Kao što sam naslov kaže, vario sam 9.5. samome sebi za nadolazeći rođendan krajem lipnja trokvasni ale, nažalost ne 54 litre već toliko godina.
Uz standardni ireksov slad ( 4 kg ) dodao sam 10 % kristala iz vlastite proizvodnje i dodatak od 15 dag zobenih za bolju pjenu.
Pošto nikada prinudno ne hladim wort već ga ostavljam poklopljenog preko noći da se sam ohladi, očekivao sam i ovaj puta standardno mutno pivo. No, iznenadila me izuzetna bistrina nakon samo 18 dana. Fermentaciju sam proveo u dvije faze po tjedan dana a ostatak vremena je u boci.
Postupak je bio uzlazni trostupanjski 55/65/72 C po pola sata svaka faza, dok sam odvojeno prokuhao zobene 55 C/ 20 min - 65 C / 20 min. - 100 C 30 min. uz dodatak dijela slada. Isprao sa 75 C. OG prije dodavanja kvasaca je bio 14,5 % Brixa a hmeljenje Aurorom u tri faze 14/14/9 g.
Pri odabiru kvasca odlučio sam se za 2 g. Windsora, 1 g. Safebrew T-58 i 2 g. standardnog vinskog kvasca Saccharomyces cerevisae.
Starter je lijepo krenuo kao i naknadno vrenje uz bogati dvodnevni krauzen.
Pivom sam jako zadovoljan i namjeravam u sljedećem kuhanju ponovno rabiti vinski kvasac u nekom udjelu jer mi se čini da bi on mogao biti zaslužan za neočekivanu bistrinu gotovog piva.
Živjeli !
Trokvasni rođendanski ale br. 54
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- panorama
Trokvasni rođendanski ale br. 54
Podroom brueri
- newbeer
-
Re: Trokvasni rođendanski ale br. 54
Moja preporuka bi ti bila da Ukupnu sladovnu podjelis na dva djela ili tri u tvom slucaju, i u svako od njih stavis zasebni kvasac i onda na kraju fermentacije pomjesas sve skupa.panorama je napisao/la:Kao što sam naslov kaže, vario sam 9.5. samome sebi za nadolazeći rođendan krajem lipnja trokvasni ale, nažalost ne 54 litre već toliko godina.
Uz standardni ireksov slad ( 4 kg ) dodao sam 10 % kristala iz vlastite proizvodnje i dodatak od 15 dag zobenih za bolju pjenu.
Pošto nikada prinudno ne hladim wort već ga ostavljam poklopljenog preko noći da se sam ohladi, očekivao sam i ovaj puta standardno mutno pivo. No, iznenadila me izuzetna bistrina nakon samo 18 dana. Fermentaciju sam proveo u dvije faze po tjedan dana a ostatak vremena je u boci.
Postupak je bio uzlazni trostupanjski 55/65/72 C po pola sata svaka faza, dok sam odvojeno prokuhao zobene 55 C/ 20 min - 65 C / 20 min. - 100 C 30 min. uz dodatak dijela slada. Isprao sa 75 C. OG prije dodavanja kvasaca je bio 14,5 % Brixa a hmeljenje Aurorom u tri faze 14/14/9 g.
Pri odabiru kvasca odlučio sam se za 2 g. Windsora, 1 g. Safebrew T-58 i 2 g. standardnog vinskog kvasca Saccharomyces cerevisae.
Starter je lijepo krenuo kao i naknadno vrenje uz bogati dvodnevni krauzen.
Pivom sam jako zadovoljan i namjeravam u sljedećem kuhanju ponovno rabiti vinski kvasac u nekom udjelu jer mi se čini da bi on mogao biti zaslužan za neočekivanu bistrinu gotovog piva.
Živjeli !
I treblo bi bit oprezno sa mixanjem pivskih i vinskih kvasaca misilm oprezno radi profila pive jer kod winskih(ne samo winskih) kvasaca postoji "kompetativni faktor" odnosno kvasac koji ubija druge kvasce
I pretezno kad se blendaju kvasci pivski trebalo bi imat kvasce slicnih karakterstika razvoja i da su podjednako zdravi inace bi lako prvi kvasac moga dominirat i vecinski okarakterizirat profil pive. Blendanje je dobra stvar npr koristis kvasac niske atenucije radi zeljenog fjelvora sa kvascem visoke atenuacije da dobijes zeljeni profil i pivu koja ce na kraju zavrsit suho svoj posal.
Medjutim ako ti se svidja profil piva ond je sv 5