PriMarius & Šogor in action
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- PriMarius
čitam nešto okolo o problemima s pumpama, pa me zanima pošto se ne kužim - da li mi promjer bakrenih cijevi od kojih bi radili cijeli sistem, a mislili smo ić s ø10mm, ovisi o tome da li će pumpa imat snage potjerat tekućinu... naime, neki frajer na homebrewtalk-u je napisal kak je imal problema s March pumpom da nije imala snage s manjim promjerom koja mu je davala slabi protok s ø10 crijevima, a na samo je radila po specifikacijama, i da bu moral ić na veći promjer, ak sam ja dobro shvatil...
strah me da ne kupim 10m bakra koji mi nebu pasal za to kaj trebam...
tu mu je neki drugi dal objašnjenje i xls tablicu s padom snage pumpanja - jel mislite da to ima neku primjenu i na Batisovu pumpu ili štrikam bez veze...
http://www.homebrewtalk.com/f11/march-8 ... post511732
ili, pošto bi ja protok reguliral ventilom nakon pumpe, a neznam jel ovaj kaj je imal problema reguliral protok ili ne, pa jel i taj ventil ima utjecaja?
strah me da ne kupim 10m bakra koji mi nebu pasal za to kaj trebam...
tu mu je neki drugi dal objašnjenje i xls tablicu s padom snage pumpanja - jel mislite da to ima neku primjenu i na Batisovu pumpu ili štrikam bez veze...
http://www.homebrewtalk.com/f11/march-8 ... post511732
ili, pošto bi ja protok reguliral ventilom nakon pumpe, a neznam jel ovaj kaj je imal problema reguliral protok ili ne, pa jel i taj ventil ima utjecaja?
stin...stern...st'nning
numzph-numonh, bleeargh...
if you don’t like it, it probably wasn’t meant for you...
hahahahahahahahah hahahahah jač crč majkemmm... (Tinl)
- Don Genovese
Sve ti ovisi o karakteristikama pumpe. Njih vjerojatno nemaš. Nadam se da pišeš o unutarnjim promjerima cijevi (korisnim). Ako staviš jednu cijev ø10 mm, pa će ti protok biti mali, a sigurno hoće, možeš staviti još jednu istu cijev, paralelno s ovom. Ako se odlučiš s većim promjerom, npr. ø20 mm, obavezno stavi ventil iza (potis) pumpe, i nećeš imati problema. Sad si izračunaj što ti je jeftinije. Za kapacitet hladnjaka od 1 litre treba ti:
-12,7 m cijevi ø10mm, koja će imati površinu izmjenjivanja topline od 0,4 m2 ili
-3,2 m cijevi ø20 mm, površine 0,2 m2.
Sad si preko formula iz termodinamike za najoptimalniju izmjenu topline izračunaš optimalnu brzinu protoka sladovine, na pumpu dodaš mali frekventni regulator broja okretaja, i to je to. Da bi ti pumpa uvijek dobro radila, paziš da ti je maksimalni protok potisa uvijek manji od minimalnog protoka usisa.
Ako ti se ne da računati, uzmeš neke srednje vrijednosti, ventil na potisu i nećeš puno "fulati". Npr. 6 m ø15 mm.
Ako tko ima već praktično izvedeno dobro rješenje, ne mora se sramiti ispraviti me ako griješim.
-12,7 m cijevi ø10mm, koja će imati površinu izmjenjivanja topline od 0,4 m2 ili
-3,2 m cijevi ø20 mm, površine 0,2 m2.
Sad si preko formula iz termodinamike za najoptimalniju izmjenu topline izračunaš optimalnu brzinu protoka sladovine, na pumpu dodaš mali frekventni regulator broja okretaja, i to je to. Da bi ti pumpa uvijek dobro radila, paziš da ti je maksimalni protok potisa uvijek manji od minimalnog protoka usisa.
Ako ti se ne da računati, uzmeš neke srednje vrijednosti, ventil na potisu i nećeš puno "fulati". Npr. 6 m ø15 mm.
Ako tko ima već praktično izvedeno dobro rješenje, ne mora se sramiti ispraviti me ako griješim.
- PriMarius
ovo je budući sistem kroz koji bi pumpa trebala sve potjerat... da li je dovoljno da su sve cijevi promjera 10mm ili bi trebale biti većeg promjera... ili neke većeg, a neke 10... CFC imamo napravljen s 10kom i radi i hladi super...
Batis pumpa - kak je admin dal specifikacije - 34W, 20l/min

Batis pumpa - kak je admin dal specifikacije - 34W, 20l/min

stin...stern...st'nning
- PriMarius
misliš, ak financijski mogu, da tebi kupim veći promjeradmin je napisao/la:...ako financijski možeš, ja bi radije koristio veće promjere...
ok ok - bum si izračunal... ak već trošim, mislim da je razlika između 10 i 12mm nekih 8kn/m kaj mi na 10m nije nešto preveć, ak znači da bu bolji protok...
stin...stern...st'nning
- mali badem
Cu fi 10mm je dovoljan za hladnjak kad na ulazu imaš tlak od 2-4 bar-a.cirkulaciona pumpa od veš -mašine nemože napraviti tlak i predviđena je za stup vode od 1,5-2m.svako prigušenje snižava stupac (h).ako su slabe točke spojke onda nije dobro da ukupna instalacija bude istog promjera nego večeg (mislim da je 12- 15 ok).znaš ,preveć pive ode ak posel trpi pa se žifcira(te)šPriMarius je napisao/la:misliš, ak financijski mogu, da tebi kupim veći promjeradmin je napisao/la:...ako financijski možeš, ja bi radije koristio veće promjere...
ok ok - bum si izračunal... ak već trošim, mislim da je razlika između 10 i 12mm nekih 8kn/m kaj mi na 10m nije nešto preveć, ak znači da bu bolji protok...
- PriMarius
SNPA - drugi+treći put
Molim za malu pomoć (i strpljenje pri čitanju
)
Zadnjih par mjeseci šogor i ja nismo posebno kuhali radi raznoraznih okolnosti (jedna od većih okolnosti je da sam si zatrudnil ženu i sad mora opako mirovat, pa je sve na meni jadnom
), tak da trenutno na primarnoj imamo već pet tjedana, neprobanih i neizmjerenih 25L SMaSH-a - Vienna slad + Halertauer Mittlefrueh hmelj sfermentiran sa US-05...
Također se već dulje vrijeme spremam isprobat onaj RO uređaj kaj kupih, ali nikak, jer kao nebumo još neko vrijeme kuhali, a i radi već navedenog nemanja preveć vremena zadnjih mjeseci, tak da mi i to stoji i čeka ...
Elem, otvorila nam se prilika da bi najvjerojatnije u srijedu ili do kraja tjedna mogli kuhat, pa sam mislil iskoristit taj US-05 na kojem leži SMaSH i to odmah za dve 30-31L šarže SNPA - jednu bi skuhali samo s prokuhanom vodom kakvu smo već jednom radili i ispala nam je super, a drugu bi probali kuhat s čistom RO vodom, pošto nemam full analizu vode za Ca i Mg.
Nadam se da je to kvasca dosta za rasporedit u dva demižona...
E sad, kako sam dosad samo čitao o vodi, ali nikad ju nisam i sam prilagođavao, jel ima koja dobra duša da se razumije i ima za posudit sastojke za prilagodit vodu - imam gips i gorku sol
- ak mogu još kaj kupit tu kod nas a da je jeftinije nego vani pliz recite, ak ne - pošteno vraćam čim naručim s weba ili platim pivu u Medvedgradu... Voda koju koristim je zagrebačka, navodno crpilište MalaMlaka, ali nemam sve parametre, osim onoga kaj je na webu, a trebal bi dobit ovo (prema 400D-u): Ca 117, Mg 15, Na 0, Cl 25 i SO4 265 i HCO3 40
Tu sam nekaj kemijal po EZcalculatoru ali, pošto nemam analizu, nemam vrijednosti Ca i Mg (znam da su one bitne), pa sam našel neki onine calculator koji dH tvrdoću pretvara u CaCO3 i Ca - ta pretvorba CaCO3 ispadne slične vrijednosti kao prema formuli kaj je Ferdo napisal tu... Te dobivene podatke sam onda unio tu u EZcalc - makar pošto bi koristil 100% RO vodu, onda mi nisu ni bitne analize (ili?) - te narihtal dodatke soli... evo kalkulacija u att - probal sam narihtavati i odvojeno mash i sparge water, ali onda su mi se donje vrijednosti totalno pošeremetile, tak da za prvi put bum ostal na vrijednostima samo kompletno za mash water... i razlika između v2.0 i 3.0 mi je da je u 2.0 pH 5,29...
Fala puno na bilo kakvom savjetu i pomoći...
evo i preview tablice ak pomaže...

Zadnjih par mjeseci šogor i ja nismo posebno kuhali radi raznoraznih okolnosti (jedna od većih okolnosti je da sam si zatrudnil ženu i sad mora opako mirovat, pa je sve na meni jadnom
Također se već dulje vrijeme spremam isprobat onaj RO uređaj kaj kupih, ali nikak, jer kao nebumo još neko vrijeme kuhali, a i radi već navedenog nemanja preveć vremena zadnjih mjeseci, tak da mi i to stoji i čeka ...
Elem, otvorila nam se prilika da bi najvjerojatnije u srijedu ili do kraja tjedna mogli kuhat, pa sam mislil iskoristit taj US-05 na kojem leži SMaSH i to odmah za dve 30-31L šarže SNPA - jednu bi skuhali samo s prokuhanom vodom kakvu smo već jednom radili i ispala nam je super, a drugu bi probali kuhat s čistom RO vodom, pošto nemam full analizu vode za Ca i Mg.
Nadam se da je to kvasca dosta za rasporedit u dva demižona...
E sad, kako sam dosad samo čitao o vodi, ali nikad ju nisam i sam prilagođavao, jel ima koja dobra duša da se razumije i ima za posudit sastojke za prilagodit vodu - imam gips i gorku sol
Tu sam nekaj kemijal po EZcalculatoru ali, pošto nemam analizu, nemam vrijednosti Ca i Mg (znam da su one bitne), pa sam našel neki onine calculator koji dH tvrdoću pretvara u CaCO3 i Ca - ta pretvorba CaCO3 ispadne slične vrijednosti kao prema formuli kaj je Ferdo napisal tu... Te dobivene podatke sam onda unio tu u EZcalc - makar pošto bi koristil 100% RO vodu, onda mi nisu ni bitne analize (ili?) - te narihtal dodatke soli... evo kalkulacija u att - probal sam narihtavati i odvojeno mash i sparge water, ali onda su mi se donje vrijednosti totalno pošeremetile, tak da za prvi put bum ostal na vrijednostima samo kompletno za mash water... i razlika između v2.0 i 3.0 mi je da je u 2.0 pH 5,29...
Fala puno na bilo kakvom savjetu i pomoći...
evo i preview tablice ak pomaže...

Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
stin...stern...st'nning
- PriMarius
nabacili novoskuhani SNPA jučer na talog od SMaSHa i dooobro promućkali i nakon par sati je počel živahno grgljat, a danas prijepodne, eto aktivnosti:

stin...stern...st'nning
- PriMarius
voda
nazval sam ponovno vodoopskrbu zagreb da pitam kak im u tablici na webu nema objavjenih vrijednosti za Ca i Mg i ljubazna gospodična iz laboratorija me pitala za koji dio grada, ja reko medveščak... kaže ona: a kod vas u centru se miješaju vodocrpilišta MalaMlaka i Sašnjak s kojeg možda ima i malko više, ali u prosjeku imate Ca 300 a Mg 116 jer je ukupna tvrdoća oko 420 koju kad pomnožimo s 0,056 dobijemo dH cca 24...
rekla je kak je taj kalcij izračunat iz tvrdoće - kaj bi bilo prema Palmeru - Ca Hardness as CaCO3...
kaj znači da se mg/l kalcija i mg/l magnezija računa iz ovih vrijednosti prema Palmerovoj tablici 13
Ca(ppm) = Ca*20/50 = 120
Mg(ppm) = Mg*12,1/50 = 28
(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Total Hardness as CaCO3
8,314 x 50 = 415,7
ostale vrijednosti za SO4, Cl i Na sam uzeo kao srednje vrijednosti ta dva vodocrpilišta i prema tome se ravnam u EZcalculatoru...
čini mi se da bi tak trebalo bit ok, ali ak neko misli da sam u krivu, pliz recite...
rekla je kak je taj kalcij izračunat iz tvrdoće - kaj bi bilo prema Palmeru - Ca Hardness as CaCO3...
kaj znači da se mg/l kalcija i mg/l magnezija računa iz ovih vrijednosti prema Palmerovoj tablici 13
Ca(ppm) = Ca*20/50 = 120
Mg(ppm) = Mg*12,1/50 = 28
(Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Total Hardness as CaCO3
8,314 x 50 = 415,7
ostale vrijednosti za SO4, Cl i Na sam uzeo kao srednje vrijednosti ta dva vodocrpilišta i prema tome se ravnam u EZcalculatoru...
čini mi se da bi tak trebalo bit ok, ali ak neko misli da sam u krivu, pliz recite...
stin...stern...st'nning
- PriMarius
porter
sutra skuhano...
Recipe: fuller's london porter clone (byo - prilagođen 31l brewgold)
Brewer: dva 2.
Style: Brown Porter
TYPE: All Grain
Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size (fermenter): 31,000 l
Boil Size: 28,000 l
Bottling Volume: 30,000 l
Estimated OG: 1,058 SG
Estimated Color: 79,63 EBC
Estimated IBU: 32,1 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
6,000 kg Château Pale Ale (8,00 EBC) Grain 1 70,6 %
1,000 kg Château Coffe Light (249,99 EBC) Grain 2 11,8 %
1,000 kg Château Crystal (150,00 EBC) Grain 3 11,8 %
0,500 kg Château Chocolat (900,00 EBC) Grain 4 5,9 %
50,000 g Brewer's Gold [8,00 %] - First Wort 90,0 Hop 5 32,1 IBUs
1,50 tsp Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 6 -
Mash Schedule: Single Infusion, Full Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 8,500 kg
----------------------------
Name Description Step Tempera Step Time
Mash In Add 14,6 l of water at 79,2 C 68,9 C 45 min
Starting Water (ppm):
Ca: 120
Mg: 28
Na: 20
Cl: 41,4
SO4: 38,3
HCO3: 512,4
Mash / Sparge Vol (gal): 16 / 26
RO or distilled %: 0% / 0%
Total Grain (lb): 8,5
Adjustments (grams) Mash / Boil Kettle:
CaSO4: 0 / 0
CaCl2: 2,5 / 0
MgSO4: 1,5 / 0
NaHCO3: 3,5 / 5,7
CaCO3: 0 / 0
Lactic Acid (ml): 0
Sauermalz (oz): 0
Mash Water / Total water (ppm):
Ca: 163 / 136
Mg: 37 / 31
Na: 80 / 80
Cl: 117 / 70
SO4: 75 / 52
Cl to SO4 Ratio: 1,56 / 1,34
Alkalinity (CaCO3): 550
RA: 412
Estimated pH: 5,78 (room temp)
Čital sam okolo i za cold steeping, ali kak nam je ovo prvo tamno pivo, neznam procijenit kolika jačina okusa tamnih sladova treba bit u porteru, tj kolko utječe to kaj se cold steepingom dobije samo okus i boja, ali bez gorčine u odnosu na hot steeping...
Jel ima ko kakva iskustva i savjete...
Recipe: fuller's london porter clone (byo - prilagođen 31l brewgold)
Brewer: dva 2.
Style: Brown Porter
TYPE: All Grain
Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size (fermenter): 31,000 l
Boil Size: 28,000 l
Bottling Volume: 30,000 l
Estimated OG: 1,058 SG
Estimated Color: 79,63 EBC
Estimated IBU: 32,1 IBUs
Brewhouse Efficiency: 70,00 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
6,000 kg Château Pale Ale (8,00 EBC) Grain 1 70,6 %
1,000 kg Château Coffe Light (249,99 EBC) Grain 2 11,8 %
1,000 kg Château Crystal (150,00 EBC) Grain 3 11,8 %
0,500 kg Château Chocolat (900,00 EBC) Grain 4 5,9 %
50,000 g Brewer's Gold [8,00 %] - First Wort 90,0 Hop 5 32,1 IBUs
1,50 tsp Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 6 -
Mash Schedule: Single Infusion, Full Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 8,500 kg
----------------------------
Name Description Step Tempera Step Time
Mash In Add 14,6 l of water at 79,2 C 68,9 C 45 min
Starting Water (ppm):
Ca: 120
Mg: 28
Na: 20
Cl: 41,4
SO4: 38,3
HCO3: 512,4
Mash / Sparge Vol (gal): 16 / 26
RO or distilled %: 0% / 0%
Total Grain (lb): 8,5
Adjustments (grams) Mash / Boil Kettle:
CaSO4: 0 / 0
CaCl2: 2,5 / 0
MgSO4: 1,5 / 0
NaHCO3: 3,5 / 5,7
CaCO3: 0 / 0
Lactic Acid (ml): 0
Sauermalz (oz): 0
Mash Water / Total water (ppm):
Ca: 163 / 136
Mg: 37 / 31
Na: 80 / 80
Cl: 117 / 70
SO4: 75 / 52
Cl to SO4 Ratio: 1,56 / 1,34
Alkalinity (CaCO3): 550
RA: 412
Estimated pH: 5,78 (room temp)
Čital sam okolo i za cold steeping, ali kak nam je ovo prvo tamno pivo, neznam procijenit kolika jačina okusa tamnih sladova treba bit u porteru, tj kolko utječe to kaj se cold steepingom dobije samo okus i boja, ali bez gorčine u odnosu na hot steeping...
Jel ima ko kakva iskustva i savjete...
stin...stern...st'nning
- Zedni
Boil size ti je manji do batcha? nesto si krivo postelao.
IBU digni barem na 40 jer imas puno specijalni i prevladat ce ti gorcina njih ja bi smanjio chocolate barem za 100g. Coffe mi je odlican ali isto bi ga na 31L stavio manje.
Zadnja dva Porera su mi slicna i stvarno daje dosta gorcine. a stavljao sam 0.6 coffe i 0,4 chocolate na cca 30L.
Neznam si nasao takav recept ili si sam radio. Ovo je moje misljenje. Sto se tice posebnog steepanja nisam tako radio, netko drugi ce ti rec.
Mislim da nisi napisao koji kvasac...?
ZIVIO!
IBU digni barem na 40 jer imas puno specijalni i prevladat ce ti gorcina njih ja bi smanjio chocolate barem za 100g. Coffe mi je odlican ali isto bi ga na 31L stavio manje.
Zadnja dva Porera su mi slicna i stvarno daje dosta gorcine. a stavljao sam 0.6 coffe i 0,4 chocolate na cca 30L.
Neznam si nasao takav recept ili si sam radio. Ovo je moje misljenje. Sto se tice posebnog steepanja nisam tako radio, netko drugi ce ti rec.
Mislim da nisi napisao koji kvasac...?
ZIVIO!
On Tap:
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA
- PriMarius
ovo je recept preuzet sa BrewYourOwn... malo sam nabrijal pale ale i crystal jer nam zna past malo iskoristivost, ali ostalo su vrijednosti iz recepta...
boil je manji od batcha jer je uračunato dodavanje cca 5l vode u fermentor
kvasac - nalit ćemo na S-04 od bittera koji bumo sflaširali
boil je manji od batcha jer je uračunato dodavanje cca 5l vode u fermentor
kvasac - nalit ćemo na S-04 od bittera koji bumo sflaširali
stin...stern...st'nning
- OLD