bumo kuhali
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
- diS
A jeste ga oprali.. čovjek je samo imao volju doma skuhat pivo..
A ti se prijo ne moraš ljutit, ekipa ti je dobro rekla- prouči i pročitaj pa onda pitaj, kuhanje od zrna je opširna tema i teško je sve sažeti u par kratkih crta.
Ovdje imaš primjer kuhanja od zrna:
http://www.howtobrew.com/section3/chapter18.html
a tu od ekstrakta sa namakanjem slada:
http://www.howtobrew.com/section2/chapter13-3.html
Preporučam ti da (ako misliš kuhat više od jedan put) pročitaš cijeli Palmerov site, ima i knjiga negdje na forumu.. nakon toga će ti puno toga bit jasnije.
A ti se prijo ne moraš ljutit, ekipa ti je dobro rekla- prouči i pročitaj pa onda pitaj, kuhanje od zrna je opširna tema i teško je sve sažeti u par kratkih crta.
Ovdje imaš primjer kuhanja od zrna:
http://www.howtobrew.com/section3/chapter18.html
a tu od ekstrakta sa namakanjem slada:
http://www.howtobrew.com/section2/chapter13-3.html
Preporučam ti da (ako misliš kuhat više od jedan put) pročitaš cijeli Palmerov site, ima i knjiga negdje na forumu.. nakon toga će ti puno toga bit jasnije.
- Oskar
I još nekaj, pazi ovo.
Ja pročitao cijeli prvi dio Palmera.
Pročitao pivarski wiki.
Pročitao đinđi na netu i pogledao par desetaka brewing YT filmića.
Pročitao nekih 30% ovog foruma (ne volim 'preletit' nego, ono, pročitat).
I tak jučer kuham i nakon sveg pročitanog pretačem u fermentor i skoro zaboravim aerirat. Pa ti sad reci.
Siguran sam da mi se to drugi put ne bu dogodilo radi kakvog-takvog iskustva. Nekad ima smisla i način na koji ti to delaš, zaletit se pa šta bude. Pa drugi put znaš na kaj treba pazit. Vrag bi znal... kak mozak dela...
Ja pročitao cijeli prvi dio Palmera.
Pročitao pivarski wiki.
Pročitao đinđi na netu i pogledao par desetaka brewing YT filmića.
Pročitao nekih 30% ovog foruma (ne volim 'preletit' nego, ono, pročitat).
I tak jučer kuham i nakon sveg pročitanog pretačem u fermentor i skoro zaboravim aerirat. Pa ti sad reci.
Siguran sam da mi se to drugi put ne bu dogodilo radi kakvog-takvog iskustva. Nekad ima smisla i način na koji ti to delaš, zaletit se pa šta bude. Pa drugi put znaš na kaj treba pazit. Vrag bi znal... kak mozak dela...
- hrusht
nisam lijen citati, samo, ima dosta toga da ne razumijem (tehnicke izraze) a i forum je rastrkan na sve strane... dosta je komplicirano...
svejedno, citam, i mogu rec da sam vidio dosta toga sta nisam znao. nemogu rec da i sada znam jer dok ne napravim svoje pivo bar 10 puta sumljam da cu znat ista vise nego sad, mozda ce mi forum pomoc u necemu ali ne na nacin da budem siguran i da mogu rec ''ja znam''
tu ima dosta tehnika, dosta nacina, dosta recepata, dosta opreme
ali nema nista jednostavno...
mislim, nisam ni mislio da ce bit jednostavno, zato sam i iso na forum...
nista, sada sam u pripremi opreme, gledam na koji nacin bi mogao poboljsat nesto a da to isto i ne unistim.
kroz tj. idem u rijeku, nadam se da cu u pet shopu nac areometar i toplomjer.
kad to nabavim, onda cu se pozabavit tehnikom citanja i upoznavanja svega sta je vezano uz areometar - pivo
toplomjer - temperature piva
mozda za ovaj vikend, ako mi dodu sastojci - naruceni u beershopu krenem s kuhanjem, ako ne, onda kad dodu pa za vikend jer kroz tj nemam vremena... neko mora i delat....
jos jednom pozdrav, hvala na linkovima i savjetima dobre namjere.
nadam se da cu i ja jednom nekom moc pomoc na nacin kao sto ste vi meni i kao sta to jos radite.
pozz pivoljubci
svejedno, citam, i mogu rec da sam vidio dosta toga sta nisam znao. nemogu rec da i sada znam jer dok ne napravim svoje pivo bar 10 puta sumljam da cu znat ista vise nego sad, mozda ce mi forum pomoc u necemu ali ne na nacin da budem siguran i da mogu rec ''ja znam''
tu ima dosta tehnika, dosta nacina, dosta recepata, dosta opreme
ali nema nista jednostavno...
mislim, nisam ni mislio da ce bit jednostavno, zato sam i iso na forum...
nista, sada sam u pripremi opreme, gledam na koji nacin bi mogao poboljsat nesto a da to isto i ne unistim.
kad to nabavim, onda cu se pozabavit tehnikom citanja i upoznavanja svega sta je vezano uz areometar - pivo
mozda za ovaj vikend, ako mi dodu sastojci - naruceni u beershopu krenem s kuhanjem, ako ne, onda kad dodu pa za vikend jer kroz tj nemam vremena... neko mora i delat....
jos jednom pozdrav, hvala na linkovima i savjetima dobre namjere.
nadam se da cu i ja jednom nekom moc pomoc na nacin kao sto ste vi meni i kao sta to jos radite.
pozz pivoljubci
-
gollum
Ne bih te zelio bacit u bed ali ako ces opremu kupovat u Rijeci a sirovine u beershopu mislim da neces uskoro kuhat pivu. Ali bar ces stic procitat svu literaturu. U Ri od opreme mozes kupiti u Bauhausu: fermentor (od 30-200 lit), cepilicu i cepove, neke dijelove za mash tun (posuda za ukomljavanje),hrusht je napisao/la: ... sada sam u pripremi opreme, gledam na koji nacin bi mogao poboljsat nesto a da to isto i ne unistim.
mozda za ovaj vikend, ako mi dodu sastojci - naruceni u beershopu krenem s kuhanjem, ako ne, onda kad dodu pa za vikend jer kroz tj nemam vremena...
ostalo je ili perverzno skupo ili nema. Ako dobijes paket iz beershopa ili negdje u okolici Ri nadjes mlin za slad napisi.
-
gollum
Onda super, uzmi si i onaj trakasti termimetar sto se zalijepi na fermentor da imas info kolika je temp pive bez da guras termimetar unutra. Ako imas strpljenja mozes hrpu tih sitnica i pomagala kupiti preko neta dosta jeftinije.hrusht je napisao/la:od posuda mi netreba nista. sve imam.
treba mi areometar i toplomjer, nadam se da cu to nac.
a jecmeni slad cu sam drobit.