Globus o homebrewingu

... razne, manje tehničke diskusije

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

mad_alchemist

Post Postao/la mad_alchemist » pet lip 01, 2012 8:24 pm

mi nismo proizvođači jakog alkoholnog pića

Članak 40.
U smislu ovoga Zakona pivom se smatra:
1. svaki proizvod obuhvaćen tarifnom oznakom KN 2203, s volumnim udjelom stvarnog
alkohola većim od 0,5 % vol,
2. svaki proizvod, koji je mješavina piva i bezalkoholnih pića, obuhvaćen tarifnom
oznakom KN 2206, s volumnim udjelom stvarnog alkohola većim od 0,5 % vol.

ovo stoji:

(1) Trošarina na pivo se plaća u iznosu od 40,00 kuna za 1% volumnog udjela stvarnog
alkohola sadržanoga u jednom hektolitru gotovog proizvoda.
(2) Trošarina na mirna i pjenušava vina plaća se u iznosu od 0,00 kuna.
(3) Trošarina na ostala pića koja su dobivena vrenjem osim piva i vina plaća se u iznosu od
0,00 kuna.

i ovo:

Trošarina na alkohol i alkoholna pića ne plaća se:
1. na pivo iz članka 40. ovoga Zakona, koje je proizvela fizička osoba, vlasnik
poljoprivrednog zemljišta, iz vlastitog uzgojenog ječma za vlastitu potrošnju i potrošnju
članova njegova kućanstva ili njegovih gostiju pod uvjetom da se ne radi o prodaji,

2. na vino iz članka 41. i ostala pića dobivena vrenjem osim piva i vina iz članka 42. ovoga
Zakona, koje je proizvela fizička osoba, vlasnik poljoprivrednog zemljišta ili korisnik
poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju vina i ostalih pića dobivenih
vrenjem osim piva i vina,
ako se koriste za vlastitu potrošnju i potrošnju članova njegova
kućanstva ili njegovih gostiju pod uvjetom da se ne radi o prodaji.

Članak 55.
Proizvođači etilnog alkohola, međuproizvoda i ostalih pića dobivenih vrenjem koji za
komercijalne svrhe godišnje proizvode alkohol, međuproizvode i ostala pića dobivena
vrenjem u količini manjoj od 1.000,00 litara, odnosno proizvođači piva koji za
komercijalne svrhe godišnje proizvode pivo u količini manjoj od 50.000,00 litara,
oslobađaju se uvjeta propisanih u odredbama Glave IX ovoga Zakona.

Zedni

Post Postao/la Zedni » pet lip 01, 2012 8:46 pm

Zasto si boldao mirna i pjenusava vina?

nas zanima trosarina na pivo? s time da ona se ona ne placa ukoliko proizvodis od vlastitog jecma i manje od 1500L?

A sto sa nama/onima koji ne proizvode od vlastiog jecma? To nije doreceno u zakonu ili idu po sistemu 20l cistog alkohola?
On Tap:
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA

Fulir

Post Postao/la Fulir » pet lip 01, 2012 8:50 pm

najbolje je iznajmiti 100m2 sa zasađenim ječmom za svoje potrebe

u Globusovom članku najbolje su slike :)

mad_alchemist

Post Postao/la mad_alchemist » pet lip 01, 2012 9:08 pm

ma boldao sam kao da je trošarina nula za vino. Količine se ne spominju u novom zakonu, to mi nije jasno.

A dolje je boldana razlika od vinara, samo treba izjednačit ta dva članka i bit će ok. Jer ako kupiš sirovinu (slad) i imaš račun, ti si vlasnik sirovine za proizvodnju piva. Kao što ako kupiš grožđe si vlasnik sirovine za proizvodnju vina.

Za to bimo se trebali izborit, pa se nebi bio problem ni prijavit.

Po meni...

marbor

Post Postao/la marbor » pet lip 01, 2012 10:12 pm

Nažalozst i ovaj članak je smo senzacionalistički i ne baš previše profesionalan (pohvale fotografu). Čak nisam baš shvatio smisao članka, osim da je autor otkrio nekakve "ilegalce" i raskrikao tajnu organizaciju. Nažalos u istom broju je objavljen i članak o mom poduzeću Hrvatskim šumama gdje se iznosi cijeli niz podataka usmjerenih ka blaćenju i omalovažavanju poduzeća. Stvara se slika kako je ovo poduzeće leglo kriminala i treba ga što prije razbucati i prodati ( po provjerenom modelu i poznatom kupcu).
Moram reći da u mom poduzeću rade časni ljudi (ograđujem se od pojedinaca) i da je Hrvatsko šumarstvo izuzetno cijenjeno u svijetu, te da bi ovakav članak očekivao u neprijateljski orjentiranoj štampi.
Moram spomenuti da naši profesori s šumarskog fakulteta predaju na austriskim, češkim i drugim evropskim fakultetima gdje je naša škola šumarstva izuzetno cijenjena. Hrvatski šumari su utemeljili i šumarstvo u Južnoj Americi. Osobito u Argentini gdje je Hrvatska emigracija osnovala prva šumarska poduzeća i pokrenula obuku šumarski stručnjaka.
Ispričavam se što sam skreno s teme, ali sam se moro nadovezat na ovo gnjusno izdanje.

diS

Post Postao/la diS » pet lip 01, 2012 11:19 pm

Takav naručeni članak je suvišno komentirat.
Pametnome je jasno o čemu je riječ.

babangida

Post Postao/la babangida » pet lip 01, 2012 11:50 pm

Ma samo bez stresa. Od njega se dobiju bore... Zifjeli uz domace ilegalno pivo! :shock:
Dvije litre na dan, doktor iz kuce van!!

hrvoje461

Post Postao/la hrvoje461 » sub lip 02, 2012 3:50 am

Ovako nesto glupo moze samo novinar napisati.
Give a man a beer, and he wastes an hour, but teach a man how to brew, and he wastes a lifetime. - Unknown

marbor

Post Postao/la marbor » sub lip 02, 2012 8:22 am

Mislim da si u novije vrijeme svako daje za pravo da bude "novinar"

Artanis

Post Postao/la Artanis » sub lip 02, 2012 11:40 am

Mislim da sam članak i nije loš, novinar je rekao istinu. Ali je pogriješio što je u detalje spominjao članove foruma. Trebao je navesti samo inicijale tj. ubuduće nemojte im uopće davati takve podatke. Dobro da vas nije pitao u koliko ste sati kod kuće i to stavio u članak.

Ono kao: Navedena osoba se nalazi kod kuće radnim danom od 16-22 sata, pa molimo odgovorne ljude u carinskoj inspekciji da dođu u to vrijeme. Ako slučajno nije kod kuće, onda radi prekovremeno, pa se može doći do njega u firmi toj i toj na toj adresi.

LOL

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » sub lip 02, 2012 11:43 am

Malo bih rezimirao dosadašnje.

Ma gdje to piše da je kuhanje piva doma ilegalno? Kuhanje je legalno, samo je kažnjivo neplaćati trošarinu na proizvedeno koje je „pušteno u potrošnju“, što znači: svako odstupanje, uključujući i nezakonito odstupanje, od sustava odgode plaćanja trošarine zatim, svaku proizvodnju, uključujući i nezakonitu proizvodnju, trošarinskih proizvoda izvan sustava odgode plaćanja trošarine zatim, svaki uvoz, uključujući i nezakoniti uvoz trošarinskih proizvoda, ukoliko se ti proizvodi ne stavljaju u sustav odgode plaćanja trošarine. Tko se u tome nađe nek trošarinu i plati.

Ovo su jedini zakonski akti koji od 1. i 2. siječnja 2010. vrijede:

1) http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... _2020.html
2) http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluz ... 1_1_1.html

Da bi se proizvođači piva za osobnu uporabu izjednačili s istom kategorijom vinara dovoljno je Ustavnom sudu RH predati zahtjev za ocjenom ustavnosti ovog zakona pod 1). , iz istih razloga. Taj zahtjev može podnijeti svaki građanin RH.

20 litara se odnosi na malog proizvođača jakog alkoholnog pića koji nije u trošarinskom razredu (jasno određena tarifna oznaka) s pivom.

Trošarinska osnovica na pivo je 1 % volumnog udjela stvarnog alkohola sadržanoga u jednom hektolitru gotovog proizvoda. Do sad nikad nisam proizveo jedan hektolitar piva cijeli, pa kako ne ostvarujem tu osnovicu, prema istome nisam obveznik tog zakona. Volumen proizvodnje manji od zakonski određene osnovice ne može se uzeti kao osnovica. Zakonska mjera za volumen u RH je litra. Sve što je izraženo drugačije tako se treba i tumačiti. Tko i proizvede jedan hektolitar piva minimalnog udjela alkohola od 1% po hektolitru („Trošarina na pivo se plaća u iznosu od 40,00 kuna za 1% volumnog udjela stvarnog alkohola sadržanoga u jednom hektolitru gotovog proizvoda“), mora platiti samo 40,00 kuna. Tko proizvede deset hektolitara mora platiti isto 40,00 kuna. Jer, uzima se u obzir i osnovica, ali i iznos iste. Osnovica je 1% alc. u jednom hektolitru piva. Iznos govori o 40,00 kuna za 1% alc. u jednome hl. Da je trebalo, pisalo bi drugačije, npr. „ ... u iznosu od 40,00 kuna za svakih 1% volumnog udjela stvarnog alkohola sadržanoga u svakom proizvedenom hektolitru gotovog proizvoda“. Da to i logikom potkrijepim, kako je Žedni spomenuo Marija, nisu mu "stisnuli" prijavu za pivo jer nisu našli odgovarajuće (čitaj: dovoljne) količine. Kako se zakon odnosi na fizičke osobe, a ne na obitelji, svatko tko živi još s nekim u domaćinstvu može podijeliti svakih slijedećih 99 litara koje se nađu kod kuće i problem je riješen.
Moguće se braniti i nekim od točaka iz stavka 1. navedenih člankom 47. istog zakona, no mislim da je i ovo navedeno već dovoljno.
Molim, ako je ikako moguće, komentare od onih koji su barem malo proučili gore navedene zakon i pravilnik.
Kraći nisam mogao biti jer je sve navedeno itekako bitno. Hvala na pažnji.

U to ime vnutra ž njime. :pivo4:

Ž

Deda Mile

o pivskoj ilegali

Post Postao/la Deda Mile » sub lip 02, 2012 2:25 pm

Konačno sam došao do Globusa, i mogu napisati moje mišljenje o članku. Kad sam vidio naslov, bio sam zbunjen, kao i večina vas, ali kad me prijatelj pitao koji bi ja naslov stavio nisam imao ideju.
Novinar gdin. Hudelist osim davanja podataka o nama držao se dogovora, uz dodatak senzacionalizma i doze pretjerivanja.
Kad je bio kod mene nismo uopće razgovarali o tome dali će davati puna imena i adrese. Možda on kao novinar smatra da treba dati autentičnost članku, davanjem imena. Po meni je moglo biti i bez toga. Mada, da je ostao na nadimcima, onaj tko hoće vrlo lako može otkriti imena.
Malo pretjeruje, sa stvaranjem legendi. Mene je stavio među njih, a nije mi poznato kako je provjerio da sam ja bio prvi (možda u dubokoj ilegali postoji i za nas neotkrivenih homebrewera).
Što se slika tiče, potpuno se držao dogovora, da se iz slika ne smije moći računati količine.
Ipak, u podnaslovu članka lijepo je napisao(kod svih kod kojih je bio,probao je pivo); "kad to kušate, ne pada vam više na pamet piti industrijski proizvedeno pivo"
Za ideju pisanja članka, ja sam čuo od Puffa, peko njega je g. Hudolist i došao do mene. Njegova ideja je pokretanje rasprave o promjeni zakonske regulative koja regulira ovo područje. Uvažavajući to ovaj članak može biti samo uvod, tj. prikaz hombrewerskog stanja u Hrvatskoj. Da bi ta ideja imala smisla ne smije se stati na članku. Mislim da timing i nije bez veze izabran, Hrvatska je pred ulaskom u EU i morati će i u ovom segmentu uskladiti svoje zakone sa EU, što može pomoći da izađemo iz ilegale.
HOMEBREWING OD 1996.
Puno pozdravlja i veselja uz domaće pivo

zeljko

Post Postao/la zeljko » uto lip 05, 2012 2:50 pm

Ne čitam inače puno novine pa ne znam je li to uobičajeno, ali vrlo mi je neobično što vam je svima uz ime i prezime napisao puno podataka, od toga gdje živite i radite, tko su vam roditelji...
Muškarac bez brkova je kao pivo bez alkohola.

AnGar

Post Postao/la AnGar » ned lip 10, 2012 3:18 am

evo jedan kratki rezime...

za clanak sam saznao par dana kasno, pa kako je vec bio prodan u dobrom djelu ducana s novinama koje obilazim odlucio sam se za GKZ gdje drze arhivu i do godine. i tako je i bilo na polici je josh uvijek stajao taj broj za koji sam kasnije saznao da je pljucao i po hvr. sumama. ali dobro novine su odraz vlasti pa su tako novinari njihovo direktno oruđe!
ne volim ni novinare ni paparace, iako mi je dosta poznatih pa cak i poneki prijatelj u toj bramsi!

uglavnom...
clanak je po meni malo krivo odmah zapocet, jer kada ga netko pocne s rijecima "homebrew ilegala" onda odmah mozes stati citati jer su to rijeci koje su 1. negativne, 2. protezati ce se dok ides s clankom prema kraju, 3. nepotrebne pogotovo ako je sve islo preko cuvenog Pufa!
nakraju je novinar ispao negativac a tko od vas ima prema novinarima pozitivno misljenje? ako su on i Puf bas i neki prijatelji, a od vas je dolazio preko Pufa, onda o ljudima od kojih imas direktne koristi nemozes raditi ilegalce i pokusavati ih srusiti ili mozes ali gdje je smisao!
e pa sada da clanak nije poceo tako kako je poceo a sam Bog zna da je pocetak katastrofa, bio bi jedno lijepo stivo koje bi mozda moglo biti i pozitvno jer na neki cudan nacin daje do znanja da ljudi koji vole piti pivo i u njemu uzivaju, ga i kuhaju jer moj je stav ako ovaj sto doma kuha rakiju i vino za "vlastite" portebe moze zasto onda i mi nebi.
onda je bilo malo cudno doduse koliko od njega toliko i od vas za odavanje cijele gomile podataka... ok sada je vec na forumu i topik o tome tko je odakle cime se bavi koliko ima god i ostalih detalja koji bi kada tada mogli posluziti ono sto je vec netko napisao, ali na stranu sada i to. ipak nije bilo na njemu bas da toliko detaljno pise o samim pivarima!
mozda da je bio drugi pristup pa da je sve bilo okrenuti na to kako je cijela homebrew ekipa zabrinuta kako je zakon nedorecen i nije napisan bas najjasnije tj. mozda bi ga trebalo malo interpretirati sto se nekako i desilo otkako je clanak izasao pa su se svi pomalo uzbudili. mozda bi dobio sasvim jedan drugi smisao, i poucak na kraju. ali u konacnici nemogu reci jeli to placen clanak ili mozda nedaj Boze namjesten... iako je sloboda medija kod nas jako ili je uopce nema, nebi bilo cudno da je i jedno i drugo pomalo!

imam nesto novo pecenih pravnika i odvjetnika s kojima sam u boljim ili losijim odnosima pa cemo nesto pokusati izvuci iako ovo sto je do sada pisano po forumu zvuci relativno logicno i prilicno lijepo interpretirano iz samog zakona.

pozdrav svima koliko nas ima i veselo!
nije pivo krivo sto se popilo,
krivi su ljudi sto ih je opilo!

Odgovori