Bojite li se otrova-što su sve otrovi

... i ostali korisni izvori informacija

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
Avatar
mali badem
Postovi: 3310
Pridružen/a: sub srp 02, 2011 4:09 pm
Lokacija: zagreb-južni

Bojite li se otrova-što su sve otrovi

Post Postao/la mali badem » čet ruj 08, 2016 12:44 am

http://www.hzt.hr/book/otrovno/pages/as ... cation.pdf

nudim Vam link i ponuđenu knjigu g. Plavšića , čovjeka koji je radni vijek proveo s opasnim tvarima. kao autoritet i vrhunski stručnjak pozivan je u kriznim situacijama ...pivari, iako samo hobisti, nisu bezveznjaci. oni koji po karakteru i intelektu nisu "duxovi ", iskorist će ovo ponuđeno da osvijeste problem ili odagnaju sumnju . pokriveno područje je toliko široko da se zapitaš -što od toga imaš doma , što si sreo na cesti , što od toga imaš u uredu ili u tvornici . razmišljaš li o zaštitnim sredstvima .....
pisano je jednostavno , pitko , bez opterečivanja laika predubokim detaljima . tek opis i brojanje opasnog , potkrijepljen iskustvenim doživljajem šlamperaja , grešaka i riješenja kritičnih situacija .
imam pivu s greškom . ne vrištim nego tražim uzrok . sačuvat ću uzorke i ponuditi pivarima na kušanje sa svim potrebnim podacima - za školu pivarima .
a kako se to dogodilo ?

baš mi je taj dan tehnolog uzeo slobodno pa sam kuhao sam :wink: korak il dva- krivi potez, bili su dovoljno za čuđenje nakon fermentacije . skupljam ključne podatke , čuvam uzorke ( za Grgu u Sk , nosim ih U MBR ) i pokušavam zaključiti što sam za....o u pripremi kvascu ili kakvu sam grešku napravio da ON nije s veseljem odradio svoje - meni u čast .

vratimo se na knjigu... pisana je skoro revijalno .pivari bi našli potpitanja.. ili kako čisto ili kako sigurno , ili bez opasnosti ili što ako. da ne govorim o pacjentima koji vole roštiljati , peči , okretati , Mailardati zrnje i šnjofati pirole i pirazine..........dok se peče zrnje ....

na putu prema gore , srdač poz :hmelj: :pivo3:

Avatar
MarkoRB
Postovi: 492
Pridružen/a: pet lip 08, 2012 3:27 pm
Lokacija: Prag, ali ne onaj od vrata...
Kontakt:

Post Postao/la MarkoRB » pon ruj 19, 2016 3:43 pm

E, Bademe moj, baš se sjetih tvog tog zadnjeg edukativnog sad u Banja Luci kad san drža predavanje o off flavorima. Kit je bio solidan, ali nije bilo baš klorofenola, a tako su česti i ljudi ne znaju šta je to, pa mi je bilo malo žao šta ne zgrabih jednu od onih boca za primjer. Svejedno, kad smo s kitom završili, ispričam im o tome, kako, zašto i računam, ako navečer na fešti bude nešto s tim, podijelit ću kao primjer - i bilo je, a školica je dobila dodatni "sat", u veselom raspoloženju. :)

Pregledat ću knjigu, hvala (i u ime ostalih) na linku! :)

Avatar
isvara
Postovi: 2119
Pridružen/a: sri sij 23, 2013 9:37 am
Lokacija:
Kontakt:

Post Postao/la isvara » pon ruj 19, 2016 8:36 pm

MarkoRB je napisao/la: hvala (i u ime ostalih) na linku! :)
knjiga je odlična :zivjeli2:
Pivo teče bubrezi se liječe !

Avatar
mali badem
Postovi: 3310
Pridružen/a: sub srp 02, 2011 4:09 pm
Lokacija: zagreb-južni

Post Postao/la mali badem » uto ruj 20, 2016 1:29 am

:) Marko , na moju nevolju ja ti toga imam još dva kega . za školu možete dobiti sve . ili tko god hoće naučiti prepoznati i razumjeti okus i miris.( može se javiti )
uvjek se stigne proliti al htio sam probati promjenu i razvoj okusa i mirisa s vremenom ako ih ima .
poneki propusti se mogu "popeglati" , prikriti , al ovo je primjer tvrdokornije greške.
probaj kojom prilikom okus "krausena ". miris ovoga več odaje takvu čudnu gorčinu + ono nešto jer je sama pjena gorka . kad se pjena slegne i ishlapi , neiskusnog halapljivog kušaća lako bi zavelo u mantranje o bitteru sa zanimljivom kombinacijom hmeljeva :) :wink:

zanima me koji kit ste koristili. što od okusa , čiji , koliko , tko u Banja Luci.
nedavno je i Grga-os načeo temu u vezi off flavora , prepoznavši kolko često se ponude pive s greškom . svima nam se to događa povremeno. ali grešku ne možeš prepoznati ako ju gutaš sam ( osim drastične ).tim više se čudim ponekom hrabrom izletu na tržište a da razumijevanje procesa , tehnika kuhanja i upoznavanje opreme - nisu ispeglani do savršenstva. divim se hrabrosti ali ne odobravam uvijek- hod po rubu mosta .
moram ponoviti - odličnu pivu je tako lako prepoznati. mirisom i okusom prvog gutljaja zove na još. MMmMmmm . da ili ne ? ako da , s trečim vi ste njen. da li bi ju opet ?
ako je ne , sudac bi mogao ponešto reči al nije presudno.
presudno pitanje je kriterij . pivarski sudac, kombajner, prijatelj pive, službeni na rate beer-u, kuhar domaće - homebrewer, pisac knjige o pivi, dežurni pred dučanom, tehnološki stručnjak, opatica, doktor..................
tko je toliko kompletan da prosudi što je dobra piva ili koja -za nekoga-danas-za svakoga i jedino ta.
na crti smo da spomenem umjetnost i naš doprinos stvaranju sklada tona , boje , slike , okusa i ugode...
al tema su otrovi , bojni otrovi i greške u pivi :D

načeo sam neke teme , pitanja . ajde budite srdačni pa podijelite razmišljanja s nama osim odojka , gutanja ( to znam i sam ) ,kad bumo, može...temama koje su nam od koristi za forum i učenje .

srdač poz pivarice . :hmelj: :pivo3:

Avatar
MarkoRB
Postovi: 492
Pridružen/a: pet lip 08, 2012 3:27 pm
Lokacija: Prag, ali ne onaj od vrata...
Kontakt:

Post Postao/la MarkoRB » sub lis 01, 2016 7:50 pm

Ovaj tu:
https://www.siebelinstitute.com/product ... ry-kit-1L/

Nije savršen, fale očito neki česti, diacetil se dupla efektivno (ali ajde), ali improvizacija je spasila dan! :) Bar nije bilo kanalizacije i dječje rigotine. U tome će možda uživat neki drugi put. :twisted:

17 junakinja i junaka iz cile BiH + par iz Zadra + ja. :)

Odgovori