Pjena
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- frici
- Deda Mile
Re: Pjena
Ono što se može naći u literaturi, za pjenu je važna pauza ( min 30min)koja se radi na 50C do 53C. Amerikanci ju nazivaju protein rest. Ja ju radim obavezno. Radim uzlaznu infuziju; prva pauza je na 40C (acidrest), druga na 50C(protein rest), treća na 63C(betaamilaza rest), četvrta na 70C(alfa amilaza rest) i peta na 76C (mashout).Jall je napisao/la:Dakle piva su nam više/manje ok okusom,ali nas muči pjena. Ima je kod natakanja pive u čaše,ali vrlo brzo nestaje i nije gusta. Što koristite po tom pitanju??
Ako radim dekokciju sa dva uvarka opet počinjem sa prve dvije pauze na 40C i 50C.
Još je važno koliko dugo kuhaš sladovinu sa hmeljom, jer tada dolazi do koagulacije bjelančevina što je također važno za kvalitetu pjene. Ja u pravilu kuham 1,5 h sve pive, neke duže ako tako piše u receptu.
Prema mom iskustvu najljepšu pjenu (da je gusta i sitna kao šlag) dobije se sa dodatkom zobi. Ja dodam u neke pive (engleske i škotske) oko 0,5kg zobenih pahuljica.
HOMEBREWING OD 1996.
Puno pozdravlja i veselja uz domaće pivo
Puno pozdravlja i veselja uz domaće pivo
- BanjoBrewer
- BanjoBrewer
Hm, zanimljivo, meni je iz extrakta (back) pjena svaki put bila odlična (10ak kuhanja), zato sam se malo i razočarao kad sam krenuo u partial mash, 3 - 4 runde, sa svakakvim zobom i ječmom i pjena slabašna skroz. Prvi all grain sam radio nedavno weizen i taj ima pjenu bogovsku, ali to je pšenica, ima proteina i karbonizirano namjerno fajn. Protein rest svakako od sad na dalje radim.
- frici
-
baltazar
to je ljepota ovog hobija sto stalno ucis...kao sto je mile sve ljepo napisao, tu i male pogreske kod ukomljavanja igraju veliku ulogu jedna od tih je i oksidacija sladovine prilikom mjesanja vode i slada na vecim tem.(ne bi se smjelo previse ozracivat sladovinu...)BanjoBrewer je napisao/la:Koliki postotak? Ja sam trošio 6% u ukupnoj količini zrnja i kita labudova, pjena nestane za čas (čiste čaše, optimalna temperatura i sve to što se obično veže uz "head retention" pravila)400d je napisao/la:ječmene pahuljice sigurno pomažu formiranju pjene....
zatim pokusati vrucu sladovinu sto manje "uznemiravan "(dok je vruca dolazi do oksidacije koja je losa a kada se ohladi ozracivanje je potrebno i pozeljno za bolji rad kvasca)