Na gornjoj slici je lonac za kuhanje sa ispustom sa strane i pločastim izmjenjivačem. Plate chiller je kupljen na otpadu po cijeni inoxa tj oko 50kn
Kod prvog kuhanja sam hmelj stavio u vrečicu od gaze da mi ostane čista sladovina i ne zaštopa chiller. Po kuhanju sam lonac stavio na stalak od RIMSa i spojio na pumpu te recirkulirao dok temperatura nije pala na jedno 16C koliko mi trenutno daje gradski vodovod. Sve to traži još malo prakse no nadam se da ću idući puta izbjeći recirkulaciju i ispuštati drito u fermentor. Falilo mi je još malo nastavaka da sve spojim kako bi htio. Isto tako planiram i na loncu napravit ispust sa dna.
Vodu za ispiranje sam zagrijavao u posebnom manjem loncu na šparetu sa strane i tako će još neko vrijeme biti.
Lažno dno RIMSa sam dobio, da se preklopiti da ga mogu ugurati u komovnik i zauzima cijeli promjer bačve. Sito ima rupe od 1.5mm napravljene na štanci.
Kod kuhanja se dosta štopalo pa padne protok što uzrokuje i veća odstupanja u održavanju temperature zbog inertnosti grijača. Naime, ako je manji protok, čak i kada termostat koji očitava izlaznu temperaturu ugasi grijač temperatura nastavi rasti jedno 2-3 stupnja iznad zadane. Mislim da to nije neki problem kada se uzme ukupna masa vode. Na punom protoku temperatura ne nastavi rasti niti stupnja.
Mješanjem koma sam postigao da se ne štopa i da imam dobar protok. Koristio sam slad mljeven na mlinu čekičaru (šrotalica) pa očekujem bolje rezultate sa sladom mljevenim na valjke ili corona mill koji puno manje oštećuju ljuske.
Čeka me još fino podešavanje sistema, mjerenja i dorade no uglavnom stvar radi.
Cijena igračke (samo RIMS dio) je oko 2500kn pa ako neko želi može me kontaktirati
Isto tako želim zahvaliti prijateljima i pivarima koji su mi pomogli što savjetom, što radom... Posebno veliko hvala Ferdi, Miletu, Mattu i prijatelju Vuku kojima dugujem barem nekoliko piva...