Kiki, Dnevnici kuhanja
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
-
kiki
-
kiki
Flaširano!
Pivski puče, danas sam flaširao Ginger IPU i onu pivu sa samo jednom vrstom hmelja. Obje su odfermentirale ok. F.g. kod G IPE je bio 1,012 a kod Cascade 1,010. Što se tiče đumbir IPE, ono što sam probao je bilo jako fino, osjeti se dašak utjecaja đumbira. Sljedeći put ću stavit više, jer želim da se bolje osjeti, iako, pravi okus ću saznati tek nakon nekog vremena pa ću onda odlučit. Eto...
- Vujo33
Re: Flaširano!
Oj Kiki, đakovački šerife...kolika ti je šarža tog tvog piva i kolika je bila količina gingera na tu batch size...kako si ga stavljao u komadu ili si ga ribao ili šta već...kada si ga stavljao...u kojem dijelu kuhanja...OBAVEZNO JEDNU BOCU ZA PROBU OSTAVI, MAKAR ZAPALIO ĐOLETA DO TRAINA!kiki je napisao/la:Pivski puče, danas sam flaširao Ginger IPU i onu pivu sa samo jednom vrstom hmelja. Obje su odfermentirale ok. F.g. kod G IPE je bio 1,012 a kod Cascade 1,010. Što se tiče đumbir IPE, ono što sam probao je bilo jako fino, osjeti se dašak utjecaja đumbira. Sljedeći put ću stavit više, jer želim da se bolje osjeti, iako, pravi okus ću saznati tek nakon nekog vremena pa ću onda odlučit. Eto...
„Ah, pivo, moja jedina slabost. Moja ahilova peta, ako baš hoćeš."
-
kiki
Ej Vujo, paz vako. U prvoj sam ga narezao i stavio u deci vodke i krknuo skupa sa hmeljom u dry hop zadnjih 7 dana. Prekjuče sam imao četrnaesto kuvanje i za promjenu sam ga stavio u kuvanje. Sačekaj da mi sazori tura pa ću bit konkretniji. Glupo je da sad pokušavaš nešto. Ne sekiraj se, za desetak dana će mi sazorit ova hopana, iako tu ne očekujem neke spektalulne pomake, ali tko zna šta će bit. Možda mi negativno bude utjecala na pjenu, pobila neku od aroma koju očekujem, vidit ćemo. A ova što sam stavio u kuvanje, će bit zrela za nekih misec dana. Sve ću javno obznanit, no sikiriki.
Uglavnom, igrat ću se sa ovim gingerom dok ne dobijem željeni efekt. Jedva čekam rezultat.
Tebi savjetujem da napraviš jednu IPU sa bijelim lukom recimo, to bi bilo interesantno i zdravo za kušat.
Uglavnom, igrat ću se sa ovim gingerom dok ne dobijem željeni efekt. Jedva čekam rezultat.
Tebi savjetujem da napraviš jednu IPU sa bijelim lukom recimo, to bi bilo interesantno i zdravo za kušat.
- Vujo33
To bi prije napravio Baban koji je poznat po pivu sa okusom kobasice
No sikiriki Kiki, dobar ko burek što ga pravi Hakiki....pričekat ćemo šarže, ali obavezno javi kada će biti čepljenje pa da upregnem Đoleta dok je u naponu snage da vozi
No sikiriki Kiki, dobar ko burek što ga pravi Hakiki....pričekat ćemo šarže, ali obavezno javi kada će biti čepljenje pa da upregnem Đoleta dok je u naponu snage da vozi
„Ah, pivo, moja jedina slabost. Moja ahilova peta, ako baš hoćeš."
-
kiki
15 kuhanje Left hand milk stout
Dakle danas je na red došao ovaj milk stout. Tražeći šta bi mogao kuvati, našao sam na dva clone recepta koje sam modificirao prema mojim potrebama uz pomoć beertoolsa pa ćemo vidjeti šta će ispasti od toga. Dakle ovako:
-Ng slad 4,0kg
-Crystal 0,5kg
-Zobene pahuljice 0,5kg
-Pšenične pahuljice 0,5kg
-Ječmene pahuljice 0,5kg
-Ječm.slad Chocolate 0,5kg
Kuhanje 60min
-Magnum 60min 25g
-Laktoza 15min 250g
-E.K. Goldings 10min 68g
Očekivani O.G. između 1,050-1,075
ispao je 1,050 na 26 litara piva koje sad fermentira

To je to za sad.
-Ng slad 4,0kg
-Crystal 0,5kg
-Zobene pahuljice 0,5kg
-Pšenične pahuljice 0,5kg
-Ječmene pahuljice 0,5kg
-Ječm.slad Chocolate 0,5kg
Kuhanje 60min
-Magnum 60min 25g
-Laktoza 15min 250g
-E.K. Goldings 10min 68g
Očekivani O.G. između 1,050-1,075
ispao je 1,050 na 26 litara piva koje sad fermentira

To je to za sad.
-
kiki

DM, 500g 21kn. Možda sam trebao stavit još 50 grama ali napravio sam ovako da imam ravno za još jednu turu. Što se tiče recepta, trebao sam krknit još 200-300 grama čokse, jer nisam imao tamni munich koji kao ide pa sam trebao pojačati boju. Je u stilu, ali osobno bi volio da je još tamnija piva. Tako da ako bude neko pravio, nek slobodno još pojača čoksu.
Što se tiče Patrika, zakasnih jebi ga. 17. ožujka je. A jebi ga, pit ću IPU, nje barem ima.
-
kiki
Re: DRY HOP IPE IZ KUHANJA BR 13
kiki je napisao/la:Za promjenu sam danas kuvao IPU, ko bi reko ha?
7,5 NG slad
0.7 crystal
60 min 50g Chinook 12,7 alfa kiseline
15 min 25g Citra 13,5 alfa kiseline
5 min 25g Citra 13,5 alfa kiseline
Ukupno u dry hopu 103 grama, ukupno u pivi sad 213g odnosno 8gr hmelja po litri.
Za 14 dana slijedi dry hop od 50grama citre i 15grama Chinooka
Po Poljinoj sugestiji radi beta amilaza, ovaj put sam se potrudio ciljati nižu temp ukomljavanja, 65C, nakon sat vremena palo je na 63,5C u ukomljivaču.
Očekivani O.G. je bio 1,58, dobio sam 1,62. Čak sam ispustio oko 3 litre više od recepta, što znači da mi je efikasnost bila bolja od očekivane.
Moram reći da su mi druga i treća IPA ispale odlično, što možete pitati Nikca i Sileta, jer su je oni kušali. Vidit ćemo šta će bit sa Đumbir IPOM ali ja se nadam najboljem.
Danas, na međunarodni dan dry hopa, tutnio sam
Northern brewer 40g
Citra 31g
Cascade 32g
Pivo za sad izgleda odlično i slasno miriše.
-
Chvembo
Kako si mi dao ideju za Milk Stout, napravio sam to sinoć od Stout-a koji je u ferminatoru. Stout sam imao relativno slabi, OG 1.050, jer sam ga dobio part gyle tehnikom kad sam radio Imperial Stout, ovo je bio samo nusprodukt. Količina 30L je u ferminatoru već 9 dana, još uvijek pomalo fermentira, trenutno na 1.017. Sinoć sam ubacio u ferminator 400g laktoze prokuhane s 300ml vode, pa očekujem da se to do 11.3. stabilizira kada bi flaširao i za St. Patricks imam pravi Milk Stout 
- Poljo
-
kiki
-
Chvembo