Moje prvo...

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

jibac

Moje prvo...

Post Postao/la jibac » uto stu 23, 2010 8:17 pm

Lijep pozdrav svima!
Prije dva i pol tjedna pripremio svoje prvo pivo..
Prvo još jednom da zahvalim adminu na kvascu i hmelju.. 8)
Slad kupljen u ireksu, hmelj aurora, kvasac diamond. Sve prošlo glatko jedino što mi je puno vode ishlapilo kod kuhanja pa je nakraju ispalo 4kg slada na 20 litara nisam imo više prokuhane hladne vode pa sam tako ostavio-malo će više lupat u glavu.
Imam jedno pitanjce... Zakipilo mi pivo nakon 3 dana, i od onda do sad kipi bez prestanka sad je proslo dva i pol tjedna od pripreme. Primjetio sam da je pjene manje i da slabije kipi al još uvijek, u subotu će biti 3 tjedna.
Zanima me dal da ga sad u subotu nakon tri tjedna pretacem i cekam da prestane ili da ga ostavim jos malo nadajuci se da ce uskoro prestat kipit?
Cito sam, neznam gdje tocno na ovom forumu da nebi smijelo biti vise od tri tjedna u primarnom zbog razvoja nekih bakterija...

Hvala ekipa!.. :D

zeljko

Post Postao/la zeljko » uto stu 23, 2010 8:50 pm

Kakav ti je to ludi kvasac dao admin da vrije 3 tjedna?! :) meni obično vrije 3 dana. Možeš izmjeriti gustocu? (ispusti malo kroz pipu) ako imas kud pretociti valjalo bi nakon 3 tjedna prebaciti u drugu bacvu. Postoji šansa, ali mislim da je mala, da se kvasci raspadnu (oni mrtvi na dnu bacve) pa usmrde pivo. A možda ti se i zarazilo nečim pa sad vrije toliko. Jel smrdi ili mirisi po kvascu? Nemoj dok vrije flasirati da ne bi boce popucale.

jibac

Post Postao/la jibac » uto stu 23, 2010 9:09 pm

Nemam s cim izmjerit gustocu, to si jos nisam nabavio... :roll:
Neznam kak kvasac mirisi niti smrdi prvi put radim pa....
Nadam se da se nije zarazilo brzo sam ga ohladio i dezifinciro sve, probat ću u subotu kad ću pretakat jel kiselo sad nemogu jel mi je staklenoj demizonki.. Drzim fige da bude sve oke.. :?
Neću flasirat jasno mi je kakav bi ishod bio..

zeljko

Post Postao/la zeljko » uto stu 23, 2010 9:35 pm

Kvasac ima miris kao germa :) sretno

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » sri stu 24, 2010 6:27 am

Biti će sve u redu.
Imaš pivo viskoke gustoće koje će imati malo više alkohola.
U tim se uvjetima kvasac jako sporo razmnožava.Zato se fermentacija otegnula,još ako si dodao suhi kvasac bez prireme startera tad je sve očekivano.
Ako planiraš pretočiti učini to u sterilnim uvjetima bez pljuskanja pivom.
Ako nemaš dobre uvjete za pretakanje bolje ostavi sve na primarnom,neće se ništa usmrditi.Diamond je jako dobar kvasac.
Opusti se i nastavi kuhati pivo

buky1

Post Postao/la buky1 » sri stu 24, 2010 7:19 am

To je vjerovatno onaj isti diamond lager koji si ti meni ferdo poslao? Eno i moj još uvijek vrije, kuhano 31.10. vreljnjača poskoči po koji put, a ale koji sam kuhao u nedjelju već polako staje...

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » sri stu 24, 2010 7:35 am

Za lagere treba vremena.To im i ime kaže.
Ale-vi se mogu piti mladi ali,znate već,pustite ih bar 90 dana u boci.
Opusti se i nastavi kuhati pivo

buky1

Post Postao/la buky1 » sri stu 24, 2010 7:40 am

Čini mi se da sam ja sa lagerima završio karijeru. Možda baš ako bude minus 20 pa da ne mogu kuhat ale...

admin
Site Admin

Post Postao/la admin » sri stu 24, 2010 9:20 am

Kaj, ne dopada ti se ovo sa dugim periodom vrenje/odležavanaj ili ti ne paše pivo?

buky1

Post Postao/la buky1 » sri stu 24, 2010 10:18 am

Ma predugo mi je to... Jedino da i treći fermentor uzmem...

jibac

Post Postao/la jibac » sri stu 24, 2010 10:37 am

Ferdo sve mi je jasno. Mislim da ću ga pretakat pa sam onda miran nek kipi koliko hoce.

jibac

Post Postao/la jibac » čet pro 09, 2010 5:28 pm

Kuhana 6.11. pretakano 1.12 u sekundarni... danas jos uvijek kipi...
Bilo me strah da se nije nesto pokvarilo, danas sam probo pivu sve normalno, super mi je okusa.. ali..brate mili ovo traje... :D
Ne preostaje mi nista nego cekati, eto doso samo podjelit svoju jad... :)

zeljko

Post Postao/la zeljko » čet pro 09, 2010 7:01 pm

Idući put kuhaj s kvascem gornjeg vrenja (ale) puno će kraće trajati vrenje, a i pivo je puno brže spremno za piti. Koliko sam shvatio ovaj put si kuhao s kvascem donjeg vrenja (lager).
Muškarac bez brkova je kao pivo bez alkohola.

jibac

Post Postao/la jibac » čet pro 09, 2010 7:26 pm

Ma da, shvatio sam da je jednostavnije.. ali mi je bilo zbog temperature, jel mi stoji u vikendici u podrumu, tak da pogotovo u ovo vrijeme je hladnije pa sam zato sa lager kvascem iso...

jibac

Post Postao/la jibac » čet lip 02, 2011 8:43 pm

Pozdrav ekipa, pratim forum tu i tamo evo da dignem svoju temu ako nije problem...
evo nastavak priče koja je imala sretan završetak :D. Moja prva piva kuhana početkom 11 mjeseca. Od 4 kg Backa dobio sam 17-18 litara pive nisam hladne prokuhane vode za dodat, bila je velike gustoće dugo je kipila sporo se gazirala i tako to... Al evo ovo je krajnji rezultat piva lupa jako al je odlicn, uspio sam biti pažljiv pa mi je ostalo još pet flašica svoje prve pive.. :D Istina je što pišete što duže stoji to je bolja :)

Evo to je to:
slika

Danas skuhana i moja druga piva nisam stigao prije zbog faksa i tako to, ovaj put sa ale kvascem - klasika: aurora i back. Nisam želio ništa eksperimentirati želim osjetit razliku u okusu između lager i ale kvasca.
Mislim da će ova biti kao sokić naspram prve. :)
Pozdrav 8)

Odgovori