Nemoj kupovati fiksni regler za obična propan-butan kuhala, već s regulacijskim vijkom, kojim možeš mijenjati tlak plina na izlazu. Lim na ulazu u plamenik namjesti na nekakvu srednju vrijednost veličine rupe za zrak. Namjesti tlak na regleru vijkom na 0,4 bara, otvori ventil na plameniku pa potpali plamenik. Ako ti je plamen lijepe plavozelene boje i ne čađi, sve je u redu. Ako trebaš više snage, pojačaj tlak na regleru i ponovo podesi limom izgled plamena. Sve to napravi još jednom s kotlom na plameniku.
Sreće na vreće i puno pive domaćaste.
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.
-
mali badem
Postao/la mali badem » sub lip 11, 2016 1:08 am

manemrembolivitkolkotrudavaljdaješala.
@bozkauraci ne diraj ništa . sigurnost mora biti na prvom mjestu. ne diraj plin , struju, neki elementi mogu izazvati opekline, čak i pro-
dux elementi znaju biti nepouzdani. posveti pažnju pripremi pa čitaj jer je očito da plamenik nije tvoj največi problem. bilo je več takvih koji su se zapleli u svoju najlon vrečicu, ali potrošili su puno vremena svog života da bi shvatili propuh...........
-
bakaraci
Postao/la bakaraci » sub lip 11, 2016 1:19 pm
malo po malo,svaki dan se uči..hvala na odgovorima

-
grga-osijek
Postao/la grga-osijek » sub lip 11, 2016 8:24 pm
mali badem je napisao/la:
manemrembolivitkolkotrudavaljdaješala.
@bozkauraci ne diraj ništa . sigurnost mora biti na prvom mjestu. ne diraj plin , struju, neki elementi mogu izazvati opekline, čak i pro-
dux elementi znaju biti nepouzdani. posveti pažnju pripremi pa čitaj jer je očito da plamenik nije tvoj največi problem. bilo je več takvih koji su se zapleli u svoju najlon vrečicu, ali potrošili su puno vremena svog života da bi shvatili propuh...........

Bolje malo pivo nego veliko hvala