prije prvog kuhanja

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
duka

prije prvog kuhanja

Post Postao/la duka » sri kol 11, 2010 11:18 am

Zahvaljujući bukyu koji mi šalje sirovine za prvo kuhanje kome se i ovim putem zahvaljujem na trudu nadam se prvom kuhanju vlastitog piva :D

znači ovako za prvi puta
-cca 20l piva
30 g hmelja aurora 1,5 g po litri sladovine
vrečica pivarskog kvasca 7 g
5kg ječmenog slada

znači ovako prvo se slad samelje krupno i metne u vodu drži se na 50 C 15-MIN pa na 65C 20- 60min pana 71C 25- 45min (ova vremena su mi upitna :? )
poslije procjeđivanja onaj ostatak od slada (komina) ispere se toplom vodom
kada se sve skupa dobro ocjedi ponovo se kuha i u nekoliko navrata dodaje hmelj odnosno kad provrije se doda jedna količina hmelja pa na pola kuhanja druga i pred kraj zadnji dio s tim da
od kada tekučina zavrije ona treba vriti cca 60 min (Zašto se hmelj dodaje u više navrata i što se tim dobiva? )

Kada se sve skupa ohladi na oko 23C (potrebno što brže hladiti)prelije se u posudu u kojoj sve skupa treba vriti
na bačvu potrebno instalirati i vrenjaču
doda se kvasac (navodno vrečica od 6-7g dovoljna za tu kolićinu) i sve se ostavi da vrije cca 10 dana to je valjda primarno vrenje a šta je sekundarno (dali je to ono vrenje u bocama :? )

poslije se sve skupa procjedi o procjeđenu tekučinu doda se šećer cca 5g po litri najbolje otopiti u maloj količini vode i dodati u pivo prije flaširanja da se šećer pravilno rasporedi po bocama.(karbonizacija) i potom se prelije u boce i ostavi da stoji 60 - 90 dana

evo ovako sam si to ja nekako složio čitajući vaše postove a sve skupa pišem da me ispravite prije početka :)

Još samo jedno pitanje za sada :? : Nakon što pivo provrije kvasci padnu na dno suda u kome je kuhalo dali se prilikom pretakanja u boce još jedno filtrira da talog (odnosno kvasci ne izliju u boce)? Nisam nigdje našao sliku baš tog djela postupka. Kako vi to radite :?

Alivio

Post Postao/la Alivio » sri kol 11, 2010 12:26 pm

U postupku fermentacije nije ti potrebno filtriranje već "sifon" kojim pretačeš iz jedne posude u drugu .Ako imaš slavinu na posudi nije ti ni to potrebno .Nakon prve ferm. ostaje dosta taloga ali kod druge je puno manje .Samo lagano bez mućkanja .Kod flaširanja divoljno je tanje plastično prozirno crijevo .Nije baš da moraš čekati 60-90 dana ,dovoljo je desetak .http://www.youtube.com/watch?v=N6wnVFsGdv0http://www.youtube.com/watch?v=EUkEORbPqzk

duka

Post Postao/la duka » sri kol 11, 2010 3:47 pm

hvala slika govori 1000 rijeći a filmić još toliko :D znaći poslije prve (burne) fermentacije pretočim u drugu posudu s što manje taloga metnem vrenjaču i pustim da odleži još koji dan potom pretoćim opet prije flaširanja dodam otopljeni šećer oko5 g na da se jednoliko rasporedi i pretoćim u boce koje opet ostavim da odstoje (da pivo dozrije)??

zeljko

Post Postao/la zeljko » sri kol 11, 2010 3:54 pm

Nakon tjedan dana možeš pretočiti u drugu posudu tako da sav talog ostane u prvoj posudi (koliko je moguće). Stavi vrenjaču (jer vrenje nije gotovo) na drugu posudu i ostavi još dva tjedna. Nakon toga pretoči opet u neku posudu tako da talog ostane, dodaj šećer razmućen u vodi i prokuhan (za dezinfekciju, 5 g/litra), promiješaj lagano da se šećer rasporedi, flaširaj i ostavi da dozori. Ako si kuhao ale, pivo bi trebalo biti izvrsno nakon mjesec dana, koliko se sjećam za lager treba mu 2-3 mjeseca (ali se naravno i ale i lager mogu piti i prije toga, samo nisu tako dobri).

duka

Post Postao/la duka » sri kol 11, 2010 5:33 pm

eto ako je ono gore ispravno količine i ostalo onda je sve jasno za sada naravno sve će biti popračeno slikama i utiscima

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » sri kol 11, 2010 8:49 pm

Što se hmeljenja tiče,nije nužno potrebno hmeljiti u tri navrata.
Hmelj koji dodajemo na početku vrenja služi za postizanje gorčine.
Dok drugo hmeljenje 20 min. prije kraja vrenja daje hmeljnu aromu pivu
Postoje slučajevi kad se ne dodaje hmelj više od jednom, npr weizen ili wit,jer ne želimo naglašenom aromom hmelja prekriti okuse nježnog piva.
Prilikom drugog hmeljenja trebalo bi stavljati aromatične hmeljeve s manje AA, jer ionako u tih 20-ak min vrenja će se izlučiti samo 15-ak posto gorčine od količine koja bi se izlučila da kuhanje traje 60 min.

Pajdo

Post Postao/la Pajdo » čet kol 12, 2010 12:22 am

ako se pitaš zašto hmelj koji ubacimo na početku ne daje arome, odgovor je jer ishlape. što duže kuhaš, više gorčine izađe i više arome ispari.

kad već kuhaš šećer u vodi možeš dodati žličicu limunovog soka da pomogneš razgraditi 'kuhinjski' šećer na jednostavnije šećere.

ja još nisam kuhao od zrna ali ne znam baš za ovo 71°C 25-45min čemu to služi... neka me neko ispravi ali mislim da bi to čak bilo nepreporučljivo za većinu stilova, zapravo aleova :?

btw svaka čast što si se potrudio pročitati prvo pa onda pitati :klap:

živili!

duka

Post Postao/la duka » čet kol 12, 2010 12:41 am

hvala na odgovorima
pošto sam slab s englekim (kad ga moram govoriti dobijem upalu mišića :lol: ) meni je ovaj forum jedini izvor informacija i nisam ga uspio pročitat cijelog ali Tehnike sam pročitao barem 80 % i od tu sam sklopio ovaj svoj recept , moram priznati da pola stvari i izraza nemam poima što su :oops: :lol: sreća da sam prvo naletio na ČPP pa da nisam tražio da mi date recept :lol:

što se tiće hmeljenja prvi puta ću probati ovako kako sam napisao pa da drugi puta barem znam o čemu prićam a što se tiće onih 71 C 25-45 min o čemu je Pajdo napisao volio bi da i meni neko to objasni :)

Alivio

Post Postao/la Alivio » čet kol 12, 2010 12:57 am

Ako se kuha od ekstrakta onda se samo kuha i hmelji .Ukomljavanje koje se koristi prije kuhanja ako se radi od zrna zahtjeva određene temperature i određeno vremensko zadržavanje na tim temperaturama zbog radi ..........

buky1

Post Postao/la buky1 » čet kol 12, 2010 7:38 am

Evo šta knjiga kaže:

slika

Ja sam uvijek do sada radio s ovim temp i vremenima:

50° 1/2 sata +/- 2°C,
64-65° 45min
72°i pola sata
te onda dignes na 76 i pocnes cijediti, nakon sto procjedis preko taloga nalijevas drugi naljev vodom temp. 76C.

Osim kod ovog stouta, produžio sam sve pauze za 10-15 min

zeljko

Post Postao/la zeljko » čet kol 12, 2010 8:25 am

Koja je to knjiga?

buky1

Post Postao/la buky1 » čet kol 12, 2010 9:00 am

pivo iz vlastitog podruma. Trebaš? :)

zeljko

Post Postao/la zeljko » čet kol 12, 2010 9:26 am

Čuo jesam da postoji neka knjiga na hrvatskom, ali nisam znao jesu to samo priče. :)

Našao sam sad link: http://www.profil.hr/knjiga/pivo-iz-vla ... ruma/9607/

Zanima me koliko je knjiga prilagođena našim uvjetima. Što kaže, kako nabaviti sastojke (slad, hmelj, kvasac...)?

baltazar

Post Postao/la baltazar » čet kol 12, 2010 9:45 am

Knjiga je oclična za početnike u kojoj imaš sve vezano uz pivu....proces možeš nači bilo gdje a objašnjenja o temperaturama ,hmelju, kvascima, sladu,vrenjima...mislim da bi je svaki ozbiljini pivar trebao imati ... a na kraju imaš adrese večinom u inozemstvu jer kod nas još ne postoji takav dučan a ni web shop

Pajdo

Post Postao/la Pajdo » čet kol 12, 2010 3:33 pm

sinoć sam pisao s mobitela pa nisam imao ništa pored sebe...

pošto ti eng nije jača strana probat ću ti prepričati dio iz knjige http://www.howtobrew.com/sitemap.html
Tamo se postupak konverzije šećera opisuje alegorijom - zamisli da šišaš živicu i u jednoj ruci ti je električni šišać a u drugoj škare
slikaslika

β amilaza je električni šišać, α amilaza su škare. Ako koristiš samo elektični šišać, skinut ćeš veeeliku većinu grančica, ali ako hočeš skinuti svaku grančicu do kraja (odnosno do mjesta račvanja s drugom granom) morat ćeš upotrijebiti škare jer su preciznije.

E sad, ne sjećam se da li sam ovo pročitao ili zaključio - kada bi uspio skinuti svaku grančicu do kraja, tada bi dobio "rijeđe" pivo, odnosno osječaj u ustima bi bio manje gust. To je koliko znam poželjno za lagere, posebno pilsnere (?), a za aleove uglavnom nepoželjno (?).

Osim toga bitno je reći da ti enzimi ne rade na određenim temperaturama, nego na određenom rasponu temperatura (i pH).
slika

tako da ako ukomljavaš na 65°C, nije da α amilaza ne radi ništa, samo radi sporije nego na 71°C

al nek ti ljudi još potvrde ovo što sam napisao, ko što reko, moje znanje o ukomljavanju je samo teoretsko.

živili!

Odgovori