Prva tura mi je bila ekstrakt sa kristalom.. meni je bilo izvrsno, imao sam mala očekivanja vodeći se onom starom "prvi mačići se u vodu.." tako da me ugodno iznenadilo (imalo je sve karakteristike piva), al samo mene- drugima je bilo ok i ništa više od tog.
Drugu sam fermentirao u kaci s vodom i ledom, tad sam shvatio koliko znači kolika-tolika kontrola temperature fermentacije, za treću sam napravio box od stiropora, osjetio još veću razliku i odlučio "kad uzmogem kupujem škrinju i stavljam kontroler"...
Šta se tiče kritika, glavna je da još nisam upoznao vlastitu opremu.
Teško da mogu završit s konstantnom količinom, uvijek mi negdje pobjegne/ispari pola litre-litra, nekad i više.. Sad sam išao u drugu krajnost, tako da sam jučer s Kolschom završio s litrom viška.
Najgore od svega je da kod svakog kuhanja vodim evidenciju sastojaka i procesa, ispunjavam tablicu s vrijednostima zapremine i gustoće. Još da uhvatim vremena i sve posložim možda bih već znao kako održat kontinuitet al ne.. ja skupljam te papire i ostavljam ih da se kisele..
vidiš, stvarno bi ih morao proučit jer mi sve više u glavu sjeda da niti količina niti efikasnost nisu ni upola bitne koliko kontinuiranost i poznavanje vlastite opreme..
kakav demagog.. znam da će proć mnogi petci dok to i ne napravim