Stranica: 1/1.

Dvoredni ječam

Postano: sub ruj 17, 2011 11:30 pm
Postao/la mirko
Ako nekog zanima, na sajmu u Karlovcu se svakog petka prodaje dvoredni ječam po cijeni od 2.20 kn po kilogramu. Za sortu doduše nisam pitao.

Postano: ned ruj 18, 2011 10:54 pm
Postao/la Amdejac
Cijena je OK, ali tko nije probao raditi slad kod kuće nezna koliko je potrebno truda i vremena za dobar slad pristojne kvalitete.

Postano: pon ruj 19, 2011 4:04 pm
Postao/la marbor
dvoredni ječam isto kao i višeredne sorte neće ti biti baš od koristi ukoliko se neradi o pivarskom ječmu. Dvoredni ječmi nisu samo pivarski već najčešće mogu biti stočni koji se prodaje po pijacama. Stočni ječam ima previše proteina (neophodnih za ishranu stoke) i takav nije preporučljiv za sladovanje, a pogotovo za dodavanje u kominu kao neslađeni dodatak.

Postano: pon ruj 19, 2011 4:07 pm
Postao/la mirko
ma ja ga nisam ni mislio sladiti, barem za sada, samo kažem da se tamo prodaje ako nekog zanima. a za sortu nažalost nisam pitao pa ne znam ni je li prikladan za pivarstvo :(

Postano: uto ruj 20, 2011 12:12 am
Postao/la Alivio
Kakvi su odnosi proteina i škroba u ostalim žitaricama ? :?:

Postano: uto ruj 20, 2011 10:38 am
Postao/la Don Genovese
marbor je napisao/la:dvoredni ječam isto kao i višeredne sorte neće ti biti baš od koristi ukoliko se neradi o pivarskom ječmu. Dvoredni ječmi nisu samo pivarski već najčešće mogu biti stočni koji se prodaje po pijacama. Stočni ječam ima previše proteina (neophodnih za ishranu stoke) i takav nije preporučljiv za sladovanje, a pogotovo za dodavanje u kominu kao neslađeni dodatak.
Nešto o ječmu, tj. kako i kada je ječam pivarski:

http://www.pivarstvo.info/forum/viewtop ... ight=#7962
u "Analiza pivarskog jecma.pdf", zatim na:

http://www.komora.hr/?page=savjeti,13,86

a i iz: http://www.poljinos.hr/pdf/katalogOSZ2011.pdf možemo vidjeti da od sedam sorti dvorednog ječma kojeg nudi institut, samo jedna je predviđena uglavnom za stočarstvo.