znam, čuo sam se preko telefona s jednim od njih. kažem, zbog silnih obaveza nikako ne mogu naći vremena da ih posjetim....marbos je napisao/la:U nedelju su kod mene u Sičicama bili na pivu dva momka iz Viteza koj također kuhaju pivo kod svoje kuće.
posjet Sarajevu
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- 400d
- Deda Mile
Tako su pivari do 1870.g. donosili led sa visokih brda u podrume, ili kopali duboke podrume ( u Plsenu imaju 20km tunela u kojima je temperatura 6C) a sve da bi za vrenje i odležavanje pive imali niske temperature i ljeti. 1870. g. je C. Linde izmislio rashladni stroj i od tada je pivarima puno lakše. Ja sam također prilično dugo radio bez frižidera, kad je zagrijalo prestao bih raditi pivo dok temperature nisu pale.newbeer je napisao/la:a sto se fermentacije tice imam podrum u kojem temperatura cijelo ljeto do 20-21C,trenutno imam 2 kolscha u kadi sa vodom,svako jutro ubacim 5kg leda i temperatura spadne na 16C a do jutra kad ponovno sipam led popne se na 18C,mislite li da je to ok?
Sada imam rashladnu komoru (ona velika od LTH) i jednu škrinju(Zanussi 400l), kojima sam promjenio regulaciju temperature. Razlika u kontroli vrenja i odležavanja piva, se ne može opisati. Upravo sada u komori vrije jedan Weizen, temperatura u kaci (toplomjer pliva u kaci) je stalno 19C, niti 0,1C ne odstupa, i što je također važno bačva je bez poklopca-otvoreno vrenje ali zatvorena u komori i nema problema sa mušicama i sl.
Ne znam kakva je situacija kod vas, ali ovdje u Zg se to da dosta jeftino nabaviti ( rashladna komora stara 6mjeseci koštala je 1400kn, a škrinju sam kupio novu u Pevecu 2100kn na amex 10rata bez kamata). Možda izgleda skupo, ali vredi odnosno bez toga ne ide.
HOMEBREWING OD 1996.
Puno pozdravlja i veselja uz domaće pivo
- 400d
idem upravo sad u subotu na pivsku turu po češkoj i Plsen je uz Češke Budejovice jedno od odredišta. Uglavnom, jedva čekam sve to da vidim....mile je napisao/la:Tako su pivari do 1870.g. donosili led sa visokih brda u podrume, ili kopali duboke podrume ( u Plsenu imaju 20km tunela u kojima je temperatura 6C) a sve da bi za vrenje i odležavanje pive imali niske temperature i ljeti. 1870. g. je C. Linde izmislio rashladni stroj i od tada je pivarima puno lakše. Ja sam također prilično dugo radio bez frižidera, kad je zagrijalo prestao bih raditi pivo dok temperature nisu pale.newbeer je napisao/la:a sto se fermentacije tice imam podrum u kojem temperatura cijelo ljeto do 20-21C,trenutno imam 2 kolscha u kadi sa vodom,svako jutro ubacim 5kg leda i temperatura spadne na 16C a do jutra kad ponovno sipam led popne se na 18C,mislite li da je to ok?
Sada imam rashladnu komoru (ona velika od LTH) i jednu škrinju(Zanussi 400l), kojima sam promjenio regulaciju temperature. Razlika u kontroli vrenja i odležavanja piva, se ne može opisati. Upravo sada u komori vrije jedan Weizen, temperatura u kaci (toplomjer pliva u kaci) je stalno 19C, niti 0,1C ne odstupa, i što je također važno bačva je bez poklopca-otvoreno vrenje ali zatvorena u komori i nema problema sa mušicama i sl.
Ne znam kakva je situacija kod vas, ali ovdje u Zg se to da dosta jeftino nabaviti ( rashladna komora stara 6mjeseci koštala je 1400kn, a škrinju sam kupio novu u Pevecu 2100kn na amex 10rata bez kamata). Možda izgleda skupo, ali vredi odnosno bez toga ne ide.
- panorama
Bijah pred 5 godina u českim Budjejovicama, lijep grad a još ljepša pivovara. Bio sam sa grupom u organiziranom obilasku pivovare i najteže mi je palo na kraju obilaska, kad se nudilo pivo, nepasterizirano i to kol'ko hoćeš a ja nisam smio popiti ni kapi jer sam vozio.
Popij jednu za mene na glavnom gradskom trgu, gdje na južnoj strani ima par zgodnih terasa i naravno, puno pivskih krigli.
Popij jednu za mene na glavnom gradskom trgu, gdje na južnoj strani ima par zgodnih terasa i naravno, puno pivskih krigli.
Podroom brueri
- zeljko
- Deda Mile
400d je napisao:
idem upravo sad u subotu na pivsku turu po češkoj i Plsen je uz Češke Budejovice jedno od odredišta. Uglavnom, jedva čekam sve to da vidim....
Kad je pivo u pitanju onda u Češkoj imaš što vidjeti. Ako možeš naići u Češki Krumlov - jedan izuzetno interesantan gradić na Vltavi( to je na putu od Lienza prema Pragu), tamo ima mala pivovara ( starinska tehnologija), sa po mom ukusu najboljom pivom u Češkoj.
Sretan ti put i uživaj u dobrim pivama.
idem upravo sad u subotu na pivsku turu po češkoj i Plsen je uz Češke Budejovice jedno od odredišta. Uglavnom, jedva čekam sve to da vidim....
Kad je pivo u pitanju onda u Češkoj imaš što vidjeti. Ako možeš naići u Češki Krumlov - jedan izuzetno interesantan gradić na Vltavi( to je na putu od Lienza prema Pragu), tamo ima mala pivovara ( starinska tehnologija), sa po mom ukusu najboljom pivom u Češkoj.
HOMEBREWING OD 1996.
- 400d
da Krumlov je također jedna od stanica.mile je napisao/la:400d je napisao:
inače idem isključivo na pivsku turu po češkoj. žena vozi, ja pijem
- piccasso
e da je meni takve žene i još po češkoj da me voza uhhhh400d je napisao/la:da Krumlov je također jedna od stanica.mile je napisao/la:400d je napisao:
inače idem isključivo na pivsku turu po češkoj. žena vozi, ja pijem
više od 40 godina iskustva u ispijanju piva i 7 u kuhanju
-
marbor
Kad se budeš vraćo svrati do Nove Gradiške (Sičice) na moje domaće pivo.piccasso je napisao/la:e da je meni takve žene i još po češkoj da me voza uhhhh400d je napisao/la:da Krumlov je također jedna od stanica.mile je napisao/la:400d je napisao:
inače idem isključivo na pivsku turu po češkoj. žena vozi, ja pijem![]()
- panorama
Mala ali bitna ispravka, nije Lienz već LINZ. Mogao bi gps odvesti vozača na sasvim drugi dio Austrije, naime Lienz je u Koruškoj.mile je napisao/la:400d je napisao:
Pridružujem se preporuci za Česki Krumlov, prekrasno mjesto, odlično pivo !
Podroom brueri