posjet Sarajevu

... razne, manje tehničke diskusije

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

400d

Post Postao/la 400d » uto lip 28, 2011 8:02 am

marbos je napisao/la:U nedelju su kod mene u Sičicama bili na pivu dva momka iz Viteza koj također kuhaju pivo kod svoje kuće.
znam, čuo sam se preko telefona s jednim od njih. kažem, zbog silnih obaveza nikako ne mogu naći vremena da ih posjetim....

Deda Mile

Post Postao/la Deda Mile » uto lip 28, 2011 8:31 am

newbeer je napisao/la:a sto se fermentacije tice imam podrum u kojem temperatura cijelo ljeto do 20-21C,trenutno imam 2 kolscha u kadi sa vodom,svako jutro ubacim 5kg leda i temperatura spadne na 16C a do jutra kad ponovno sipam led popne se na 18C,mislite li da je to ok?
Tako su pivari do 1870.g. donosili led sa visokih brda u podrume, ili kopali duboke podrume ( u Plsenu imaju 20km tunela u kojima je temperatura 6C) a sve da bi za vrenje i odležavanje pive imali niske temperature i ljeti. 1870. g. je C. Linde izmislio rashladni stroj i od tada je pivarima puno lakše. Ja sam također prilično dugo radio bez frižidera, kad je zagrijalo prestao bih raditi pivo dok temperature nisu pale.
Sada imam rashladnu komoru (ona velika od LTH) i jednu škrinju(Zanussi 400l), kojima sam promjenio regulaciju temperature. Razlika u kontroli vrenja i odležavanja piva, se ne može opisati. Upravo sada u komori vrije jedan Weizen, temperatura u kaci (toplomjer pliva u kaci) je stalno 19C, niti 0,1C ne odstupa, i što je također važno bačva je bez poklopca-otvoreno vrenje ali zatvorena u komori i nema problema sa mušicama i sl.
Ne znam kakva je situacija kod vas, ali ovdje u Zg se to da dosta jeftino nabaviti ( rashladna komora stara 6mjeseci koštala je 1400kn, a škrinju sam kupio novu u Pevecu 2100kn na amex 10rata bez kamata). Možda izgleda skupo, ali vredi odnosno bez toga ne ide.
HOMEBREWING OD 1996.
Puno pozdravlja i veselja uz domaće pivo

400d

Post Postao/la 400d » uto lip 28, 2011 8:42 am

mile je napisao/la:
newbeer je napisao/la:a sto se fermentacije tice imam podrum u kojem temperatura cijelo ljeto do 20-21C,trenutno imam 2 kolscha u kadi sa vodom,svako jutro ubacim 5kg leda i temperatura spadne na 16C a do jutra kad ponovno sipam led popne se na 18C,mislite li da je to ok?
Tako su pivari do 1870.g. donosili led sa visokih brda u podrume, ili kopali duboke podrume ( u Plsenu imaju 20km tunela u kojima je temperatura 6C) a sve da bi za vrenje i odležavanje pive imali niske temperature i ljeti. 1870. g. je C. Linde izmislio rashladni stroj i od tada je pivarima puno lakše. Ja sam također prilično dugo radio bez frižidera, kad je zagrijalo prestao bih raditi pivo dok temperature nisu pale.
Sada imam rashladnu komoru (ona velika od LTH) i jednu škrinju(Zanussi 400l), kojima sam promjenio regulaciju temperature. Razlika u kontroli vrenja i odležavanja piva, se ne može opisati. Upravo sada u komori vrije jedan Weizen, temperatura u kaci (toplomjer pliva u kaci) je stalno 19C, niti 0,1C ne odstupa, i što je također važno bačva je bez poklopca-otvoreno vrenje ali zatvorena u komori i nema problema sa mušicama i sl.
Ne znam kakva je situacija kod vas, ali ovdje u Zg se to da dosta jeftino nabaviti ( rashladna komora stara 6mjeseci koštala je 1400kn, a škrinju sam kupio novu u Pevecu 2100kn na amex 10rata bez kamata). Možda izgleda skupo, ali vredi odnosno bez toga ne ide.
idem upravo sad u subotu na pivsku turu po češkoj i Plsen je uz Češke Budejovice jedno od odredišta. Uglavnom, jedva čekam sve to da vidim....

panorama

Post Postao/la panorama » uto lip 28, 2011 4:47 pm

Bijah pred 5 godina u českim Budjejovicama, lijep grad a još ljepša pivovara. Bio sam sa grupom u organiziranom obilasku pivovare i najteže mi je palo na kraju obilaska, kad se nudilo pivo, nepasterizirano i to kol'ko hoćeš a ja nisam smio popiti ni kapi jer sam vozio.
Popij jednu za mene na glavnom gradskom trgu, gdje na južnoj strani ima par zgodnih terasa i naravno, puno pivskih krigli.
Podroom brueri

zeljko

Post Postao/la zeljko » uto lip 28, 2011 5:07 pm

400d je napisao/la:idem upravo sad u subotu na pivsku turu po češkoj i Plsen je uz Češke Budejovice jedno od odredišta. Uglavnom, jedva čekam sve to da vidim....
Očekujemo detaljan izvještaj i puno slika. :)
Muškarac bez brkova je kao pivo bez alkohola.

Deda Mile

Post Postao/la Deda Mile » uto lip 28, 2011 5:38 pm

400d je napisao:
idem upravo sad u subotu na pivsku turu po češkoj i Plsen je uz Češke Budejovice jedno od odredišta. Uglavnom, jedva čekam sve to da vidim....

Kad je pivo u pitanju onda u Češkoj imaš što vidjeti. Ako možeš naići u Češki Krumlov - jedan izuzetno interesantan gradić na Vltavi( to je na putu od Lienza prema Pragu), tamo ima mala pivovara ( starinska tehnologija), sa po mom ukusu najboljom pivom u Češkoj.
Sretan ti put i uživaj u dobrim pivama.
HOMEBREWING OD 1996.
Puno pozdravlja i veselja uz domaće pivo

400d

Post Postao/la 400d » uto lip 28, 2011 6:37 pm

mile je napisao/la:400d je napisao:

Kad je pivo u pitanju onda u Češkoj imaš što vidjeti. Ako možeš naići u Češki Krumlov - jedan izuzetno interesantan gradić na Vltavi( to je na putu od Lienza prema Pragu), tamo ima mala pivovara ( starinska tehnologija), sa po mom ukusu najboljom pivom u Češkoj.
da Krumlov je također jedna od stanica. :)

inače idem isključivo na pivsku turu po češkoj. žena vozi, ja pijem

piccasso

Post Postao/la piccasso » uto lip 28, 2011 7:22 pm

400d je napisao/la:

e da je meni takve žene i još po češkoj da me voza uhhhh :zivjeli2:
više od 40 godina iskustva u ispijanju piva i 7 u kuhanju

marbor

Post Postao/la marbor » uto lip 28, 2011 8:27 pm

piccasso je napisao/la:
400d je napisao/la:

e da je meni takve žene i još po češkoj da me voza uhhhh :zivjeli2:
Kad se budeš vraćo svrati do Nove Gradiške (Sičice) na moje domaće pivo.

panorama

Post Postao/la panorama » sri lip 29, 2011 9:47 am

Mala ali bitna ispravka, nije Lienz već LINZ. Mogao bi gps odvesti vozača na sasvim drugi dio Austrije, naime Lienz je u Koruškoj.
Pridružujem se preporuci za Česki Krumlov, prekrasno mjesto, odlično pivo !
Podroom brueri

Odgovori