Amdejčev Dnevnik

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
Amdejac
Kontakt:

Post Postao/la Amdejac » ned tra 24, 2011 8:15 am

Probao sam računat i uzeo Minhenski, pretvorio kilograme u libre, litre u galone i dobijem 3643 nečega :?

Ako je netko radio sličan omjer i mjerio nek mi kaže odokativno. Iz vlastitog iskustva.

diS

Post Postao/la diS » ned tra 24, 2011 9:57 am

Prije svega sretan Uskrs!

OG se izračuna za svaki slad pojedinačno i zatim se zbroje SGP.
Za minhenski i medium crystal (60-75 L) bi bilo 1.049.

slika

Amdejac
Kontakt:

Prvomajsko pivo

Post Postao/la Amdejac » sub svi 07, 2011 9:33 pm

Otvorio sam za prvi maj svoje prvo svijetlo pivo iz zrnja.
Okus podsjeća na "Žuju", ali za razliku od nje nije vodenasta nego ima puni okus.
Ovako to izgleda nakon 30 dana od kuhanja.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Beca

Post Postao/la Beca » sub svi 07, 2011 10:14 pm

ne izgleda loše!!!!

frici

Post Postao/la frici » ned svi 08, 2011 6:33 am

Super izgleda,lijepa pjena.Čestitam!
frici

Amdejac
Kontakt:

Post Postao/la Amdejac » ned svi 08, 2011 4:53 pm

Hvala.
Svakim danom je sve bolje, ali ga je i sve manje.
Svi bi probali i pili, raspituju se kako se to kuha, ali nitko nebi kuhao.
Od sutra mogu dobiti samo K+ Q-pack, MB Q-pack, Löwenbräu Q-pack, Žuja Q-pack. :lol:

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » ned svi 08, 2011 4:59 pm

Znam kako ti je :D

Amdejac
Kontakt:

Post Postao/la Amdejac » ned svi 08, 2011 10:34 pm

Svarrogh je napisao/la:Znam kako ti je :D
Zbog takvih moram češće kuhat. :)

Dva puta sam kuhao iz extrakta da utvrdim gradivo. Potom jednu rundu iz zrnja (prvomajsko s ćevapima). Sve je to skuhano naslijepo i hvala bogu da je dobro ispalo. U međuvremenu sam nabavio refraktometar, staklenih i plastičnih flašica, pivsku bačvu od 50 litara kojoj sam odrezao poklopac na CNCu i sad bih išao korak dalje.
Imam 1 kg karamela, 4 kg novogradiškog, 8 kg back ekstrakta, nešto aurore, muntons dry ale kvasca. Uzeo bih pšenićnih pahuljica pa probao napraviti neko pivo da vuće malo na pšenično ili neko crno pšenično.
Ako bi mi netko mogao objasniti postupak sa kuhanja sa pšeničnim pahuljicama ili neslađenim žitaricama i šta bih od ovoga gore mogao skuhati.

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » pon svi 09, 2011 12:13 am

Ja sam ih stavljao zajedno sa ječmenim sladom ali nisam zadovoljan dobivenim. Pogledaj sta je Ferdo pisao

http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... sc&start=0

Amdejac
Kontakt:

Pahuljice i Neslađene žitarice

Post Postao/la Amdejac » pon svi 09, 2011 8:12 am

Svarrogh je napisao/la:Ja sam ih stavljao zajedno sa ječmenim sladom ali nisam zadovoljan dobivenim. Pogledaj sta je Ferdo pisao

http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... sc&start=0
Da li sam dobro shvatio?

1 kilu neslađenih žitarica (pšenične ili neke druge pahuljice ili kukuruzne krupice) staviti da se kuha 30 minuta u 4 do 5 litara vode. Vjerojatno se dobije neka masa poput rijetkih žganaca.
Ostaviti "žgance" još sat vremena poklopljene.

1) Da li treba pšenićne pahuljice dodatno samljeti u mlinu za slad?

Nakon toga treba žgance dovesti na temperaturu od 66 do 70 stupnjeva i dodati 1/3 do 1/4 predviđenog slada (koliko sam shvatio ne ekstrakta) promješati i ostaviti da stoji 10 do 15 minuta.

2) Kojom brzinom dizati temperaturu do temperature ponovnog vrenja?

Kuhati da kipi 10 do 15 minuta.
Nakon toga se ide na silaznu infuziju koja poćinje na 70 stupnjeva.

3) Na koliko stupnjeva završava silazna infuzija?

4) Sa koliko vode i na kojoj temperaturi raditi ispiranje?

5) Ako radim cca 20 litara od ukupno 5 kila od čega je 1 kg pahuljica, u 5 litara sam kuhao pahuljice, koliko još vode treba dodati?

6) Nakon kuhanja žganaca i slada da li se može početi ukomljavati klasičnim postupkom 53 stupnja 30 minuta, 63 stupnja 30 minuta, 73 stupnja 30 minuta i ispiranje na 78 stupnjeva?

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » pon svi 09, 2011 8:47 am

Sve što sam napisao odnosi se na neslađene sirovine koje nisu prošle nikakav prethodni tehnološki postupak.
Pahuljice bi trebale biti tvornički želatinizirane, tako da taj postupak nije potreban,pogotovo što se radi o malim količinama neslađenih sirovina.
Opusti se i nastavi kuhati pivo

Amdejac
Kontakt:

Post Postao/la Amdejac » pon svi 09, 2011 8:52 am

Da li onda pahuljice treba posebno kuhati ili ne?
Za kukuruznu krupicu ili pšeničnu kužim. Kukuruzni i bijeli žganci. Obićne neslađene žitarice.

Daj mi molim te pojasni i ova druga pitanja. Na starom godišnem sam pa bi nekaj kuhal.

Edit:
Shvatio sam :?: čitajući forum.
Pahuljice netreba posebno kuhati jer su već obrađene.

Ferdo

Re: Pahuljice i Neslađene žitarice

Post Postao/la Ferdo » pon svi 09, 2011 9:54 am

1) Da li treba pšenićne pahuljice dodatno samljeti u mlinu za slad?
Možeš i ne moraš,nakon što se namoče jačim ćeš mješanjem koma postići isti učinak.

2) Kojom brzinom dizati temperaturu do temperature ponovnog vrenja?
To ovisi o snazi tvog grijaćeg tijela,(što brže)još nemaš glukoamilazu u komu pa ne moraš paziti na stupnjeve ošećerenja.

3) Na koliko stupnjeva završava silazna infuzija?
To ovisi o receptu po kojem kuhaš i sirovinama koje koristiš.(Ako kreneš spuštati od 72 C prema niže dobiti ćeš pivo punijeg tijela,ako kreneš od 66 C dolje pivo će biti manje punoće,održavaš li temperaturu ukomljavanja konstantno 62 C dobiti ćeš sladovinu bez nefermentabilnih šećera i svi će šećeri otići u alkohol.

4) Sa koliko vode i na kojoj temperaturi raditi ispiranje?
Nakon završenog ošećerenja digni temperaturu koma na 75 C,drži 10-ak min.(mash out),ispiri s vodom temperature 78C.Količina vode za ispiranje ovisi o tome što želiš dobiti i koliki kotao imaš.Pretpostavvljam da želiš za početak neko normalno pivo pa za ukomljavanje koristi 3,5-4 litre vode po kg slada.Ispireš dok sadržaj šećera ne padne na oko 1%.Refraktometar je korisna stvar.

5) Ako radim cca 20 litara od ukupno 5 kila od čega je 1 kg pahuljica, u 5 litara sam kuhao pahuljice, koliko još vode treba dodati?
Ovisi o receptu i sadržaju alkohola koji želiš dobiti.(5 kg slada je za 25-30 litara svakodnevnog piva)

6) Nakon kuhanja žganaca i slada da li se može početi ukomljavati klasičnim postupkom 53 stupnja 30 minuta, 63 stupnja 30 minuta, 73 stupnja 30 minuta i ispiranje na 78 stupnjeva?
Tako je ,možeš ukomljavati kako želiš,odnosno kako recept nalaže.

Amdejac
Kontakt:

Post Postao/la Amdejac » pon svi 09, 2011 10:06 am

Hvala Ferdo. :zivjeli: Mislim da mi je sad sve jasno.
A šta se recepture tiće izkombiniram ono šta imam. Džabe mi internet i pivarski programi kad pola sastojaka nemam. Da li se može i kakav bi bio okvirni omjer ovih gore sastojaka da se dobije nešto slično tamnom pšeničnom pivu. Radio bih u demižonu od 25 litara, znači cca 20 do 22 litre i jačine oko 5% alkohola. Do sad sam se uvjek držao omjera 5 kg slada ili ekstrakta na 20 litara, ali nisam imao još refraktometar pa nisam niti znao koliko je jako. Iako mi se čini da je dosta jako. :malosamsipopil:

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » pon svi 09, 2011 10:20 am

Javi se Pufu,nisu sirovine tako skupe.Pogotovo sad kad se može kupiti po kilu -dvije.Najskuplje je naše potrošeno vrijeme, pogotovo jer za dobro pivo trošimo jednako puno vremena kao i za manje uspješna kuhanja.

Odgovori