Vodena pumpa

... boca ili bačva pitanje je sad

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Alivio

Post Postao/la Alivio » čet ožu 07, 2013 9:34 pm

pklicov je napisao/la:A te pumpe su rađene od reciklirane plastike i ni jedna nije za prehrabene namjene već za pumpanje prljave vode iz mašine. E sad, koliko ta plastika ispusti otrova u pivu kada cirkulira kroz nju 100 stupnjeva tekućina i jel tko to kada proučavao? Mislim, danas je sve otrovno kaj se koristi pošto se voda drži u PET ambalaži koja spušta otrove, ali meni je korištenje ovih pumpi malo nekak spuky?

pozdrav

A meni je malo u kurcu živjeti pod staklenim zvonom i svake sekunde razmišljati što je to otrovno po nekim istraživanjima ..
Moja baba je riknula sa 94 godine i kuhala je i jela sa aluminijskim escajgom i posuđem ..
Nije bilo ni čarlija ni jara ni izosana ni kremica za ruke i guzice ..
Današnji način života nam je smanjio imunitet i većina se boji za svoje zdravlje a nisu ni svjesni da si time samo štete i smanjuju vijek trajanja ..
Čovjek uči dok je živ i na kraju umire glup.

pklicov

Post Postao/la pklicov » čet ožu 07, 2013 9:58 pm

Pa dobro, ali je činjenica da sve više ljudi umire od raka probavnog sustava, povezano to ili ne sa posuđem iz kojeg jedu ili ne jedu... prije ljudi nisu imali plastične ambalaže i lako dobavljive PVC proizvode pune teških metala, pa zato pitam koliko je to štetno ili ne, bez ljutnje. Ali, ako se može koristiti plastika koja sadrži manje teških spojeva, zašto ne.

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » pet ožu 08, 2013 12:01 pm

Nekako po mom osobnom sudu puno više (od 100 do 10 000 puta većeg zla) smeća i otrova nalazi se u svakodnevno konzumiranoj hrani nego što izlazi iz neadekvatnog posuđa. S time ću završit'.

Za one koji planiraju raditi kakav sustav ukomljavanja i/ili kuhanja, a nisu još odlučili što, pumpe koje su hrvoje461 i Her Flick naveli imaju protok od 6,8 l/min što je iz osobnog iskustva premalo. Pumpa od vešmašine je minimum, a iznosi oko 30 l/min. Sustav treba bit izbalansiran, a to znači da ako segment kao što je pumpa nema dovoljan protok recirkulacije, onda će i sve ostalo raditi lošije, odnosno neće bit iskorišten mogući ukupni rad komilice/... (priča o HERMS-u ili RIMS-u), osim u slučaju da je ispod lonca za ukomljavanje plamenik ili unutar njega nekakav el. grijač.
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

Her Flick

Post Postao/la Her Flick » pet ožu 08, 2013 1:03 pm

Done naveo sam je kao pomoćnu pumpu ili za mali sistem.Tu sam mislio za cirkulaciju vode u hlt-u, ili za neki manji herms,rims,pretakanje...

Imaju oni i model od 14w/11 ltr u min.

http://shop.solarproject.co.uk/sp2020-e ... -p-10.html

Za herms koji daje finalni proizvod do 20ltr čini mi se sasvim dovoljna.
Daje dobar potisak do 5mtr, pa predpostavljam da gubitke na cijevima i koljenima može proć bez veće muke.

A sviđaju mi se i navoji na njoj sa onim dodatnim silikonskim cijevima.
Nema zajebancije sa priključcima. samo šta je mala i nije za veće sustave!

špico

Post Postao/la špico » pet ožu 08, 2013 1:10 pm

Done, dobro si napisao, pumpa od perilice je minimum, ali je, s druge strane, zbog cijene najpristupačnija. Mile ima pumpu od bronce, koja je puno većeg kapaciteta, ali i daaaaleko skuplja. Ja koristim od perilice, i nemam nikakvih problema. Pošto cijedim u MT-u preko 3/4" inox mrežice od plinskog crijeva, imam super protok, tako da mogu recirkulirati sladovinu u MT. Pokazala se super za sva pretakanja i za tjeranje vode kroz chiller.

E sad, kad bi bila neka jača za slične novce (do 150 kn) bilo bi to super. ne znam kakva je za perilicu suđa. Možda ima bolji protok, a ne bi trebala biti puno skuplja

Pozdrav
Maslinar

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » pet ožu 08, 2013 2:17 pm

Sorry Her Flick, previd. Ova ima veći protok (11 l/min), no čini mi se da bez 20-30 l/min HERMS za 30-40 l pive sustav presporo reagira (barem sudim po svom sustavu). Kom se tad presporo zagrijava (kad se podiže temperatura) jer je spora izmjena sladovine u komovniku (MT-u). A i cijena+poštarina :?: . Moje razmišljanje kroz "strojopis" :D .

@Špico, ne razumijem, ako ti je postojeća pumpa dobra, zašto bi ju mijenjao. Novac postavlja granice, a razlika u cijeni ne prati linearno poboljšanja tehničkih mogućnosti uređaja. Ako ti je premali tlak, a voliš eksperimentirati, stavi još jednu pumpu u seriju. Dobit ćeš dvostupanjsku pumpu istog nazivnog protoka, ali će moći savladati duplo veći otpor cjevovoda. Ako ti pak fali protoka, stavi dvije pumpe paralelno. Istina, protok i tlak su međusobno jako povezani, pa moraš biti siguran što ti predstavlja smetnju: da li imaš preveliki otpor u cjevovodu pa ti je tlak premali da bi dobio nazivni protok ili je nazivni protok pumpe premali pa moraš povećati protok s dvije paralelne pumpe. Pumpe bi najbolje trebale biti istog tipa i proizvođača. Da bi našao što radi smetnju, trebao bi u radu (recirkulaciji) malo prstom prištopati cijev da osjetiš da li pumpa savladava to opterećenje (povećava li se brzina sladovine) ili protok značajno opada tim prištopavanjem. Malo sam ga zakomplicir'o, al' što mogu :oops: . Sorry.

Her Flick

Post Postao/la Her Flick » pet ožu 08, 2013 2:21 pm

Za 150 kuna ne možeš nać ništa bolje. I taj navedeni protok je nebitan.bitna je krivulja efikasnosti pumpe,točnije za koju visinu ti je deklariran protok.
Moja prva pumpa bila je od perilice. Deklarirana oko 28ltr/min.
Kad sam je spojio na cijev fi 15 i da goni na visinu od 1.5mtr gdje je ulaz u spiralu protok je bio oko 10 ltr/min.
Prave besne kobile imaju i svoju cijenu.

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » pet ožu 08, 2013 2:46 pm

Ma bitan je i protok i tlak. Tlak mora savladati i visinu vodenog stupca i ukupan otpor u cjevovodu, a da ne padne deklarirani protok.
Uz isti tlak na potisu pumpe, za protok, ako je npr. 10 l/min za zagrijati 40 l sladovine trebat će npr. 10 min, a kod protoka pumpe od 20 l/min trebat će 5 min. Eh, sad, nema smisla pretjerivati sa superpumpama kad je onda ograničenje na slijedećem "uskom grlu" sustava, možda HLT-izmjenjivaču (dimenzije spirale ...)
Her Flick je napisao/la:...Prave besne kobile imaju i svoju cijenu.
I to je također ... :shock: na žalost ... :cry: . No, ne treba se previše opterećivati, svatko zna svoje mogućnosti. Naravno, ništa više na kredit. :D

Her Flick

Post Postao/la Her Flick » pet ožu 08, 2013 6:24 pm

Ovdi se mogu uzest cijenom prihvatljive kineske pumpe:

http://www.aliexpress.com/store/322119

Neke su po karakteristikama slične daleko skupljim američkim,pa ko voli nek izvoli.
problem je poštarina,ali lik daje neki popust na veću narudžbu.

špico

Post Postao/la špico » pet ožu 08, 2013 6:34 pm

@Don - nemam ja problema sa svojom pumpom. Meni ona radi super. Samo sam htio reći, da je, zapravo, pumpa od perilice za 80-ak kn najbolja što se tiče odnosa cijene i kvalitete. A pitanje za pumpu od perilice suđa sam postavio onako - možda je netko probao pa zna dali valja ili nevalja.

Pozdrav :zivjeli2:
Maslinar

Wodillica

Post Postao/la Wodillica » pon svi 13, 2013 8:01 pm

Što mislite o ovoj pumpi, dali je dobra za naše potrebe. Cjenom je prihvatljiva i konkurira pumpama od perilice.

http://www.ebay.com/itm/GOOD-New-High-Q ... 589d77cd51
Ne volim kad mi gaće uđu, gdje već uđu i da vodim brigu tuđu.......

mali badem

Post Postao/la mali badem » pon svi 13, 2013 9:32 pm

http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... c&start=15
evo još jedne takve !. koncepcijski su dobre jer se kvalitetnije daju isprati , ali im je protok samo 10 ak litara/min
e sad , takva ali sa 5-6puta večim protokom :)

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » uto svi 14, 2013 8:16 am

Wodillica je napisao/la:Što mislite o ovoj pumpi, dali je dobra za naše potrebe. Cjenom je prihvatljiva i konkurira pumpama od perilice.

http://www.ebay.com/itm/GOOD-New-High-Q ... 589d77cd51
Do sad smo se uglavnom "prepucavali" oko pumpi računajući na to kakvi su zahtjevi za pumpu za recirkulaciju oko lonca za ukomljavanje.
Za pumpu za istakanje skuhane sladovine iz lonca, kroz hladnjak, pa do fermentora ili prije njega kroz još kakav vrtložnik ili čak i kroz kakav spremnik s hmeljem, ova pumpa je sasvim OK (temp=max 100°C). Trajni magnet na rotoru -> zaliven i vodeno izoliran stator. Samo da još ima keramičke ležajeve?. Po service life-u od 20 000 sati, moguće je da i njih ima. Nekih 40l sladovine progura za cca 4 do 6 minuta (ako je istina iz specifikacije da nabije tlak tih 3,8m // 38kPa). Samo fali malo "jači" ispravljač za napajanje (12V/1A = može i punjač akumulatora).
Tko voli ... a nisu baš preveliki novci.

Mogwai

Post Postao/la Mogwai » uto svi 14, 2013 10:43 am

Da li mislite da li je moguće recimo nekome dati pa izradi kapu od inoxa pa si skroz siguran da ti platika ne pušta nešto?
I da li bi se to opće isplatilo/imalo smisla?
http://www.ebay.com/itm/New-High-Qualit ... 1c30f7ef19

babangida

Post Postao/la babangida » pet lip 07, 2013 6:17 am

topdiablo3 je napisao/la:While we feel that randomness is an incredibly important aspect of Diablo games, we also agree that players need to feel like their next great item is just around the corner.
--------------------------------------------------------------------------------------
Buy Diablo 3 Gold||Diablo 3 Gold||Runescape Gold
Duck my sick, majstore!!!
Dvije litre na dan, doktor iz kuce van!!

Odgovori