Krajem prošle godine bio sam u Parizu. Jedan od motiva putovanja, kao i svaki put, bilo je i pivo. Pariz je poprilično skup grad za naše pojmove i cijena piva u običnim kafićima doseže 4-5 eura za uobičajene pive makropivovara. Kako smo bili smješteni u blizini jednog od najboljih pariških pivskih barova (prema Ratebeeru) La Fine Mousse odlučili smo to iskoristiti i svratiti na makar jedno piće. Jedno piće se pretvorilo u 3 večeri koje smo proveli tamo sve do fajrunta.
La fine Mousse ne mogu dovoljno nahvaliti, zaista poseban bar i raj za pivopije. Uređen je vrlo ukusno, glazba baš kakva treba biti, ljudi koji dolaze tamo dolaze zbog piva i ugodne atmosfere.

U ponudi imaju 20 točenih piva. Riječ je zaista probranim pivama među kojima nema makropivovara. Uglavnom, ponuda se temelji na pivama iz francuskih mikropivovara, na koje se onda nadovezuju inozemne tipa Nogne, Thornbridge, De molen itd. Prve četiri pive na popisu su fiksne i one se nikada ne mijenjaju. Sljedeće četiri su fiksne, ali samo tipovi piva (a proizvođači se mijenjaju). Ostalih 12 piva se mijenja kako se isprazne bačve. Osim točenih imaju u ponudi stotinjak boca, nažalost nisu imali ažuran cjenik.

Cijene se kreću od 3,5 do 6 eura za 2,5 deci. Pije se gotovo isključivo 2,5 deci (u tri dana vidio sam možda troje ljudi da piju pola litre), a pivo se poslužuje u Teku čašama. Teku čaše su posebne čaše projektirane za degustiranje piva od strane dvojice Talijana. Za mene idealna čaša za pivo.

Bar drže tri momka koji tamo i rade svaki dan. Iznimno su ljubazni i spremni na razgovor o pivu. Također kada sam ih pitao o konkurentskom Express du Lyon rekli su da ga moram posjetiti i općenito su govorili s poštovanjem o konkurenciji (iako im nije niti blizu). Čak nas je jedan od vlasnika počastio sa Brewdogovim Paradox Jurom, a mene još i sa Libertine Black Ale.

Probao sam ih 13 ili 14 sa popisa, a najviše su me se dojmile (kao ljubitelja IPA) Dalva, Amerindienne, Halycon i Silvanecte. Imperial Rye Porter je isto poseban.
Osim La Fine Mousse posjetili smo i Express du Lyon. Riječ je o vrlo ugodnom baru u blizini Gare Du Lyon (kolodvor). Od točenih imaju dobar izbor dobro nam poznatih belgijskih piva (Chouffe, Chimay, Karmeliet), ali i nešto egzotičnih kao izvrsni De Molenov Amarillo ili To Ol Snowball. Ako ste u blizini isplati se posjetiti i ovaj bar.

Bila nam je namjera opskrbiti se pivom u nekom od pariških pivskih dućana. Nažalost poznati La Cave a Bulles baš taj dan nije radio tako da smo morali u obližnji Bieres Cultes koji ipak ima nešto slabiju ponudu. U nekom od sljedećih postova ću staviti slike ulova. Što se tiće običnih dućana moguće je naći vrlo solidan izbor, mi smo u kvartu imali minimarket koji je držao Arap sa sigurno 50-ak piva. Naravno, nisu svi takvi, ali može se naći egzotičnih stvari (jedino je pitanje koliko su to kvalitetne pive i u kakvim uvjetima se drže), uglavnom francuskih i belgijskih piva.