Mislim da trebam pomoc i neke savjete, jer mislim da imam gadan problem koji moram POD HITNO rijesiti.
Samo 3 ture su iza mene, prva tura je nakon odlezavanja imala okus po medicini, po kloru, po ljekovima?! Ali tek kada je odlezala, te sto duze stoji vise se osjeti, ali samo "aftertaste".
Posto sam picajzla cistio sam i prao sve kao blesav, koristio sam izosan, mislio sam da je do toga, pa sam drugu turu SNPA radio sa PROKUHANOM vodom dan prije i sve sam sanitirao sa Betadin otopinom.
Pivo je bilo jednostavno odlicno nakon kuhanja i nakon par dana, ali prije flasiranja osjetio sam opet lagano okus po "kloru". I bojim se da ce i to pivo imati slican okus kada odlezi.
3 tura mi je psenicno kuhano 01.01.2012 te cekam da vidim kakvo ce biti ono, jer sam njega stavio u NOVE fermentore, pa postoji mogucnost da je SNPA povukao nesto iz fermentora od prve ture, iako je 2, 3 dana voda bila unutra i izvukla sve mirise.
Citao sam o tome i moze biti problem u ispiranju, jer sve ispirem sa gradskom vodom, koja je naravno puna klora.
Pitanje:
Da li kada sve sanitirat u jednom od sredstva koje koristite da li ISPIRET?
Ako ispirete da li cekate da se osusi?
Citao sam da ispiranjem i susenjem opada cistoca za 50%, uglavnom to ne bi trebalo raditi, ali da li onda recimo otopina betadina sto ostane u tragovima ne moze naškoditi pivu i kvascima? Mislim kako ubije sve bakterije jel ne bi ubila i kvasac u pivu?
Molio bih pomoc jer neznam odakle da krenem. Da li je do zarazenih fermentora (to cu vidjet sa psenicnim), da li je do gradske vode koja je puna klora, a sve uvijek ispirem 2,3 puta nakon izosana/betadina. Da li mi je do PVC crijeva kroz koja prepumpavam pivo, jer crijeva imaju miris, ali po plastici, kao i svako crijevo.
Hvala svima unaprijed!