RIMS by admin

rubrika za fotke opreme, piva, opise kako ste napravili neki komad opreme i sl.

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

admin
Site Admin

RIMS by admin

Post Postao/la admin » uto kol 23, 2011 12:45 am

Dakle, da se malo pohvalim :) jest da nisam kuhao već preko godinu dana no to se napokon promijenilo :) (već sam dobio pritužbe da bi trebao dati otkaz kao admin jer samopijem tuđa piva po druženjima :)

No, nakon zadnjeg kuhanja kada sam bacio preko 100l izvrsnog stouta koji se skiselio(Ferdo mi svjedok) odlučih da je vrijeme za promjene i da bi se trebao malo maknuti sa Backa i kvantitete na račun kvalitete.

Nakon dosta čitanja i razmišljanja odlučih se na RIMS (Recirculating Infusion Mash System). Sistem je trebao biti sastavljen od stalka sa 3 50litarske pivske bačve, jedna za kuhanje, jedna za ukomljavanje i jedna za pripremu vode za ispiranje. Spletom okolnosti to mi više nije stalo u prostor za kuhanje koji je ponovno moja kuhinja pa je nastao mini sistem na donjim slikama.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » uto kol 23, 2011 12:51 am

Svaka cast admine! Da se i ti vratis na kuhanje :) Koliko si platio i gdje si kupio plate chiller? Kako ti radi? Da li sladovinu u njega pumpas preko pumpe ili samo slobodnim padom? Koliko treba vremena da podigne za 1°C na rimsu? Jel pumpa od ves masine dobro radi? Tko ti je radio lazno dno za bacvu? Uf, koliko pitanja! Sorry :D

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » uto kol 23, 2011 12:54 am

Ukratko, na gornjim slikama je mali RIMS na svom stalku koji se sastoji od lonca sa ispustom na samome dnu i lažnog dna, pumpe, protočnog grijača te kontrolne kutije. Spojevi su izvedeni metalnom gardenom koja se da kupiti u Bauhausima ili nekim željezarijama.

Zasebno stoji lonac za kuhanje na plameniku koji se spaja na pločasti izmjenjivač topline.

RIMS funkcionira tako da se sladovina kroz lažno dno cijedi prema pumpi koja potom sladovinu tjera kroz protočni grijač nazad u lonac. Kontrolna kutija brine za održavanje željene temperature. Ako teperatura na senzoru (vidi se na vrhu grijača kod ispusta) padne ispod zadane pali se grijač i dogrijava sladovinu.

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » uto kol 23, 2011 1:02 am

Kontrolna kutija... U prvom redu je glavni prekidač, zatim prekidač pumpe i na kraju prekidač grijača. Ispod je kineski digitalni termostat.

Shemu spajanja mogu poslati jednom prilikom no u principu je spojeno na idući način:

Glavni prekidač prekida dovodni vod struje i kada se upali daje struju na prekidač pumpe, mali trafo koji goni relej koji je unutra i termostat. Termostat preko releja daje struju na grijač. Caka je u tome da bez obzira na termostat ja prekidačem grijača isti mogu ugasiti. Isto tako, grijač se ne može upaliti ako pumpa ne radi (sigurnosti radi da grijač ne bi mogao radit na suho)

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » uto kol 23, 2011 1:10 am

Ispust je izveden sa samog dna bačve te ima na sebi ventil i metalnu gardenu. Cijev vodi na magnetnu pumpu za perilice. Magnetna pumpa moze radit na suho ili mokro te nema kontak sa strujom. Isto tako, protok se može regulirati ventilom na izlazu iz pumpe bez opasnosti da se ošteti pumpa pri malom protoku.

Nemam detaljnu sliku grijača no radi se o bakrenoj cijevi za koju su potokareni nastavci te se u cijevi nalazi grijač za bojlere od 2kW. Grijač je u stanju 14l vode zagrijavati za 1 stupanj svakih 40sec u prosjeku. To još moram malo mjeriti no ovo su podaci sa prvog kuhanja.

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » uto kol 23, 2011 1:34 am

Na gornjoj slici je lonac za kuhanje sa ispustom sa strane i pločastim izmjenjivačem. Plate chiller je kupljen na otpadu po cijeni inoxa tj oko 50kn :) :) :)

Kod prvog kuhanja sam hmelj stavio u vrečicu od gaze da mi ostane čista sladovina i ne zaštopa chiller. Po kuhanju sam lonac stavio na stalak od RIMSa i spojio na pumpu te recirkulirao dok temperatura nije pala na jedno 16C koliko mi trenutno daje gradski vodovod. Sve to traži još malo prakse no nadam se da ću idući puta izbjeći recirkulaciju i ispuštati drito u fermentor. Falilo mi je još malo nastavaka da sve spojim kako bi htio. Isto tako planiram i na loncu napravit ispust sa dna.

Vodu za ispiranje sam zagrijavao u posebnom manjem loncu na šparetu sa strane i tako će još neko vrijeme biti.

Lažno dno RIMSa sam dobio, da se preklopiti da ga mogu ugurati u komovnik i zauzima cijeli promjer bačve. Sito ima rupe od 1.5mm napravljene na štanci.
Kod kuhanja se dosta štopalo pa padne protok što uzrokuje i veća odstupanja u održavanju temperature zbog inertnosti grijača. Naime, ako je manji protok, čak i kada termostat koji očitava izlaznu temperaturu ugasi grijač temperatura nastavi rasti jedno 2-3 stupnja iznad zadane. Mislim da to nije neki problem kada se uzme ukupna masa vode. Na punom protoku temperatura ne nastavi rasti niti stupnja.
Mješanjem koma sam postigao da se ne štopa i da imam dobar protok. Koristio sam slad mljeven na mlinu čekičaru (šrotalica) pa očekujem bolje rezultate sa sladom mljevenim na valjke ili corona mill koji puno manje oštećuju ljuske.

Čeka me još fino podešavanje sistema, mjerenja i dorade no uglavnom stvar radi.

Cijena igračke (samo RIMS dio) je oko 2500kn pa ako neko želi može me kontaktirati :)

Isto tako želim zahvaliti prijateljima i pivarima koji su mi pomogli što savjetom, što radom... Posebno veliko hvala Ferdi, Miletu, Mattu i prijatelju Vuku kojima dugujem barem nekoliko piva...

Deda Mile

Post Postao/la Deda Mile » uto kol 23, 2011 8:08 am

Stvar super izgleda. I kako se vidi imaš još puno posla da to dovedeš do kraja. Ali bitno je da možeš kuhati i u radu ćeš malo po malo otklanjati nedostatke koji će se pokazati. Imaš puno sreće da to može raditi u kuhinji.
HOMEBREWING OD 1996.
Puno pozdravlja i veselja uz domaće pivo

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » uto kol 23, 2011 9:25 am

Jako dobro izgleda.Sad se samo opusti i nastavi kuhati pravo pivo :D
Ne zavaravaj se,nikad nećeš završiti s usavršavanjem opreme :twisted:
Svi mi znamo da nema kraja ulaganjima.
Opusti se i nastavi kuhati pivo

zrinski

Post Postao/la zrinski » uto kol 23, 2011 10:08 am

Bravo za sistem.
Kakva crijeva koristiš i gdje si ih nabavio?
Gdje je taj otpad na kojem si našao chiler?

:zivjeli2:
Stvarnost je iluzija nastala nedostatkom alkohola u krvi.

BanjoBrewer

Post Postao/la BanjoBrewer » uto kol 23, 2011 11:41 am

Dobro to zgleda, svaka čast!

Na koji štos pereš cijevi i grijač na ovom mashing dijelu, jel dovoljno stavit unutra neki deterdžent pa procirkulirat, pa onda par kanti čiste vode ili moraš rastavljat?

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » sri kol 24, 2011 12:28 am

@zrinski. Crijva su PVC iz bauhausa. To cu prvom prilikom zamjeniti sa pravim silikonskim crijevima no ta su podosta skuplja od ovih. Chiller je sa hreliča.

@BanjoBrewer. Grijač se da išaraviti i onda četkom za boce mogu sve počisti. Pumpu ču morati isto svako toliko rastaviti i detaljnije počistiti. Nakon ovog prvog kuhanja sam samo pustio sa cirkulira čista topla voda.

@Ferdo. Znaš da se ja izradi opreme veselim skoro isto kao i kuhanju :) a da ulaganju nema kraja svi znamo :)

lanko

Post Postao/la lanko » sri kol 31, 2011 2:52 pm

Lijepo izgleda.
Respect!
Pitanje: lažno dno. Gdje si ga nabavio, tko ga radio? Meni treba slicno, sa mogucnoscu preklopa. Pretpostavljam da su 2 polovice spojene na 1 kraju?!

tomi2206

Post Postao/la tomi2206 » sri kol 31, 2011 3:22 pm

Admine pojasni mi malo u vezi pumpe,Kažeš od perilice - misliš rublja ili suđa i još jedna stvar reecirkulacija ti je cijelo vrijeme uključena ili samo nakon Mash Out-a?

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » sri kol 31, 2011 4:41 pm

Pumpa je "magnetna" pumpa iz Batisa. Od cega tocno pojma nemam. Protok 20l. Pumpa radi tokom cijelog procesa ukomljavanja i ispiranja. Cijelo vrijeme tjera sladovinu preko grijaca i senzora. Ako temp padne pali se grijac i dogrijava sladovinu.

tomi2206

Post Postao/la tomi2206 » sri kol 31, 2011 4:51 pm

Hvala na odgovoru Admine, upravo i sam izrađujem neki svoj "pakleni stroj" od 30 L sličan tvojem ali uz elektrićni grijać koristim se i plinskim plamenikom kojeg ti koristiš za kuhanje.
Pošto je "pakleni stroj" još u izradi a pretpostavljam da si ti svojeg već iskušao molim te za savjet- samo elektrićni grijač od bojlera (cca 2 kw) ili i plin za dogrijavanje ? :?
Možeš li mi još malo pomoći ? Tražim nešto kao Brew Troller da u potpunosti automatiziram cijeli proces pošto nemam pojma o PLC programiranju - imaš kakvu preporuku ili prijedlog? :wink: :?

Odgovori