PriMarius & Šogor in action

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
Oskar

Post Postao/la Oskar » ned sij 01, 2012 12:13 pm

U prvoj turi sam stavljal u pol boca dekstrozu i u pol boca kuhinjski obični bijeli. Nisam osjetio značajnu razliku u karbonizaciji kad sam uspoređivao. Doduše tad sam bil ono baš totalni početnik, možda bi danas osjetio neku razliku, a i u slučaju dodanih pjenušavih žitarica bi vjerojatno pjena bila nešto viša u korist dekstroze, given enough time to sazrijevanje.

PriMarius

HERMS

Post Postao/la PriMarius » pon vel 20, 2012 1:39 pm

evo plana izrade HERMSa 'za po doma'
ideja prema onom kaj sam vidil na forumima tu i okolo, pa sam skiciral da si predočim kak bi izgledalo gotovo... pumpa bi bila ona magnetna iz batisa kakvu ima admin... još bi konstrukciju snizili za cca 10ak cm tak da plamenik dođe na pod ispod bačvi (heh i sad kad sam to napisal sam skužil da nisam nigdje stavil plamenik u skicu - bum u finalnu)... kaj mislite jel bu funkcioniralo ili bi trebalo kaj doradit i jel ta pumpa dost jaka da potera tekućinu kroz tolki sistem... svi komentari i savjeti dobrodošli...

slika

slika

*edit
stavil sam dodatne rendere po fazama da se vidi tok sistema... tam di fale dijelovi cijevi ne znači da ih nebu u finalu :) - finalno je onak kao na prvoj skici, jedino kaj sam dodal još jednu pipu nakon pumpe kojom se regulira protok tekućine nakon pumpe

MT>HLT>MT
slika

HLT>MT>B
slika

B>CFC>B/Fermentor (da li je bolje hladiti recirkuliranjem i whirpoolom kompletnu količinu u bačvi, pa ohlađenu pretakat u fermentor, ili direktno ići B>CFC>F
slika

a ovo je bila prva varijanta konstrukcije dok mi nisu nenadano uletile dvije 50L bačve nekidan... jedna 30L za zagrijavanje vode i kuhanje + prenosni frižider za ukomljavanje
slika
Zadnja izmjena: PriMarius, dana/u uto vel 21, 2012 3:00 am, ukupno mijenjano 1 put.
stin...stern...st'nning
numzph-numonh, bleeargh...

if you don’t like it, it probably wasn’t meant for you...

hahahahahahahahah hahahahah jač crč majkemmm... (Tinl)

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » pon vel 20, 2012 2:17 pm

Woooooooow, koja skica :) Jebote! Svaka cast!!

Travolta

Re: HERMS

Post Postao/la Travolta » pon vel 20, 2012 7:36 pm

PriMarius je napisao/la:evo plana izrade HERMSa 'za po doma'
ideja prema onom kaj sam vidil na forumima tu i okolo, pa sam skiciral da si predočim kak bi izgledalo gotovo... pumpa bi bila ona magnetna iz batisa kakvu ima admin... još bi konstrukciju snizili za cca 10ak cm tak da plamenik dođe na pod ispod bačvi (heh i sad kad sam to napisal sam skužil da nisam nigdje stavil plamenik u skicu - bum u finalnu)... kaj mislite jel bu funkcioniralo ili bi trebalo kaj doradit i jel ta pumpa dost jaka da potera tekućinu kroz tolki sistem... svi komentari i savjeti dobrodošli...

slika

slika

a ovo je bila prva varijanta konstrukcije dok mi nisu nenadano uletile dvije 50L bačve nekidan... jedna 30L za zagrijavanje vode i kuhanje + prenosni frižider za ukomljavanje
slika
jel u ovoj prvoj bacvi ukoljavas,a ovoj dole nastavlas kuhat??

PriMarius

Post Postao/la PriMarius » pon vel 20, 2012 9:04 pm

evo dopisah na pločice kaj je kaj...
stin...stern...st'nning

400d

Post Postao/la 400d » pon vel 20, 2012 9:07 pm

primarius, baš me zanima kakav ti je ispao dead guy clone??
I like the smell of fermentation in the morning

PriMarius

Post Postao/la PriMarius » pon vel 20, 2012 9:26 pm

meni se čini zaakon, pogotovo kaj je to prva piva koju smo skuhali... makar smo imali malih problema sa cijeđenjem i te i druge ture, jer nismo imali još razrađen sistem, pa smo ukomljavali u dm vreći i nismo mogli dobro isprat i ocijedit, tak da mi se čini da je malko vodenkastije u odnosu kak bi trebalo bit, ali to si ja tak mislim, neznam procijenit... još uvijek ima onak nekak miris meda kad se natoči i to mi je mrak... i svi koji su probali (s iznimkom dva člana familije koji su popljuvali, al onak kak me nebi zvređal ni neko ko mi želi da ne uspijem, tak da sam to pripisal zavisti) su rekli da im je odlično, neki da im je bolje od medvedgradse rezane, neki da im je bolje od St.Peters Ruby Red - kaj mi je bilo onak melem... poznaniku je frendica kojoj odnesoh dve boce za degustaciju ponudila i čovjek reko: "ovo bi mogo cijeli dan lizat!"... hiihi... - al bilo bi mi super u stvari kad bi bilo uskoro neko druženje, pa donjet na probu da iskusniji kažu svoja mišljenja jer ovi koji su nam nahvalili u stvari i nisu probali preveć drugih piva...

drugu turu smo kuhali neko kakti zimsko s klinčićima, oraščićem, đumbirom i cimetom i to je ispalo dosta vodenastije od očekivanog...

a treću turu - snpa - smo ukomljavali i ispirali u prenosnom frižideru i to je ispalo super... dobili smo točno predviđen OG, imali samo primarnu i to od četiri tjedna, tak da smo flaširali s tjedan dana zakašnjenja, uz FG 1.010 zadnjih tjedan+ dana...

sad smo imali malu pauzu od dva mjeseca bez kuhanja, al sad se aktivno pripremamo - zasad i dalje još neko vrijeme na osnovnom sistemu od 30L bačve ali bumo probali prilagođavat vodu
tak da jedva čekam upogonit ovo čudo i razradit malo više prilagodbu vode s kupljenim RO filterom, pa da počnemo radit još bolju pivu...

evo sam da skinem fotke s fotića, pa uploadam zimsko i snpa...
stin...stern...st'nning

mali badem

Post Postao/la mali badem » pon vel 20, 2012 9:54 pm

:shock: skiciral si veliš?ha-skromnost ti je vrlina !!!! odlično ,zorno.
stalno se moram uvjeravati da ovo nije fotka.
(da si napisal ja nebi pital ;kako,koji program)uz ovakvu skicu dobro bi došle strelice smjera (u boji)da vidimo jesu svi ventili na broju :wink:
HERMS ima značajnih prednosti.dis,buky,admin i Ti,visoko ste ste postavili ljestvicu :D :brewarmy:

Travolta

Post Postao/la Travolta » pon vel 20, 2012 10:06 pm

odlicno nacrtano svaka cast. Bukyev pakleni stroj rastura,vidio sam ga i odlican je svaka vam cast ljudi. :zivjeli2:

PriMarius

Post Postao/la PriMarius » pon vel 20, 2012 10:17 pm

zimsko

pjena nestane u 20 sekundi (možda malo više)

slika

snpa

slika

slika
stin...stern...st'nning

400d

Post Postao/la 400d » pon vel 20, 2012 10:23 pm

malo bi ova pjena na snpa trebala biti stabilnija i gušća.... ali u svakom slučaju super!

reci mi jel ti ovo 50mm fiksni objektiv? ili možda čak i šire? 10-20mm? :mrgreen:
I like the smell of fermentation in the morning

PriMarius

Post Postao/la PriMarius » pon vel 20, 2012 10:26 pm

@mali badem > program je cinema4d - izmodelirano i izrenderirano... razmišljal sam i o tome da napravim simuaciju protoka, ali to još proučavam... na žalost pipe su skinute s nekog google 3D modelatora pa mi ih se nije dalo 'rastavljat' tak da nemrem sam tak zakretat ručke :), ali bum ofarbal cirkulaciju po redoslijedu kuhanja, da se vidi kak hoda i jel sam opće sve dobro pohvatal...
stin...stern...st'nning

PriMarius

Post Postao/la PriMarius » pon vel 20, 2012 10:41 pm

je - 50mm prime / F1.4 :)

imal sam prvo manualca, pa je bila nedavno neka akcija i sad imam af... obožavam oba objektiva...

evo dvije fotke s manualcem... doduše nije piva, al bitće...

slika
last bite

slika
screaming females @ kset, zagreb 08.11.10.
stin...stern...st'nning

PriMarius

Post Postao/la PriMarius » pon vel 20, 2012 10:43 pm

pa pjena mi se čini da mi je problem na sve tri dosad skuhane...
kak da to popravim i dobijem onakvu ko na tvom snpa
stin...stern...st'nning

diS

Post Postao/la diS » pon vel 20, 2012 10:44 pm

Dobro rečeno.. skromnost ti je vrlina :)

Svakako isprobaj pumpu prije izrade konstrukcije, ovako "na oko" mi se čini da je premala vertikala do pumpe al ne mora značit, ovisno kako ćeš ju okrenit.
Ja još uvijek usavršavam položaj svojih pumpi, npr. kod zadnjeg kuhanja sam hladnjak morao dignut na gajbu da bi dobio dovoljan tlak tako da ću ih morat drugačije pozicionirat.

S čim ćete grijat HLT, plin?

Odgovori