... recepti za pivo i tehnike koje koristite
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
-
400d
Postao/la 400d » pon vel 20, 2012 10:49 pm
PriMarius je napisao/la:pa pjena mi se čini da mi je problem na sve tri dosad skuhane...
kak da to popravim i dobijem onakvu ko na tvom snpa
uffffffffff 1.4?? kul! sanjao sam dugo o tom objektivu, onda sam odustao i od snova jer mi je i u snovima preskup
što se pjene tiče, tu imaš niz faktora....od samog procesa kuhanja (temperature ukomljavanja), preko sastojaka (kvaliteta slada, količina spec. sladova, sladovi sa dosta proteina, pahuljice itd...) pa sve do higijene boca u koje se flašira ali i do higijene čaša u koje se toči...deterdžent za mašinu za suđe sadrži symethicon - kemikaliju koja sprečava pjenjenje.....
ja ipak mislim da je kod tebe slučaj negdje u procesu i u sastojcima.
teško je reći ovako na slijepo....
I like the smell of fermentation in the morning
-
PriMarius
Postao/la PriMarius » pon vel 20, 2012 11:17 pm
@diS - hmda, tog za pumpu sam se i bojal... bila bi vodoravno blizu ili na podu - a ak ne snižavamo konstrukciju, onda su donje bačve na visini od 20cm od poda... jedan plinski plamenik za grijanje prvo HLT pa kasnije Boil
gledal sam i onu
March 315 pumpu koju koristi popriličan broj amera, ali mi je malko skupa i neznam kolka bi mogla bit poštarina i carina... jel ima kod nas nekih tak malo jačih i boljih pumpi koje se mogu koristit za ovo kaj nama treba...
@400d - neznam kolko košta na canonu, al za pentaxa je polovni manualac 100 eura... a novi AF je bio oko 2k kn na akciji... preko firme, bez pdv-a i eto računice...
ovo za pranje ću još probat oprat čaše ručno... a kaj se postupka tiče, probat ćemo usavršit - kod dead guy-a sam stavil 0,5kg ječmenih pahuljica, a u snpa nisam niš dodaval...
stin...stern...st'nning
numzph-numonh, bleeargh...
if you don’t like it, it probably wasn’t meant for you...
hahahahahahahahah hahahahah jač crč majkemmm... (Tinl)
-
ervin
Postao/la ervin » pon vel 20, 2012 11:56 pm
troskovi slanja march pumpe su ti skoro kao pola pumpe nazalost. vec sam je i ja planirao uzet. sto se tice pjene, meni sve piva koja sam radio obicnom infuzijom nemaju bas neku pjenu. tako da se definitivno vracam na uzlaznu infuziju i dekokciju. bas sam probao razlicite temp ukomljavanja sa potpuno istim sastojcima, nikad jos nisam pogodino postojanu pjenu silaznom infuzijom. dok mi je sa uzlazom inf, a posebno dekokcijom gusta i postojana
-
Svarrogh
Postao/la Svarrogh » uto vel 21, 2012 12:06 am
Ervine, koje temperature i vremena zadrzavanja?
-
PriMarius
Postao/la PriMarius » uto vel 21, 2012 12:14 am
mi smo sve tri ture radili običnom infuzijom, ali sljedeće ture koje ćemo radit smo planirali probavat s uzlaznom infuzijom, a kad se ispraxiramo, onda probat i dekokciju
stin...stern...st'nning
-
okarm
Postao/la okarm » uto vel 21, 2012 12:51 am
meni silazna infuzija daje sasvim dobru i postojanu pjenu, jednom sam radio dekokciju, ali ne sjecam se bas da je pjena bila ista bolja...
-
admin
- Site Admin
Postao/la admin » uto vel 21, 2012 2:08 am
PriMarius je napisao/la:@diS - hmda, tog za pumpu sam se i bojal... bila bi vodoravno blizu ili na podu - a ak ne snižavamo konstrukciju, onda su donje bačve na visini od 20cm od poda... jedan plinski plamenik za grijanje prvo HLT pa kasnije Boil
gledal sam i onu
March 315 pumpu koju koristi popriličan broj amera, ali mi je malko skupa i neznam kolka bi mogla bit poštarina i carina... jel ima kod nas nekih tak malo jačih i boljih pumpi koje se mogu koristit za ovo kaj nama treba...
problem položaja pumpe je samo kod priminga (potapanja pumpe) i zato obično stoje uspravno, ulaz prema dole da je možes slobodnim padom napuniti sladovinom/vodom.
da li su march pumpe bolje nemam pojma no prema deklaraciji ova Batisova za 86kn je potpuno isti drek... 34W, 20l//min pa usporedi sa march pumpama...
-
PriMarius
Postao/la PriMarius » uto vel 21, 2012 2:51 am
da nebude raštrkanih slika okolo, na post sa prvim
skicama sam stavil dodatne rendere po fazama da se vidi tok sistema... tam di fale dijelovi cijevi ne znači da ih nebu u finalu

- finalno je onak kao na prvoj skici, jedino kaj sam dodal još jednu pipu nakon pumpe kojom se regulira protok tekućine nakon pumpe
stin...stern...st'nning
-
PriMarius
Postao/la PriMarius » uto vel 21, 2012 3:27 am
bum razradil položaj i orjentaciju pumpe pa postam opet na savjetovanje... al ne sad, malo je kasno
stin...stern...st'nning
-
diS
March pumpe su istih karakteristika kao ove od perilice rublja, samo što su prokleto skupe, ja sam svoje od 100w platio po 120kn. Jedna dobra stvar kod March pumpi je da imaju navoje za ulazu/izlazu, dok kod ovih navoj moraš lijepit s epoxyem.
Šta se priminga tiče, i one imaju problem ako nisu dobro postavljene, po netu ima brdo tema di ljudi javljaju probleme s primingom. Neki čak stavljaju ventil za ispust zraka na izlazu.
Ja sam primjetio da mi pumpe bolje rade u horizontalnom položaju, nekidan sam išao procirkulirati CFC s vrućom vodom iz HLT-a i nisam mogao dobiti protok dok je nisam okrenio horizontalno.
-
PriMarius
Postao/la PriMarius » uto vel 21, 2012 8:58 am
@admin - sad kad si tu napisal usporedbu pumpi sam se sjetil da si to već napomenul na
ovoj temi tak da više ne razmišljam o Marchovoj

stin...stern...st'nning
-
ervin
Postao/la ervin » uto vel 21, 2012 2:01 pm
Svarrogh je napisao/la:Ervine, koje temperature i vremena zadrzavanja?
isprobavao sam od 65 - 72°C, na sat i pol
-
PriMarius
Postao/la PriMarius » uto vel 21, 2012 10:23 pm
Ferdo je negdje napisal da bi hladio recirkuliranjem i whirpoolom pa onda pretakal u fermentor, sam se nemrem sjetit jel to bilo vezano samo uz imersion chiller, ili je to bolja varijanta i za cfc, tj svaki oblik hlađenja radi smanjivanja/izbjegavanja chill haze-a - jer sam na nekom forumu pročital kak su se ljudi riješili chill haze-a nakon prelaska na cfc, pošto s njim imaju puno brže hlađenje i pretok u fermentor...
stin...stern...st'nning
-
Svarrogh
Postao/la Svarrogh » sri vel 22, 2012 11:55 am
Ako sa CFCom hladis direkt u fermentor, chill haze ti je neizbjezan u fermentoru. Ljudi koji imaju konusni fermentor sacakaju da proteini padnu na dnu pa ga ispuste kroz konusni otvor i tada ubace kvasac. Ako ti je stalo do bistrine probaj sa zelatinom. Rezulatati su za nase uvjete fantasticni!
-
Ferdo
Postao/la Ferdo » sri vel 22, 2012 12:04 pm
Ako imaš pumpu spojenu na cfc tad možeš uspostaviti cirkulaciju, tj. povrat u kotao do željene temperature. Time se također postiže i dobro prozračivanje sladovine i može se stvoriti vrtlog pa kotao pretvaramo u "whirlpool" posudu.
Jednostavno kao engleski travnjak.
Opusti se i nastavi kuhati pivo