laktoza

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
400d

laktoza

Post Postao/la 400d » pon stu 14, 2011 12:43 pm

treba mi savjet, ovo će ferdo znati :D

znači do sada sam radio milk stout tako što sam dodavao laktozu direktno u lonac na nekih 10 minuta prije kuhanja.

s obzirom da ista nema nikakav poseban efekt za vrijeme fermentacije, mnogi je dodaju u sekundarni, a neki čak i prilikom flaširanja, zajedno sa šećerom za karbonaciju.

ovaj put prilikom kuhanja nisam imao laktozu, ali je bila na putu jer je naručena, pa istu mislim dodati u sekundarni....

ono što me zanima je kako se laktoza topi u vodi? da li je trebam prokuhati i da li će se rastopiti kao i obični šećer ili neće? naišao sam na neke postove na stranim forumima gdje su ljudi imali problema s tim jer se laktoza nije istopila i osjetio se onaj praškasti osjećaj na jeziku....
I like the smell of fermentation in the morning

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » pon stu 14, 2011 1:05 pm

Prokuhaj u malo vode dok se ne otopi. cca 80 g laktoze na 100 g vode, ili malo više vode.
Tako si sigurniji da nećeš inficirati pivo i siguran si da je otopljeno.
Opusti se i nastavi kuhati pivo

400d

Post Postao/la 400d » pon stu 14, 2011 1:09 pm

Ferdo je napisao/la:Prokuhaj u malo vode dok se ne otopi. cca 80 g laktoze na 100 g vode, ili malo više vode.
Tako si sigurniji da nećeš inficirati pivo i siguran si da je otopljeno.
ok hvala ti, malo me bilo samo strah da bi tu laktozu mogao nekako spržiti previše ako je prokuham u jako malo vode pa da bi mogla proizvesti neke mirise ili okuse po gorgonzoli ili sl. :D
I like the smell of fermentation in the morning

Odgovori