Amdejčev Dnevnik
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- Amdejac
- Kontakt:
- Amdejac
- Kontakt:
Uhvatio sam danas malo vremena i pobrojao šta sve imam u šupi za skuhat neko pivo. Uglavnom želja mi je skuhat turbo jako pivo od cca 10% alkohola pa ću staviti radni naziv "Crna Kuga".
3,75 kg Novogradiškog ukomljavan na 3x30 minuta na 55, 62-65, 72-75.
2,85 Back Ekstrakta
0,30 kg caramel slada
200 gr melase
60 gr kneippa (kaveni okus)
200 gr zobenih pahuljica (radi pjene)
100 gr raženih pahuljica (navodno daje voćno-ljutu notu)
Na 15 litara trebalo bi dati oko 10.6 % alkohola. Punio bih flašice od 2,5 dcl iako mi se i one čine prevelike.
Mjere su takve jer mi je toliko ostalo pa da sve potrošim.
Ako se nekome da da još jednom izračuna da li je to to.
Da li bi gorčina od 20 IBU bila ok ili za ovako jako pivo napravim malo gorče pivo. Od hmelja imam samo auroru.
I da li trebam neki specijalni kvasac ili će Muntons Yeast odraditi posao?
3,75 kg Novogradiškog ukomljavan na 3x30 minuta na 55, 62-65, 72-75.
2,85 Back Ekstrakta
0,30 kg caramel slada
200 gr melase
60 gr kneippa (kaveni okus)
200 gr zobenih pahuljica (radi pjene)
100 gr raženih pahuljica (navodno daje voćno-ljutu notu)
Na 15 litara trebalo bi dati oko 10.6 % alkohola. Punio bih flašice od 2,5 dcl iako mi se i one čine prevelike.

Mjere su takve jer mi je toliko ostalo pa da sve potrošim.
Ako se nekome da da još jednom izračuna da li je to to.
Da li bi gorčina od 20 IBU bila ok ili za ovako jako pivo napravim malo gorče pivo. Od hmelja imam samo auroru.
I da li trebam neki specijalni kvasac ili će Muntons Yeast odraditi posao?
- zeljko
- Amdejac
- Kontakt:
Stavio sam kvasce na fuk pa nek se množe do ponedjeljka. 
@Zeljko
Sad sam malo bacio racunicu u Brevtargetu i kad na 15 litara ubacim 30 grama aurore, nakon 40 minuta 15 grama i zadnjih 5 minuta još 15 grama ispada u prvoj kućici IBU 40, srednja vrijednost 28,3 i zadnja kućica 70.
Koja je vrijednost točna.

@Zeljko
Sad sam malo bacio racunicu u Brevtargetu i kad na 15 litara ubacim 30 grama aurore, nakon 40 minuta 15 grama i zadnjih 5 minuta još 15 grama ispada u prvoj kućici IBU 40, srednja vrijednost 28,3 i zadnja kućica 70.

- zeljko
Ne volim cjepidlacit (ma volim, kome lazem), ali kvasci se razmnozavaju nespolno, dijeljenjem stanica.Amdejac je napisao/la:Stavio sam kvasce na fuk pa nek se množe do ponedjeljka.

Nemam pojma o tom softveru, ali ibu ovisi o gustoci sladovine pri kuhanju, pa ti vjerojatno nudi neke standardne vrijednosti (tipa 1.050, 1.080...).Amdejac je napisao/la: @Zeljko
Muškarac bez brkova je kao pivo bez alkohola.
- Amdejac
- Kontakt:
- zeljko
Procitaj ovo: http://www.pivarstvo.info/forum/viewtopic.php?t=1756
Moj mi jezik kaze da domaća piva imaju ibu 10-20. Neka me iskusniji jezikoslovci isprave ako grijesim.
Da bi izracunao ibu (gorcinu) moraš u obzir uzeti količinu hmelja, koliko ima % AA, koliko si ga dugo kuhao i koja je gustoća sladovine pri kuhanju. Formula nije trivijalna, ali nije komplicirana.
Osobno obično pri kuhanju izvadim uzorak sladovine dok čekam da zavrije, ohladim je na 20tak stupnjeva, izmjerim gustocu i onda racunam kad, koliko i koji hmelj cu staviti da bi dobio željeni ibu.
Moj mi jezik kaze da domaća piva imaju ibu 10-20. Neka me iskusniji jezikoslovci isprave ako grijesim.
Da bi izracunao ibu (gorcinu) moraš u obzir uzeti količinu hmelja, koliko ima % AA, koliko si ga dugo kuhao i koja je gustoća sladovine pri kuhanju. Formula nije trivijalna, ali nije komplicirana.
Osobno obično pri kuhanju izvadim uzorak sladovine dok čekam da zavrije, ohladim je na 20tak stupnjeva, izmjerim gustocu i onda racunam kad, koliko i koji hmelj cu staviti da bi dobio željeni ibu.
Muškarac bez brkova je kao pivo bez alkohola.
- diS
Srednja vrijednost je izračunati IBU s unešenim rasporedom hmeljenja, min. i max. vrijednost su preporučene vrijednosti za stil piva kojeg si odabrao.Amdejac je napisao/la:ispada u prvoj kućici IBU 40, srednja vrijednost 28,3 i zadnja kućica 70.
Šta se tiče IBU-a u praksi, ja sam kuhao piva od 30ak IBU i nešto su gorča od naših domestikus piva pa pretpostavljam da se njihova vrijednost kreće oko 20.
- Amdejac
- Kontakt:
Napravit ći IBU 20 do 25 valjda neće biti pregorko, a osjetit će se kaveni okusi i okusi melase koji vuku kao na nekakvu kiselinu, ali nemogu to opisati kakav je točno okus.
Skočio jutros do Peveca i uzeo jedini vinski kvasac koji su imali, "VK Ferm". Pošto će pivo imati dosta alkohola, a neznam kako će se ponašati pivski kvasac "Muntons Yeast" tj. da li će moći odfermentirati sve šećere, a da ga ne ubije alkohol. Previšeje to materijala da mi na kraju pivo ostane slatko.
Zato sam nasadio 6 grama vinskog kvasca i od jučer 6 grama pivskog.
Da li da stavim "V Activ Super" hranu za kvasce, a navode i da je aktivator fermentacije.
Skočio jutros do Peveca i uzeo jedini vinski kvasac koji su imali, "VK Ferm". Pošto će pivo imati dosta alkohola, a neznam kako će se ponašati pivski kvasac "Muntons Yeast" tj. da li će moći odfermentirati sve šećere, a da ga ne ubije alkohol. Previšeje to materijala da mi na kraju pivo ostane slatko.
Zato sam nasadio 6 grama vinskog kvasca i od jučer 6 grama pivskog.
Da li da stavim "V Activ Super" hranu za kvasce, a navode i da je aktivator fermentacije.
- Amdejac
- Kontakt:
Pio sam prije par mjeseci pivo od Panorame i kombinaciju 3 vrste kvasca od čega je jedan bio vinski. Stavio ih je istovremeno.zeljko je napisao/la:Stavi prvo pivski kvasac, pa kad on posustane, onda vinski, ako treba.
Pivo je bilo odlično, a moja žena hoće da napravim isto takvo zbog voćnih okusa.
Najbitnije je da sav šećer odfermentira. Čitajući po forumu i netu navodno okusom nema bitnijih razlika nakon fermentacije pivdkim ili vinskim kvascem. Neki su radili čak i pekarskim kvascem i ispalo je OK.
Vjerujem da se neće baciti, kako god ispadne.

- Amdejac
- Kontakt:
Skuhana "Crna Kuga". Ispalo 18 litara iako sam predviđao 15, ali morao sam dodati više vode kod ukomljavanja
Neznam šta će iz toga ispast. Izgleda k'o tamnosmeđi katran. Užasno ljepljivo i dosta gorko.
OG 1.100 ili 26 Brixa. Ubacio sam 0.7 dcl nasađenog pivskog kvasca koji se množio od subote i 0.7 dcl vinskog kvasca kojega sam nasadio u nedjelju. Za svaki slučaj stavio sam i par grama aktivatora fermentacije.
Brewtarget kaže da bi trebalo biti 9.1% alkohola i 26.5 IBU-a, čini mi se dosta gorko na prvu, ali vidjet ćemo nakon fermentacije.
Neznam šta će iz toga ispast. Izgleda k'o tamnosmeđi katran. Užasno ljepljivo i dosta gorko.
OG 1.100 ili 26 Brixa. Ubacio sam 0.7 dcl nasađenog pivskog kvasca koji se množio od subote i 0.7 dcl vinskog kvasca kojega sam nasadio u nedjelju. Za svaki slučaj stavio sam i par grama aktivatora fermentacije.
Brewtarget kaže da bi trebalo biti 9.1% alkohola i 26.5 IBU-a, čini mi se dosta gorko na prvu, ali vidjet ćemo nakon fermentacije.
- 400d
sa tom početnom gustoćom, mislim da tu gorčinu nećeš ni osjetitiAmdejac je napisao/la:Skuhana "Crna Kuga". Ispalo 18 litara iako sam predviđao 15, ali morao sam dodati više vode kod ukomljavanja

ima onaj IBU/SG ratio, to malo proguglaj... ne radi se tu o tome voliš li gorko ili ne, nego jednostavno o balansu....
nemoj pogrešno shvatiti, ja želim da ti ispadne odlično pivo
I like the smell of fermentation in the morning
- Amdejac
- Kontakt: