TEHNIKALIJE
Ukratko za nekog tko još nije upoznat kako radi ovakav sustav...
HERMS ili heat-exchange-recirculation-system je sustav u kojem sladovina neprestano cirkulira kroz bakrenu spiralu u HLTu (tzv. HEX) i tako održava temperaturu ukomljavanja. Sastoji se od 3 posude:
HLT- uloga mu je da grije vodu za održavanje temperature ukomljavanja (preko bakrene spirale), istom vodom se vrši i ispiranje
MLT- lonac za ukomljavanje s lažnim dnom
BK- lonac za kuhanje
Prednost ovakvih sustava (uključujući i RIMSa) je ta što imamo konstantnu temperaturu ukomljavanja i stalnu cirkulaciju čime se povećava bistroća sladovine.
HLT ima 3 ventila i spoj za dovod vode/recirkulaciju. Ventili su: izlaz (T komad na kojem je i sight glass), ulazni i izlazni ventil HEXa.

Za spiralu sam iskoristio stari immersion chiller, ukupne dužine oko 8m. Grijači su po 2kw svaki i 40L zagriju sa 15° na 70°C za nekih 35-40 min. U HLTu se također nalazi i RTD senzor koji upravlja PIDom.
Da ne pišem dva puta, opis MLTa i BKa sa slikama su na ovoj temi:
http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... c&start=60
Još moram zavarit ulaz u MLT i stavit redukciju BSP/NPT za RTD senzor....

Stol s CFCom:
http://www.pivarstvo.info/forum/viewtopic.php?t=2762
Evo i shema spajanja spojeva, svi spojevi su od bakra i inoxa.

Upravljačka ploča sadrži (odozgo prema dolje):
- glavni prekidač, za trofaznu struju- 3x20A,
- PID, display MLTa i display CFCa
- 3 prekidača za PID i display-e
- prekidači za grijač (prva dva), prekidači za pumpe (druga dva)

PID očitava temperaturu u HLTu preko RTD senzora (gornja vrijednost- crvena) i ovisno o zadanoj temperaturi (donja vrijednost- zelena) po potrebi pali i gasi grijače.
Ubacio sam prekidače za svaki grijač tako da po potrebi mogu dogrijavati samo preko jednog grijača (da ne opterećujem obje faze).
Drugi display nije u funkciji jer još nisam stavio RTD senzor u MLT.. ima vremena.
Treći display očitava temperaturu na izlazu CFC-a.
Budući da je HLT od plastike i nema uzemljenje, u kutiju sam ubacio i FID sklopku od 0.03A, zlu ne trebalo...
Iz kontrolne kutije idu 4 kabela, 2 za grijače (3x2,5mm2) i 2 za pumpe (3x1,5mm2). S desne strane se nalaze utičnice za RTD sonde.

Evo i kako je spojeno:

Ako nekom zatreba shema nije je problem skenirat.
Za ventilaciju sam iskoristio staru kuhinjsku napu i cijevni ventilator kojeg sam imao doma.

Pumpe su strandardne od mašine za rublje, snage 100w.

KAKO TO IZGLEDA U PRAKSI
Princip rada je takav da u MLT ulijemo vodu određene temperature te dodajemo slad da bi dobili približnu temp. ukomljavanja. Vodu u HLTu smo zagrijali 1-2 stupnja iznad temperature ukomljavanja (zbog gubitka pri cirkulaciji). Nakon toga preko pumpe cirkuliramo sladovinu kroz bakrenu spiralu (HEX) nazad u MLT, voda u HLTu grije HEX tj. sladovinu.
Drugom pumpom cirkuliramo vodu u HLTu zbog točnijeg očitanja temperature.
Nakon ukomljavanja prebacujemo sladovinu u BK te preko HEXa ispiremo slad (da iskoristimo i onu sladovinu koja je ostala u HEXu).
To je to, nakon ispiranja ide kuhanje...
NEDOSTATCI
Najveći nedostatak je drveni stol, a drvo i vatra ne idu skupa.. Trenutno imam 2 granitne ploče na kojima je plamenik za koliku-toliku izolaciju, zasad je ok.
Možda jednog dana izmjenim ovaj dio s plamenikom i sastavim metalni nastavak konstrukcije...
Mala zapremina HLT-a- kuku za sight glass sam stavio dosta nisko tako da do razine kuke stane 40L. Budući da je pocinčana, ako voda ode preko kuke zahrđat će. Eventulano riješenje je inox kuka. Ako itko bude radio plastični HLT nek pazi na ovo.
Osim toga sve radi ko sat.
Par slika kako sve skupa izgleda...

Živjeli uz baltic porter!