Prvo kuhanje piva

... razne, manje tehničke diskusije

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Avatar
Matt
Postovi: 1330
Pridružen/a: sub vel 13, 2010 10:44 am
Lokacija: Samobor
Kontakt:

Prvo kuhanje piva

Post Postao/la Matt » ned pro 20, 2015 12:19 pm

Koja je priča o prvom piva koja ste ikada kuhali? Kada je bilo? Koji stil? Je li to bio katastrofa ili dobro pivo?

Sada, mene, na Engleskom (sori!):

From my log books, back when I used American measurements:

Brewed: 05-10-1997, in Portland, Oregon.

Oak IPA
OG 1.051
FG 1.020(What the fuck!?)
Can't find any calculated IBUs.

7 pounds of liquid malt extract, ScotMalt
1 pound of DME
1 pound of Crystal, 60L
4 oz of Chocolate malt

2 teaspoons of Burton Salts
1 oz of oak chips

Hops all whole hops.

2 oz of Mt Hood hops, 5.6% AA, 60+ minutes
1 oz of Yakima Goldings 10 minutes
1 oz of Yakima Goldings 2 minutes
1 oz of Cascade, boiled with bottling sugar for 5 minutes at bottling.

Muntons Ale yeast, but repitched with Wyeast 1056, presumably to try to lower that FG, but the extract probably had too many dextrins, which is often the case.

The beer was dominated by oak, way too much, which put me off of oak for many, many years. Still, it was good enough that I kept on brewing. No off flavors that I knew of at that point at least. Fermented in glass (a carboy).

My second batch was a Belgian Imperial Stout, though just 1.078. Used Wyeast 1388, the Duvel yeast strain and it took it down to 1.017. Quickly followed that with a Belgian Wit, then a Bavarian Weizen, then a Cascade based IPA. And onward and upward.

I did 11 extract batches, then went all grain with batch 12, an IPA, on 01-03-1998.

What's your story?
HOMEBREWING OD 1997
PIVSKI SUDAC OD 1999

http://www.hrvatskohomebrewprvenstvo.beer

Avatar
Svarun
Postovi: 329
Pridružen/a: ned lip 14, 2015 1:54 pm
Lokacija: Zadar

Post Postao/la Svarun » ned pro 20, 2015 1:14 pm

Prvi je bio extract a prvi all grain nemam zapisano točno ali ovako nekako iz glave...

2kg NG
2kg Rauchmalz
0.2-0.3 Chocolate
-------------------------------
Northern Brewer 30-40gr /60min

Kvasac nisam siguran, mislim M10

OG i FG se ne sjećam više

Piva je bila super samo sam malo zeznuo gaziranje pa je pjenila ko luda...al bio sam presretan sa dobivenim rezultatom.

Avatar
VGdogy
Postovi: 53
Pridružen/a: čet srp 31, 2014 1:28 pm
Lokacija: Velika Gorica

prva i ljubav je rođena

Post Postao/la VGdogy » ned pro 20, 2015 3:00 pm

Prvo kuhanje nakon 3,5 mjeseca čitanja, 3 knjige, sati i sati youtubanja, pivarstva, hoću pivo, volimpivo.ba, homebrewtalka i svega što sam u ta 3,5 mjeseca skupio. povod je bila emisija dan prije world cup 2014 u Brazilu gdje su ona dvojica tražili Andreja i našli ga za gledatelje HTV-a, a bogami i za mene.

All grain u BIAB izvedbi.
American Pale Ale
OG:1.057(ja dobio 1.060)
FG:1.013. (ja dobio 1.010
ABV:6,5%
SRM:9
IBU:33

Pilsner NG 4,0kg
Munich I 0.5kg
Wheat 0.5kg
CarMun.II 0.3kg
Fl. barley 0.2kg

Cascade 25g(60)
Cascade 25g(15)
Citra 25g(0)

Safale US-05 1pkg

Irish moss 5g(10m)

Ukomljavanje 65C, fermentacija 23 dana 17-18C sve primar. Cold crush 3 dana na 5C i ukupno dobio van nekih 17L.(Skinuo bi ga par dana prije ali sam čekao sam iz sve za pivo autosifon koji nisam na kraju dočekao nego vukao vulgaris na šlauf).
Dojmovi, obzirom da sam par dana poslije toga kuhao american brown ale i flaširao zajedno došlo mi je da plačem od sreće. Super pivo i jedno i drugo, a moram reći da od trenutka kada sam otvorio vrećicu sa sladom iz svezapivo, a posebno kada sam osjetio hmelj otišlo sve u tri ćoška. Ljubav na prvi miris, sada nema povratka.
Da li je bilo grešaka, naravno more, pH previsok, temperatura ukomljavanja je šetala, svaki k..ac sam pipkao, komplicirao. Ponašao sam se pomalo uplašeno i očekivao sam da ću sve nešto zeznuti, nisam bio opušten. No isplatilo se. Jedina stvar koje mi nije žao što sam je pravio je to da sam kod kuhanja prvog piva slomio sam ženu tako što sam je non stop neki vrag zivkao. Rekla je ako ćeš ovako kuhati opet nema više kuhanja. Od tada je zovem samo da proba pivo i ne buni se. Ja imam svoj mir i svoj zen u garaži sa sladom, hmeljem, vodom, a i kvasac mi je drag i mio.
volim pivo

Businessman
Postovi: 154
Pridružen/a: pon pro 08, 2014 8:31 pm
Lokacija: Fericanci

Post Postao/la Businessman » ned pro 20, 2015 4:23 pm

Moje prvo kuhanje all grain bilo je :

4 kg NG
2 kg Munich
0,50 kg Crystal
20g magnum

Kvasac Safale S-04

OG 1.050
FG 1.010

Kuhano u loncu u predsoblju kuće, usred zime, plamenik neispravan daje žuti plamen, 30L nikad zakuhat, dima i pare posvuda, otvorim vrata da izračim odma padne temperatura boila , al skuhalo se,... hlađenje je bilo u kadi natrpano vode i boce sa ledom, usro sam cijelu kadu jer je lonac bio zagorio farba izgorila, fermentacija u dnevnom boravku u staklenom demižonu gotova za 5 dana, karbonizacija šečerom u bocama, dobio skoro 3 gajbe piva gornje dvije super donja pola istreso u neznanju mislio da čepovi nevaljaju a u biti ta donja gajba je bila na hladnim pločicama i kvasac nije mogao radit svoj posao pa je cijela gajba ostala nekarbonizirana... dojmovi su bili da je pivo izuzetno ukusno, a kasnije sam morao okrečit cijelo predsoblje i gornji kat jer je para i dim toliko zacrnilo zidove da im nije bilo pomoci al eto... i dalje kuham i kuhat ću :lol:

Avatar
slawoner
Postovi: 1697
Pridružen/a: uto lip 12, 2012 1:52 am
Lokacija: pozega

Post Postao/la slawoner » ned pro 20, 2015 8:00 pm

uuuuf... Prvo kuhanje ikad! Malo sam uletio u to bez detaljnije pripreme, a onda i nije bilo toliko puno informacija i DIY riješenja...Radio all grain ništa posebno malo NG + kristala...Prvo sam vozio do slavonskog broda kod bukyja po sirovinu - DA buky mi je dofurao iz zagreba prvu sirovinu za prvo kuhanje ikad! Onda je beer shop bila jedina trgovina sa sirovinom i čekao sam mjesec i pol dana da mi dođe ono sto sam naručio i platio, na kraju je buky bio poštar. Kad sam odlučio kuhati skužim da mi u beer shopu nisu ništa samljeli - BIG PROBLEM!!

Morate znati da je forum tada izgledao puuuno drugačije nego danas, imao jako malo članova i prilično šture informacije - vrijeme dok smo jos žustro raspravljali o tehnikama, vijeme kada je APA bila pojam za uspješnog homebrewera, kad se rapravljalo o pravilnom suhom hmeljenju, a za aroma steep nitko nije imao pojma :lol:

E na tom forumu nađem jednog jedinog tipa koji mi je bio najbliži i imao mlin - MarioA!!Tada sam jos bio usamljen u Požegi što se tiče pivarskih pothvata, Mali Miha je radio ali nismo znali jedan za drugog.
Vozi natrag u sl.Brod da mi covjek samelje slad...popili malo domaćeg, pa po jednog paulanera, samljeli i vozi natrag kući - ZBOG 5 KILA SLADA!! Zamutio mash pa na kraju ukomljavanja vadio lončićem i cijedio preko improviziranog sita (kao ono preko kojeg se pijesak presijava) kad smo to konačno iscijedili nekako, onda smo kao ispirali i sve je bilo strašno nespretno... Nisam imao mjerne instrumente, a sladovina mi izgledala poprilično 'tanka' pa smo u kuhanje dodali jedno 3 kile meda ( tura od 20 litara)...kad smo to sve skuhali onda smo u vrelu sladovinu ubacivali prethodno zaleđene boce s kojima je hlađenje trajalo kao i bez njih...hladilo se preko noći. Onda smo to sve skupa pretresli u fermentor na koji smo smontirali blowtube jer vrenjaču nismo imali, ali naravno da nije dobro brtvila pa smo to zabrvili sa svačim... Sve skupa je fermentiralo vani na nekih +35°C ... na kraju smo dobili pivo koje ZA ČUDO nije pokupilo nikakvu infekciju, bilo je čudno za piti ali pitko, previše slatko i lupalo je u glavu previše... eto to je tako bilo da, da... :lol: :lol:

Evo i slike mog prvog piva ikad

slika
Nemojte šta zamjerit i pozdrav'te kod kuće!

Avatar
timi
Postovi: 460
Pridružen/a: ned svi 05, 2013 7:07 pm
Lokacija: Osijek

Post Postao/la timi » ned pro 20, 2015 8:57 pm

za okus ne bih znao ali boja mu je izvanredna. ja hocu da moja piva budu jos crvenkastija, ovaj koja cu si "prodavati" pod svijetla! ;)

Avatar
Vjeko
Postovi: 808
Pridružen/a: ned svi 31, 2015 9:37 pm
Lokacija: Zg<->Pž

Post Postao/la Vjeko » pon pro 21, 2015 12:27 am

Sve je počelo prije nekoliko godina kada sam gledao Milićevu emisiju gdje je došao u goste nekom Ameru koji se doselio u Hr i crta stripove, pa riječ o ovom riječ o onom, kadli kaže čoek da evo kuha pivo u podrumu... spustili se njih dvojica dolje, proba Milić i padne na guzicu... kaže najbolje pivo koje je pio u Hr. Kako se ono zvao čovjek... nešto na M... :D

ostalo je povijest... posjeta jednom kuhanju zagrebačkih Županjaca, posjeta Isvarinoj pivovari, gledanju Tihci-ja kako u mjesec dana dolazi od nule do vlastite pive, nabavka opreme i, konačno, prvo kuhanje... više detalja za radoznale na:
http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... 3773#53773

Avatar
Mogwai
Postovi: 542
Pridružen/a: sub sij 21, 2012 3:41 pm
Lokacija: Sveta Nedelja/Samobor

Post Postao/la Mogwai » pon pro 21, 2015 10:53 am

Moje prvo kuhanje pive je bilo nezaboravno!

Toliko grešaka i neznanja da to nije istina!

Recept je bio:
4 KG pilsner slada
i namjera da se stavi 30 g hmelja na kuhanje 90 min.

E sad, prvo i osnovno NISAM zdrobio slad! (glup i nekako zaboravio an tu činjenicu da se mora)
I da bude stvar bolja kad sam vagao hmelj izvažem ja 30 grama i to meni nekako malo izgledalo. Reko ja vaga je glupa pa ja izvagao 300 grama (mislio da je to 30 grama).
I da bude stvar bolja to je bio Magnum. Ne sjećam se toćno AA ali 14% mi se čini.
Hladio sam na taj naćin da sam ostavio lonac vani da se ohladi "sam od sebe"
nakon 4 sata sam shvatio da nejde i da treba to ohladiti drugaćije pa sam to uronio u neku kacu s vodom i hladio.
Pretočio u fermentor i naravno da nisam znao da se treba aerirati.
Nako nekakve slabe fermentacije (us04 kvasac) to je ispalo pivo od cca 1-2 % alkohola i po sad proračunima kad pogledam 600 IBUA

Tako da moje prvo iskustvo i prva "domaća" piva koju sam probao je bio Imperial session IPA od 2% alkohola i 600 IBU-a!
Naravno da je to bilo nepitko i da sam to na kraju prolio jer je bilo jednom riječju grozno.

E sad vi meni recite ko je imo slićan početak?

Avatar
timi
Postovi: 460
Pridružen/a: ned svi 05, 2013 7:07 pm
Lokacija: Osijek

Post Postao/la timi » pon pro 21, 2015 10:56 am

ja svoje prvo jos cekam. :D

nadam se da nece biti gresaka jer ce pored mene biti jako dobar mentor. ako ne bude preskup! :D :D :D

Avatar
grga-osijek
Postovi: 1192
Pridružen/a: pet srp 17, 2015 12:50 pm
Lokacija: osijek

Post Postao/la grga-osijek » pon pro 21, 2015 11:51 am

Bilo je to 08.11.2014.
Naum je bio Porter sa 4 slada 2 vrste pahuljica i dva hmelja.
Batch 14,6l (želja ) stvarnost nepuni 10l
Flaširao jedva 11 boca koja je svaka bar trećinu sadržavala talog i šta ja znam šta sve ne.
Prvo što sam neplanski napravio je da sam sinu, vidjevši kako doručkuje choco-nesquik , oteo kutiju i sve isipao U DM vrečicu za ukomljavanje .
Toliko je to mirisalo iz prenosnog hladnjaka da su se susjedi uzjebali i počeli
interesirati za budalaštinu koju radim.
Dalje cascadu stavljam na 60min a northernbrew. na 15min zajedno sa 40 gr. mahovine . 10 sam odvagao ali sam ostatak bubnuo na 15 min.
Poslije prilikom spremanja sam naišao na tih 10gr. i neko vrijeme su mi upitnici kružili nad glavom dok nisam shvatio što to držim u ruci.
Fermentacija u 54 l demižonu (razbio 2 od 54l i 1od 34 l dok nisam odustao
od skupog i opasnog sporta sa staklom).
E sad dolazimo do plaširanja , pošto sam vidio da to što treba postati pivo
bez procjeđivanja neće moći , uzimam novu DM prokuhavam istu i uz pomoč supruge pretačem.
Uglavnom ona je konstantno pokušavala povratiti , meni su kapale bale iz nosa i konačno dobio 11 boca koje su nakon 24 sata pokazale bogatstvo
taloga tako da sam efektivno popio oko 4 l piva . Sigurno najskuplje ali
meni najdraže . Od tada još 41 kuhanje i ne mislim stati.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Bolje malo pivo nego veliko hvala

Avatar
Saša
Postovi: 532
Pridružen/a: uto ožu 20, 2012 1:13 pm
Lokacija: Zagreb, Špansko

PRVO KUHANJE

Post Postao/la Saša » pon pro 21, 2015 4:22 pm

Kako sam se priključio homebrev zajednici - HAHA!

Kupio namirnice, a od opreme ništa nisam kupio.
Sve što sam imao doma + DM vreča za slad.
Kuhao na peći u tri lonca. Dva za slad i jedan za naljev.
Dobio cc 8 litara u fermentoru.
Fermentacija - kanta, na kanti gaza, na gazi tacna, na tacni boca.
Pivo je isfermentiralo na sobnoj temperaturi na lager kvascu.
Naravno ukiselilo se što radi neopranih boca što radi razno raznih posljedica.
I tak shvatio da u stanu nebudem uspio ništa smisleno skuhat.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
Zadnja izmjena: Saša, dana/u pon pro 21, 2015 4:32 pm, ukupno mijenjano 1 put.

Avatar
Saša
Postovi: 532
Pridružen/a: uto ožu 20, 2012 1:13 pm
Lokacija: Zagreb, Špansko

Post Postao/la Saša » pon pro 21, 2015 4:30 pm

Prva čaša moje pive je bio uspjeh. Slika dolje.
Boja vrlo slična boji piva, okus nepitak a opet sličan pivi.
Za flaširanje nisam imao dovoljno boca pa sam fermentirao u staklenkama.
Čak sam i pustio da odležava pivo u demižonu nekoliko dan
Ukomljavanje na x stupnjeva, naljev na ? stupnjeva.
Hlađenje sam odradio da sam kantu u kojoj sam fermentirao stavio u veliku kantu za zelje koju sam napunio hladnom vodom pa miješao da se što prije ohladi. Tak da sam najmanje sat vremena miješao i na taj način stvarno izaerirao pivo. Ohladio na x? stupnjeva. Sve prema mjeri prstom pa u usta.
Zaključak:
Tko nezna nek proba, a tko zna nek ne radi po mom primjeru.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

AnakinSkywalker
Postovi: 4
Pridružen/a: pet sij 12, 2018 2:28 am

Re: Prvo kuhanje piva

Post Postao/la AnakinSkywalker » pet sij 12, 2018 8:10 pm

Do kraja ovog mjeseca dolazim u ZG po klarstein kotao. Volio bi popiti pivu (ili kavu :D ) s nekim tko vec radi pive (castim naravno) da pitam par savjeta prije prvog kuhanja. Citam ovdje i na drugim forumima svasta i puna mi je glava svega, trebao bi mi netko da mi uzivo objasni par stvari da si poslozim sve to u glavi :)

Avatar
Pale sam-na-svijetu Ale
Postovi: 211
Pridružen/a: pet stu 18, 2016 3:17 pm
Lokacija: Rijeka

Re: Prvo kuhanje piva

Post Postao/la Pale sam-na-svijetu Ale » sub sij 13, 2018 9:15 am

AnakinSkywalker je napisao/la:
pet sij 12, 2018 8:10 pm
Do kraja ovog mjeseca dolazim u ZG po klarstein kotao. Volio bi popiti pivu (ili kavu :D ) s nekim tko vec radi pive (castim naravno) da pitam par savjeta prije prvog kuhanja. Citam ovdje i na drugim forumima svasta i puna mi je glava svega, trebao bi mi netko da mi uzivo objasni par stvari da si poslozim sve to u glavi :)
Vaderu, stavi otkuda si kraj imena da ljudi znaju pa se mozda i iznenadis i nadjes nekoga iz susjedstva :)
Beauty is in the eye of the beer holder!

zlimfur
Postovi: 76
Pridružen/a: pet svi 30, 2014 11:53 am

Re: Prvo kuhanje piva

Post Postao/la zlimfur » ned sij 14, 2018 5:36 pm

poslije mjeseci studiranja i citanja foruma (prije svega ovog "naseg" u BiH) skupila se ekipa da skuhamo prvu turu.

recept sam naso na maischemalzundmehr.de, ali nisam skaliro hmeljeve, samo slad, koje sam narucio samljevene iz njemacke:

5kg munich
1kg pilsner
20g magnum 60 min
20g cascade 20 min
20g cascade 0 min

2x11g safale04

Ukomljavanje u frizider sa 14,8 litara, ispiranje sa 18,4

ni dan danas ne znam zasto sam stavio dvije kesice kvasca na 20 litara piva. kad sam usipo slad, imo sam jednu kesu od 5kg minhenskog i jednu od dvije kg vienne (mislim da sam sjebo i kod narucivanja, da je trebalo 5 kg pilsnera ili vienna, a 1 kg minhenskog, ali tako je doslo). saspem ja onih 5kg, i onda saspem 1kg vienne i kontam, koji ce mi k***c ovaj 1kg slada ostati, i saspem ja i to, tako da je bilo 7kg slada na turu od 20ak litara.

Nisam vise siguran, ali je piva imala preko 8% i bila je nevjerovatno slatka i pitka za prvo pivo. Sjecam se da smo se okupili kod mene da gledamo BiH vs. Wales (morali smo pobijediti da bi ostali u trci za baraz - i pobijedili smo 2:0). Nas 6 smo popili svaki po 4 piva, sjecam se samo da je Sprečo u jednom momentu reko, pa ljudi mi vodimo 2:0 (a mi se ko fol okupili da gledamo tekmu). Ubili se totalno.

Na dan kad smo kuhali, BiH je igrala protiv Izraela kosarku. Nas kapiten, Elmedin Kikanovic je taj dan bio katastrofalan i nije pogodio nista. Tri sekunde prije kraja je ubo trojku (centar od 211cm koji taj dan nije pogodio ni slobodno) i tako odveo mec u produzetke u kojim smo na kraju dobili. U njegovu cast, i sve silne promasaje taj dan kako na basketu, tako i sa kuhanjem, dali smo prvom pivu ime "Kickan". A bilo je dosta pomagaca-muzicara, pa je etiketa trebala da bude kao crosby, stills, nash & young.. :D
kikan.JPG
kikan_fin.jpg
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.

Odgovori