pa S04 mozda malo sporije krene, ali u 5-7 dana sigurno odradi posao
To sto je supski crvenojabukasti kvasac je druga, uzasna prica.
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
informiraj se o rasponu temperatura na kojem radi tvoj konkretan soj, većina ide do 25CBoss70 je napisao/la: ↑sri sij 13, 2021 8:39 pmJedno hipotetsko pitanje, možda glupo ali nisam našao neki konkretan odgovor...
Recimo da želim u bliskoj budućnosti odraditi turu s kveikom koji ima optimalnu fermentaciju na cca. 30°C, a s obzirom da mi je trenutno jedina opcija flaširanje u boce, da li to znači da bi za karbonizaciju trebalo pivo u bocama isto tako držati na 30-ak °C ili je neka sobna temperatura 18 - 20°C sasvim okej?
I ako je preporučljivo držati na sličnoj temperaturi kao i kod fermentacije, da li to znači da će karbonizacija biti brža?
Bio bih zahvalan ako možete napisati kolika je otprilike bila cijena Lutra kvasca. Tražim u HR gdje se može kupiti, ali nažalost izgleda da ću morati naručiti van granica ...macgywer je napisao/la: ↑pon vel 06, 2023 5:08 pmPozdrav,
učlanio sam se u grupu:
https://www.facebook.com/groups/1263164 ... ?ref=share
I kupio Voss i Lutra kvasac. Stigli za 4 dana iz Norveške Lutra ide u pseudo lager a planiram kuhati i Ruthless rye IPA.
Baš gledam na FB što se sve nudi i kako se radi "yeast harvesting" - hvala za info.macgywer je napisao/la: ↑sri ožu 01, 2023 5:47 amPozdrav,
sorry na sporom odgovoru. Kvasac je 7€ i dostava 7€. Ako se naruči 5 ili više kom je dostava gratis. Paketić su 2 gr. Ima i Skare za koji sam čitao da je sličan Lutri ali da ima manji pH pad kod fermentacije, s njime kuham idući pseudo lager. Osim navedenih ima još puno originalnih kultura i izolata.
Relax, don't worry, and have a homebrewmacgywer je napisao/la: ↑ned srp 30, 2023 12:45 amPozdrav.
Kuhao sam danas pivo sa Vossom, originalni soj naručen iz Norveške. Kad sam već ubacio kvasac mi se činilo da je fermenter dosta topli pa sam izmjerio i ispalo je 43°C! Pretpostavio sam da sam ubio kvasac ali nakon 5 sati je ipak krenula aktivnost na vrevnjači.
Obično pitcham između 35 i 40°C, danas mi se omaklo .
Da li sam oštetio kvasac i da li će ta piva biti dobra/sigurna za piti?
L.P.