Kupovna voda

... koje koristite i gdje ih nabaviti

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
Avatar
Svarun
Postovi: 325
Pridružen/a: ned lip 14, 2015 1:54 pm
Lokacija: Zadar

Kupovna voda

Post Postao/la Svarun » čet lip 16, 2016 8:57 am

Nego, voda iz špine mi je mutna ima već par dana a slad me čeka pa jel valjaju ove vode Sv.Rok, Cetina i to za skuvat IPU?

Avatar
Poljo
Postovi: 2288
Pridružen/a: sri lip 24, 2015 1:21 pm
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la Poljo » čet lip 16, 2016 9:34 am

Trebao bi pisat sastav na njima, pa pogledaj kako stoje stvari. Eventualno ubaciš u neki kalkulator pa malo prilagodiš.
slika

Avatar
Vujo33
Postovi: 234
Pridružen/a: čet kol 06, 2015 11:50 am
Lokacija: Slavonski Brod

Re: Kupovna voda

Post Postao/la Vujo33 » sub lip 18, 2016 7:05 am

Svarun je napisao/la:Nego, voda iz špine mi je mutna ima već par dana a slad me čeka pa jel valjaju ove vode Sv.Rok, Cetina i to za skuvat IPU?[/quo

Naravno da valjaju, da ne valjaju ne bi ih pili...dobor kaže Poljo...čitaj mala slova na etiketi....kemijski sastav vode, ajd u to ime :pivo4:
„Ah, pivo, moja jedina slabost. Moja ahilova peta, ako baš hoćeš."

Avatar
Ochif
Postovi: 62
Pridružen/a: uto ruj 15, 2015 5:18 pm
Lokacija: Našice

Post Postao/la Ochif » sub lip 18, 2016 3:34 pm

Radio jednom s Cetinom, bilo sve 5

Avatar
Don Genovese
Postovi: 2768
Pridružen/a: čet ožu 03, 2011 11:12 am
Lokacija: Kutina

Post Postao/la Don Genovese » sub lip 18, 2016 6:42 pm

Malo starija analiza, pa još jednom provjeriti na proizvodu:

http://www.turistplus.hr/hr/%C5%A0to_sa ... bocama/45/

Ima svakakvosti.
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

Avatar
mali badem
Postovi: 3309
Pridružen/a: sub srp 02, 2011 4:09 pm
Lokacija: zagreb-južni

Post Postao/la mali badem » ned lip 19, 2016 1:44 am

Don Genovese je napisao/la:Malo starija analiza, pa još jednom provjeriti na proizvodu:

http://www.turistplus.hr/hr/%C5%A0to_sa ... bocama/45/

Ima svakakvosti.
Don , ovo su ovako sabrani odlični i korisni podaci. svatko ko se može i hoće uhvatiti u vrtlog nauke o vodi može ispeglati okus svoje pive ako ovlada utjecajem vode na pivu. ako razumije koji minerali su potrebni da promijeni okus ili kojih je višak pa ih reducira ....ali.. etikete su nepouzdane , ko zna kad štampane , i nikog nije briga da li su osvježeni podaci. ...prošlo je inspekciju :wink: . iskustvom i mjerenjima znamo da se sastav vode mjenja prema godišnjem dobu , i režimu sušno-obilno kišno .slušam da to zna biti i do 10- 15 % . kojih minerala i koliko zna samo onaj koji ima uvjete to mjeriti i pratiti. ako ima takvih ? naši kemičari- pivari sigurno nisu ti jer su shvatili da imaš stotinjak stepenica na kojima se možeš poskliznuti a za doči do vlastite pive treba ti ih tek par... sastojci , oprema i da razumiješ postupak.bez sumnje to su dečki i poštovane dame, pa se svojom pivom svi ispružili tržištu , na meti kojekakvih selektora i stručnjaka, mislioca, birtijaša i neuke publike
neko i još poneko još uvijek priča da je voda presudna. to je točno ako je pogodio "stil " pive koju kuha s tom vodom... za nešto više treba analiza vode i poznavanje utjecaja minerala i tvrdoće...
neki su to riješili sa kupnjom RO pa dodaju potrebno prema želji ,
mi drugi upoznali smo svoju vodu iskustvom , desecima kuhanja da ju uklopimo i da joj previše ne njorgamo, a opet si svakim pogledom i okusom na usnama zamišljamo da bi mogla... samo sretnici stanu i vele - to je to ... pa ajde sad to ponovi kad imaš devedeset pet stepenica skliskih .

za domaću , vlastitu pivu treba ti - ma kupiš te famozne sastojke - kvasac, hmelj(eve) , slad(ove) , zdrava čista voda, opremu-- ali o znanju do umjetnosti, kreacije , izazova okusom,izbor sirovina , omjer, sklada koji te osvoji u trenutku- o tome još možemo pričati i najbitnije .. kušati

pozdrav našim pivaricama , a vi drugi dobro se zamislite


:hmelj: :zivjeli2:

Avatar
Don Genovese
Postovi: 2768
Pridružen/a: čet ožu 03, 2011 11:12 am
Lokacija: Kutina

Post Postao/la Don Genovese » ned lip 19, 2016 9:49 am

Badme, ovo je bilo samo potaknuće na razmišljanje kroz istraživanje. Tko je savladao osnove procesa kuhanja, vrijeme je da nauči i o vodi.
Da su etikete nepouzdane? Neke svakako jesu. Čitaj: istraživanje. Da se na dobrom izvoru ne mijenja značajno sastav minerala, bar Ca, Mg i tvrdoća govori mi dugogodišnja analiza moje vodovodne vode iz Okola. Na žalost, ostali elementi nisu ulazili u analize, ali do njih se može i eksperimentalno, kroz kuhanje.
Puno lakši put, a i jednostavniji i jeftiniji je kupnja reverzne osmoze (RO). No, da ja svakih deset dana nekom drugom pišem plahte objašnjenja i dokaza da je ista najbolje rješenje, kad si ovi misle da lupam gluposti i da je to preskupo?
Kad znaš što želiš dobit' od pive kao krajnji rezultat, onda bi trebao znati i kakva voda ti treba za istu. Eh, za to je RO jedino rješenje. Napraviš vodu kakvu trebaš. Sve ostalo su nabadanja na slijepo.
Tko kuha samo jedan stil, ako ima sreće, nabost će da mu je prva voda koju ima najbolje rješenje. Tko šara sa stilovima, jer voli piti sve i svašta, najbolji izbor je RO, jer nema toliko sreće da mu se voda sa snovima promijeni.
Kad imaš točno profiliranu vodu za stil koji želiš, puno je lakše ponoviti istu pivu i slijedeći put, nego kad voda, makar je i jednakih karakteristika, ne odgovara za isti.
Ni jednog trenutka nisam požalio zbog svoje RO.
Jer, toliko novaca se ulupa u opremu, a da se ne može par stotina kuna izdvojiti za RO? Nadam se da barem ti, Bademe to shvaćaš.
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

Odgovori