Trebala bih hitno kvasac i hmelj!

Trebate nesto? Pitajte....

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Chimay
Postovi: 38
Pridružen/a: sri ruj 15, 2010 2:06 pm
Lokacija: okolica Bjelovara

Post Postao/la Chimay » čet ruj 16, 2010 2:25 pm

AnteKnj puno hvala na iscrpnom opisu, bit će od velike koristi. Napravila sam očito dosta kristalnog slada (ili kakvog već) :oops: :D Sad je vrijeme za pravi slad.
Jučer sam namočila ječam, sad je u fazi bez vode. Ne budem ga sušila nego ću dok proklija odmah kuhati. Do onda ću što kupiti što nabaviti svu potrebnu opremu pa nek veselje počne
:D Već me ispituju kad bu ta piva gotova :D A mama je rekla da bi iduće godine mogli posijati malo pivarskog ječma :D

Pred dečkom sam se već skoro par puta izlanula- bit će teško tajit mu skoro do Božića šta radim. A možda za njega ni ne ostane pive ako dobra ispadne :D

Chimay
Postovi: 38
Pridružen/a: sri ruj 15, 2010 2:06 pm
Lokacija: okolica Bjelovara

Post Postao/la Chimay » čet ruj 16, 2010 2:26 pm

Palac je napisao/la:Jbg Ferdo. Pojavila se cura na forumu ima da svi tako tipkamo.
:D :D :D

AnteKnj
Postovi: 234
Pridružen/a: uto sij 13, 2009 7:31 pm
Lokacija: Beerland

Post Postao/la AnteKnj » čet ruj 16, 2010 2:44 pm

Ma nisam siguran jesi li skužila, ali slad, kad je suh, melje (drobi) se na valjke, radi boljeg ukomljavanja (topljenja u vodi), a kad je mokar moraš ga prvo nekako krupno samljeti, probaj na "flajšmašinu" (za mljevenje mesa velikih rupa, ili što drugo (čekićar za kuruzu ne bi bio loš, neće biti brašna)..??..
A ovaj kristalac dobro zatvori u neku zrakotijesnu posudu (koja dihta), na hladno i mračno, pa ga pomalo koristi ili zamijeni s forumašima za slad vulgaris (obični).
Lijenost, politika i nasilje čovjekovi su najveći neprijatelji!
Čovjek bi trebao čovjeku biti bolji nego brat bratu!

Chimay
Postovi: 38
Pridružen/a: sri ruj 15, 2010 2:06 pm
Lokacija: okolica Bjelovara

Post Postao/la Chimay » čet ruj 16, 2010 3:01 pm

Skužila sam, bez brige :D Trebala sam pitati šta i kak prije prženja, al dobro, sad bar imam kristalnog slada :)
Mislila sam štapnim mikserom usitnit slad, valjda će ići.

Avatar
Pajdo
Postovi: 454
Pridružen/a: pon pro 07, 2009 1:58 am
Lokacija: zg

Post Postao/la Pajdo » čet ruj 16, 2010 5:43 pm

Vezano za ovo što Ante govori, korijenčići i klice, evo tablice iz knjige New Brewing Lager Beer kakav je odnos njihove duljine rasta:

Dužina korijenčića => Dužina klice
½ - ¾ duljine zrna => ½ duljine zrna
1 – 1½ duljine zrna => ¾ duljine zrna
1½ - 2 duljine zrna => 1 duljina zrna (dakle preko cijelog zrna)

živili!

jux
Postovi: 254
Pridružen/a: uto svi 05, 2009 4:19 pm

Post Postao/la jux » pet ruj 17, 2010 11:03 am

AnteKnj je napisao/la:Chimay, ne znam što ti je Ferdo napisao na drugom forumu, ali za svaki slučaj evo ti slikica kako zrno izgleda kod klijanja:

http://www.howtobrew.com/section2/chapter12.html

Ne moraš ni engleski znati, sve se iz slike vidi. Koliko sam te skužio, zamijenila si korjenčiće s klicom, pa zato. Korjenčići (rootlets) iz zrna izlaze odozdola, ima ih preko nekoliko po zrnu. Prvo pustiš njih nek rastu, pa pratiš klicu (arospire) koji unutar ljuske kod ječma raste kontra korjenčića-prema gore. Kad klica unutar ljuske naraste u duljini (ono: Range of acrospire...) između kotirane duljine lijevo gore, tek onda prekidaš klijanje sušenjem slada (to ti je još dva do pet dana kad ti korjenčići izrastu, uz miješanje cca 2xdnevno i nakon kad promiješaš pošpricaš lagano čistom mlakom vodom iz šprice od nekakvog potrošenog sredstva za čišćenje). Samo budi strpljiva. Kad ti je slad 100% modificiran, na samom vrhu zrna vidjet ćeš prvo bijelu točkicu, to ti je klica . Možeš i koje zrno razrezati uzduž, izmrviti ga oprezno u toku klijanja da vidiš kako klica raste, a kad ju upoznaš, vidjet ćeš ju i kroz ljusku. Onaj prvi dio uklijavanja ti je sve skroz OK.
Sa pšenicom ti je ista stvar. Korjenčići rastu s doljnje strane zrna prema dolje, a klica prema gore, s tim da ti je kod nje lakše skužit' klicu jer pšenica nema ljusku, pa klicu vidiš stalno, od kad počne rasti. Vrlo bitno ti je kod pšenice da kad nakon već duljih korjenčića krene klica NE preokrećeš više slad jer možeš potrgati kljicu pa će ti slad ostat' nedovoljo modificiran, i nećeš dobiti ukomljavanjem dovoljno šećera (čitaj alkohola u pivi). Ako pšenični slad sladiš u tepsiji, onda je najjednostavnije cjelu tepsiju slada preokrenuti npr. na po stolu rasprostrjetoj najlonskoj foliji kojom preokrenuti slad navučeš natrag u tepsiju. Duljina klica-isto kao i kod ječma, i sušenje. Lager, ale tj. pils slad sušiš tri-četiri dana na 35 do 40°C, ostale po nekakvim specifikacijama s interneta. Većinu nakon sušenja pećeš miješanjem u pećnici, kristal si po svemu sudeći već napravila, jer on se mokar prvo dobro zagrije i grije u velikoj vlazi, pa se poslije na još većoj temperaturi naglo suši i peće na željenu nijansu boje...Sušenje je po zimi jednostavno, iznad peći, po radijatorima..., ali sad ti je najjednostavnije nekako držati temperaturu kako mi trenutno pada na pamet ovako: na gornju rešetku i na pod pećnice po red male cigle ili toliko crijepa, zagriješ pećnicu na 100°C da se cigle ugriju, ugasiš grijač, staviš u sredinu pećnice tavu sa zelenim (mokrim) sladom, odškrineš vrata od pećnice cca 1 cm nek' vlaga po malo izlazi, i kad se cigla ohladi (ne znam, možda čak i nakon svakih 12 sati) ponavljaš sve dok u sladu ne padne vlaga na cca <6%. Druga ti je solucija da sam slad (bez cigli) prvo malo sušiš na najnižoj temp. u pećnici da ti se prekine klijanje, a onda ga napol' mokrog jako krupno samelješ i u dan-dva ili odmah kreneš ukomljavati i kuhati buduću pivu. Nekad se i tako radilo kad nije bilo sunca i peći. Najbolje da si napraviš ili nabaviš nekakvu sušilicu ako misliš uživati dugoročno u svom pivu i čarima ovog hobija. Imaš u Pevcu ili negdje... onih tzv. konvektora (valjda se tak' nekak zove-vrlo slaba grijalica 200-tinjak W (wata), cca <100 kn, stoji uspravno, malo veća od A4 papira). Staviš tog najdublje u pećnicu, slad na sito ili papir na srednju rešetku, vrata odškrinuta za debljinu kabela il' zericu više, i to je to, izvadiš slad za dva-tri dana. Naravno, kabel tog vragca uključiš u struju. Već ćeš ti nešto iskemijat', pametna si cura.
Ovaj slad što si sad dobila nemoj nikako bacati. Ako je suh, spremi ga i koristi po receptima za kristal slad. Nađi si, negdje na internetu imaš i tablicu boja slada po Lovibond standardu (broj + slovo L), i vrstu slada. Prrepećeš ga na željenu nijansu, samo pazi, dimi k'o sam vrag i hoće planuti, i čađi. Puno miješanja traži. Ili si smontiraš mali bubanj s motorićem u pećnicu i sve radi samo, ako već nemaš "modernu" pećku, he. Nemoj se sramit' išta pitat', uvijek će ti netko odgovoriti. Šteta da izgubiš samopouzdanje pored ovakve upornosti krenuti od pravog početka (od slada ...).
Već me bole i prsti i oči. He,he.
Bok, i želim ti sreće na vreće. Samo ne odustaj, isplatit će ti se višestruko.
Dok ti mali ne počisti, opegla i skuha laganu većericu, nemoj mu dati ni gutljaja. Samo nek pomiriši. Hebiga, mogao je već i sam koju pivu skuhat'. He,he,he.
Tesko da je mogla napravit crystal,3h na 160C ,ovisno o pecice i regulaciji topline. Treba joj bar 1 h vremena na temmperaturi do 75C da se veci dio secera konvertira unitar ljuske slada i onda dizat temperatur ovisno o vrsti kristal slada.
cca 40 min treba da temp slada dodje na 75C u pecice na 150C i drugo je sve povijest.Jedino ona temperatura sto je bila izmedju 60 i75C tjekom rasta temperature do 160c ce pogodovat nesto sitno konverziji secera,ali kratko za kristal slad.


Kao sto Ferdo rece na temp. iznad 75C encimi ce denaturirat i samim tim nece bit konvertiranog secera za daljnju kristalizaciju u ljusci i jedino sto mozes je dobit neki hibrid tostani slad,mada se tostani slad na suho tosta ..

AnteKnj
Postovi: 234
Pridružen/a: uto sij 13, 2009 7:31 pm
Lokacija: Beerland

Post Postao/la AnteKnj » pet ruj 17, 2010 1:11 pm

Hebiga jux, Ferdo je pisao o osnovnom sladu, kako se suši i peće. Ja sam ustanovio da je maloj, po svemu sudeći ispao crystal slad, boje "zebre" ili "tigra". Tzv. Crystal Zebra Unique, od 10 do 45 Lovibonda.

Opiši ti nama kako ti praviš Crystal slad, a da dobiješ od njega i velik udjel šećera.
Lijenost, politika i nasilje čovjekovi su najveći neprijatelji!
Čovjek bi trebao čovjeku biti bolji nego brat bratu!

jux
Postovi: 254
Pridružen/a: uto svi 05, 2009 4:19 pm

Post Postao/la jux » sub ruj 18, 2010 1:17 pm

AnteKnj je napisao/la:Hebiga jux, Ferdo je pisao o osnovnom sladu, kako se suši i peće. Ja sam ustanovio da je maloj, po svemu sudeći ispao crystal slad, boje "zebre" ili "tigra". Tzv. Crystal Zebra Unique, od 10 do 45 Lovibonda.

Opiši ti nama kako ti praviš Crystal slad, a da dobiješ od njega i velik udjel šećera.
Naravno...da ferdo je pisao za bazni slad,ali isto bez enzima tesko da moze bit secera koji ce se naknadno stvrdnit.Ja uglavnom radim cara/kristale i to pretezno pils jer je to pretezno sto se moze nac ovdje,a i zato sto pridodaju tijelu pive i retenciji pjene.Medjutim to je posao od nekih 6 h i to u konvencijskoj pecici sa ventilatorom koju ja imam.

Pa evo npr.

1 Kg pils slada se potopi preko noci u dekloriranoj vodi.Omjer vode je 1:1(kg slada na l vode)

Pecicu ugrijem na 65C - 75C.

Slad stavim u pleh i to da ga nema vise od 2 cm po sirini.Medjutim ja stavim vise plehova od jednom.Napomena -stavite papir za pecenje na dno ispod slada jer ce bit veselo kad bude trebalo strugat zagoreni secer sa pleha.

Pleh zatvaram sa alu folijom!Ovo je obvezatno jer ovo je za zadrzavanje vlage.

Pece se oko 3-4h,jer je potrebno bar 1-2h da dodje do temp ukomljavanja i jos 1 h za konverziju secera.
Temperatura nesmije prelazit 75 C ,ono sto ja napravim je da stavim termometar u slad da budem siguran.

Dignem foliju sa pleha,probam koje zrno i ono mora bit primjetno slatko.
Sad nastupa faza susenja kad je folija dignuta.Vrijeme i temp. susenja ce uvjetovat dubljinu okusa i boju.

Za cara ostavljam temp koja je, otprilike 5h jos.Nemoguce je dobit manje od 25 lovibonda u kucnoj radinosti za cara sladove zbog nemogucnosti kontroliranja kemijskih reakcija za vrijeme ukomljavanja u ljusci te susenja.Naime ja sam oprobao isti slad susit na 35C zapravo,slad dobiven je bio blid poprilicno ali nije to cara-pils.

Uglavnom za tamne kristale slad se susi sve do 180C.

Tjekom susenja se kontrolira boja ,okus,i postotak vode u sladu.
Kada je boja na mjestu i slad suh i ukusan(obratit na pozornost -slad moze prividno bit vlazan,ali to je od secera koji je trenutacno u tekucem stanju)
dobili ste kristal slad.

p.s. Evo ja prvi put koristim kupovni kristal/slad i mogu rec da je moj u rangu sa kupovnim,ako ne za malo bolji i susiji.Vjerujem da na forumu ima koji mogu potkrijepit moju tvrdnju.:P

Medjutim dostupnost slada na trzistu i ne isplatljivost pravljenja istog uvjetuje pad u zaborav sladarstva kod kuce,osim naravno rada tostanih ,dimljenih sladova i zitarica :P

Chimay
Postovi: 38
Pridružen/a: sri ruj 15, 2010 2:06 pm
Lokacija: okolica Bjelovara

Post Postao/la Chimay » pon lis 04, 2010 8:35 pm

Evo napokon zahvaljujući Andreju imam prave sastojke i uskoro kuham novu turu piva. Hvala Andrej još jednom

Odgovori