HLADJENJE

... recepti za pivo i tehnike koje koristite

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
jonnie.bravo

HLADJENJE

Post Postao/la jonnie.bravo » čet lip 09, 2011 4:13 pm

Nov sam u ovome pa me interesuje da li neko zna koliko brzo kvasac, u ovom slucaju safale 04, "nabija" temperaturu?
Pravio bih pivo na nizoj temperaturi nego za klasican ale, negde oko 16-17 stepeni.
Pade mi na pamet da uzmem jedno bure 25-50 litara i da ga termicki
izolujem dobro, vodu u buretu bih hladio na recimo 15-16(ili koliko vec treba) stepeni i i ta voda bi cirkulisala u zavisnosti od potrebe kroz izmenjivac temperature u posudi sa worth-om ,
skoro konstantno, u kojoj bi bila temperaturna sonda(kompletna elektronika sa mikrokontrolerom nije problem, ne bas PID kontroler, ali vrlo precizno kontrolisanje temperature).
Hladjenje vode bih vrsio friziderom ili modifikovanom starom prozorskom klimom, opet vrlo preciznom elektronikom.
Da li mislite da je ovo resenje racinalno ili sam prolupao sto se tice hladjenja?

scorpioX

Post Postao/la scorpioX » čet lip 09, 2011 8:54 pm

Koja je temperatura prostorije u kojoj mislis da radis primarnu fermentaciju?

diS

Post Postao/la diS » čet lip 09, 2011 9:52 pm

Pretpostavljam da misliš da hlađenje piva u fermentoru, ne worta.
Ja svoje trenutno hladim u velikoj kanti s vodom i manjom količinom leda.

Mjerio sam temp. vode 2 puta dnevno i bilježio rezultate (možda sam i ja prolupao :shock:), no možda ti i pomognu:
(21 L piva u staklenom demižonu prekrivenom majicom, OG- 1.048, kvasac S-04, u podrumu s konstantnom temperaturom od 20°C)

1. dan fermentacije- pivo je na sobnoj temp. od 20°C, temp. fermentacije je 23°C
2. dan- demižon stavljam u kantu s vodom, za 2 sata temp. vode je 19.5°C, dodajem 4 posude leda i za 2 sata mjerim temp. vode- 17.4°C
3. dan- temp. vode je 19.5°C (led se istopio), dodajem led i nakon 2 sata mjerim 17.0°C
4. dan (danas)- temp. vode je 18.6°C (led od prošlog dana je istopljen)
2 sata nakon dodavanja 4 posude s ledom temp. vode je 16.5°C

Dodavanje leda mi nema previše smisla, osim ako je riječ o većoj količini i konstantnom dodavanju tako da održimo nižu temperaturu.
Prema temperaturi vode pretpostavljam da je dobar dio fermentacije odrađen nakon 4-og dana, tako da kvasac sve više preuzima vanjsku temperaturu, tj. sve slabije "grije" fermentor.
Sutra ću opet izmjeriti temperaturu i vidit jel došlo do promjene.

Rezultate dakako uzmi s rezervom, niti je dovoljan broj mjerenja niti su uvjeti za ovakvo mjerenje idealni.

Šta se tiče kontrolera temp. fermentacije, ja ga planiram napraviti od starog frižidera i kontrolera koji se koristi u akvarijima.
Ako se kužiš u elektroniku brzo ćeš shvatiti o čemu je riječ (ja nisam al imam buraza koji se razumije :)):

http://www.homebrewtalk.com/f51/ebay-aq ... ld-163849/

Svarrogh

Post Postao/la Svarrogh » čet lip 09, 2011 10:10 pm

diS je napisao/la: Šta se tiče kontrolera temp. fermentacije, ja ga planiram napraviti od starog frižidera i kontrolera koji se koristi u akvarijima.
Ako se kužiš u elektroniku brzo ćeš shvatiti o čemu je riječ (ja nisam al imam buraza koji se razumije :)):

http://www.homebrewtalk.com/f51/ebay-aq ... ld-163849/
Ovo je definitivno najbolja i najjeftinija solucija! Buky je to napravio i vjerujem da mu radi odlicno! Baba mi je obecala veliku skrinju-zamrzivac i cim dobijem to, stavljam temp kontroler i to je to!

jonnie.bravo

Post Postao/la jonnie.bravo » čet lip 09, 2011 11:11 pm

Hvala svima na brzim odgovorima, ja na moju zalost nemam ni jednu prostoriju koja je leti hladna,
tako da moram da smislim nesto....nije mi problem da napisem program za mikrokontroler i napravim elektroniku,
cak mi je i interesantno. Mislio sam da i fermentor zastitim od uticaja
spoljasnje temperature slojem stiropora ili stirodura.
Ne zelim da mi "pliva" temperatura, verovatno ce to dosta da uspori kvasac, ali to mi i treba.
Hoce li ovaj kvasac "pojesti" vecinu secera na ovoj temperaturi(16-17C), ne zelim da pivo bude slatkasto?

scorpioX

Post Postao/la scorpioX » čet lip 09, 2011 11:52 pm

Mislim da ovom preozbiljno pristupas. :)

Ako je za verovati informacijama na Internetu o ovom kvascu, njegova apparent attenuation je 73-75%, a temperatura vrenja moze da ide i do 24C.

Sto se konacnog prozvoda tice, mozda ti sledeca jednacina bude od koristi:

Apparent Attenuation % = ((OG-1)-(FG-1)) / (OG-1) x 100%

OG - planirana pocetna specificna gustina wort-a (u jedinicama 1.xxxx)
FG - planirana konacna specificna gustina wort-a (u jedinicama 1.xxxx)

diS

Post Postao/la diS » pet lip 10, 2011 7:19 am

Ja sam išao na S-04 baš zato jer je dobar za početnika.
Odličan postotak iskoristivosti šećera, veliki raspon temperature i stvara bistro pivo zbog dobre flokulacije.
S njim ne možeš promašit, a sve što napraviš će samo dodatno poboljšati pivo.

jonnie, opusti se i kuhaj :)

buky1

Post Postao/la buky1 » pet lip 10, 2011 7:58 am

Svarrogh je napisao/la: Buky je to napravio i vjerujem da mu radi odlicno! Baba mi je obecala veliku skrinju-zamrzivac i cim dobijem to, stavljam temp kontroler i to je to!
http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... c&start=15

Ja sam kontroler ugradio direktno, nisam pravio kutiju kao na linku koji si postao. Međutim, dešava mi se da po ljetu moram isključiti grijanje jer kad stavim npr. 18°C i toleranciju od 0,3° dešava se da unutrašnjost frižidera padne na recimo 7°, termostat isključi na 18, ali temperatura padne na recimo 17,5 pa se onda pali grijanje... Da bi se to izbjeglo, ovo rješenje sa utičnicama je ok, ali ja planiram napraviti prekidače kojima ću moći izbjeći paljenje grijanja ljeti tj. hlađenja zimi. Na jednoj slici se vidi da su žice prebrikovane http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... =8048#8048 za sada je to rješenje :D

Još nešto: Prije sam osjetilo držao izvan piva, ali sam skužio da su tu prevelika odstupanja iako se grijanje/hlađenje prečesto pali. Sada kontroler umočim u varikinu, isprem, proguram kroz vreljnjaču i direkt u pivo. Hlađenje se pali rijeđe ali radi duže, no temp. piva varira za 1° (kada toleranciju stavim na 0,3)

Odgovori