Pivarov vrt - uzgoj hmelja

... koje koristite i gdje ih nabaviti

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
hazanfefer beer
Kontakt:

Post Postao/la hazanfefer beer » pon vel 22, 2016 12:04 am

imam
cascade,
magnum,
tetnag,
perle,
Brewer's Gold,
Willamette,
cristal

info pp

SašoMk pa voli bih da se dogovorimo oko nekih od rizoma s tvojeg popisa, pa ako nije problem da me cim na broj 0918807490
hazanfefer

4mungos

Post Postao/la 4mungos » pon vel 22, 2016 7:37 pm

Lijep pozdrav ekipa,

U travnju namjeravamo dobiti veću količini rizoma američkih hmeljeva direktno iz SADa. Plan je upotrijebiti ove hmeljeve za procjenu uspješnosti/isplativosti uzgoja američkih hmeljeva u HR, sa ciljem mogućeg kasnijeg razvijanja malo jače industrije. Vjerujemo da HR mikro klima, pogotovo određeni dijelovi kao Dalmacija, Lika i Bilogora imaju prednosti koje bi mogle pozitivno utjecati na JEDINSTVENA pivarska svojstva američkih hmeljeva u Hr. Naglasak na jedinstvenosti okusa, i ugodi nepcu, a ne na prinosima.

Glavni cilj je uzgojiti hmeljeve u dovoljnim količinama, napraviti piva uz pomoć kojih bi ih ocijenili, uz laboratorijska testiranja po potrebi/mogućnosti. Sve će se raditi u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, pa ćete možda morati potpisivati nekakve dokumente (dopuštenja, obećanja da ćete se pridržavati uputa za prskanje, ako budete prskali, itd.) Točne legalne detalje ne znamo ni mi sami.

Od nas biste vi dobili rizome sa certifikatom, pomoć pri uzgoju, moguću pomoć pri testiranju uzoraka, možda i sušenja ukoliko uspijemo to organizirati. Naravno, dobit ćete nešto i piva.

Mi od vas bi željeli dobiti: hmelja dovoljno za jedan 20L SMASH, novce za rizome (ne znamo koliko, da se pokriju troškovi rizoma i dostave, oko $5/rizomu+dostava), i to je to. Rizomi, know-how, pivo, iskustvo, sve ostaje vama.

Također smo zainteresirani za lokalne divlje hmeljeve.

Plan je da dobavimo svim učesnicima studije barem dva rizoma po sorti. Slijedeće sorte su u planu: Humulus Lupulus Sorte: Cascade, Chinook, Centennial, Zeus, Sorachi Ace. Neomexicanus Sorte: Medusa, Amalia, Latir.

Uglavnom namjeravamo nabaviti jedno 100-200 rizoma, svi će imati fito certifikat. Javite na PM ukoliko ste zainteresirani. Zanima me koliko želite, sorte i gdje biste ih sadili. Također otvoreni smo za sugestije kako poboljšati projekt.

LP,
Marko
Šibenik Brewing Company doo

Beca

Post Postao/la Beca » uto vel 23, 2016 10:51 am

Jučer gledam i nevjerujem , fuggle, nugget i cacscade potjerali nove izdanke, vjerojatno je ovo toplo vrijeme tome pogodovalo. Sad nisam pametan, dali te izdanke potrgati ili ih zatrpati zemljom? Mislim da je to pre rano. Prošle godine mi je fuggle potjerao sredinom trećeg mjeseca, pa sam u 6mj već brao malo češera koji su bili zreli, ali ih je bilo jako malo, kasnije baš i nije bilo tako da sam sa fuggle hmeljom ispušio prošle godine. Mislim da je to što su prerano istjerali izdanci bio razlog podbacivanja uroda.
U fermentaciji je spas.

hazanfefer beer
Kontakt:

Post Postao/la hazanfefer beer » uto vel 23, 2016 12:25 pm

Jučer gledam i nevjerujem , fuggle, nugget i cacscade potjerali nove izdanke, vjerojatno je ovo toplo vrijeme tome pogodovalo. Sad nisam pametan, dali te izdanke potrgati ili ih zatrpati zemljom? Mislim da je to pre rano. Prošle godine mi je fuggle potjerao sredinom trećeg mjeseca, pa sam u 6mj već brao malo češera koji su bili zreli, ali ih je bilo jako malo, kasnije baš i nije bilo tako da sam sa fuggle hmeljom ispušio prošle godine. Mislim da je to što su prerano istjerali izdanci bio razlog podbacivanja uroda.

upravo tako izdanke trgaj ti kontroliraš biljkom, pusti da raste izdanak u vrijeme kad ti to želiš, zasad če još biti jako promjenjivo bit če naglih padova temperatura i hladnoča ti može oštetit rast ,kvalitetu količinu. Hmelj je korovna vrsta, dok kod npr jabuke nemožeš zaustavit pupanje ili rast i pad temperature će ugrozit pupve i količinu prinosa voča te godine pozz
hazanfefer

piccasso

Post Postao/la piccasso » uto vel 23, 2016 4:26 pm

kao i prošle godine tako i ove mogu dobiti rizome slovenskih sorti i to : Aurora, Celeia i Bobek.
cijena po rizomu je 2€ + poštarina
rizomi bi bili dostupni sredinom travnja a zbog vremenskih uvjeta možda i prije (moj cascade se probudio početkom veljače i trenutna visina je oko 1m što mi se nikako ne sviđa)
svi zainteresirani neka se jave u PM sa točnim brojem i sortom.
više od 40 godina iskustva u ispijanju piva i 7 u kuhanju

Beca

Post Postao/la Beca » čet vel 25, 2016 7:14 am

Ostalo mi rhizoma 7 kom nugget, 6kom fuggle i 2 willamet, ako je netko zainteresiran ponuda na PM. Komad je 15kn+slanje(tisak ili pošta)
U fermentaciji je spas.

Beca

Post Postao/la Beca » čet vel 25, 2016 1:31 pm

Ostalo još 3 nugget i 3 fuggle
U fermentaciji je spas.

Beca

Post Postao/la Beca » pet vel 26, 2016 1:58 pm

prodano
U fermentaciji je spas.

babangida

Post Postao/la babangida » uto ožu 01, 2016 6:03 pm

Znam da je pitanje glupo i da nemogu dobiti precizan odgovor, jer ovisi i milion faktora, al nako ugrubo. Koliko jedna biljka moze dati grama hmelja? Onako ugrubo, 10g, 100g, 300g, 1000g?
Dvije litre na dan, doktor iz kuce van!!

SasoMk

Post Postao/la SasoMk » uto ožu 01, 2016 6:37 pm

babangida je napisao/la:Znam da je pitanje glupo i da nemogu dobiti precizan odgovor, jer ovisi i milion faktora, al nako ugrubo. Koliko jedna biljka moze dati grama hmelja? Onako ugrubo, 10g, 100g, 300g, 1000g?
Zavisi od puno faktora, kod odregenih vrsta mozes dobiti i 800/1000g al da ne bude kvalitetan i da nema odgovarujece osobine.
Za to ti je primer hmelj iz backi petrovac veliki prinos ali niske AA, isto i bugarski hmelj,sve zavisi od biljke do biljke i uslovi u kojim raste.

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » sri ožu 02, 2016 3:54 pm

Od jednog panja na 6m špaga, cca 800g od zdrave biljke bez ikakvog gubitka kvalitete, kad je zdrava godina.
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

Tuff Gong

Post Postao/la Tuff Gong » sri ožu 02, 2016 8:23 pm

Don, svježeg ili suhog? I ako je svježeg, koliko je to onda suhog?

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » čet ožu 03, 2016 12:55 am

I od suhog, a i od svježeg, ako baš želiš konkretno zibati da li' je koka ili jaje. Neće ti se na stabljici nikad osušit' toliko, koliko ti želiš za pohranu u hladnjak ili zamrzivač. Tu, ako je suhi kraj ljeta, i upucaš berbu taman-aman, sve se još osuši na 600/500g (od tih 800, a more bit' i više), ali ako bereš kao bezglavi orao hmeljaš, dobit ćeš premokrog 1000g, pa opet se svede sve na cca ... isto. Plindarija je u sljedećemu: hmelj koji si pobrao je samo tvoj proizvod, nema tretiranja sa sumporom, ide direkt u sušilcu, pa u vakuum, sve u dva, tri dana, i gotovo. Nema druge i/ili treće, četvrte ruke. Zatim, što god on izgubio u tom' procesu, manje će ga falit', što bi isti takav izgubio u kakvoj manipulaciji između nekoliko trgovaca. Nadalje, a i najdraže, jednostavno ti toliko priraste srcu da, ako ti se i prepolovi urod, Ti jednostavno ne želiš ga se odreć', jer nema ničeg' toliko lošeg tako da ga Ti ne bi ukuhao dok god ga imaš na zalihama. Kad ga i peronospora satre (biljku), ostatak ploda ostaje kvalitetan, jer bolest satre dio biljke, ali se ne manifestira na plod (ako nisi ćorava koka, vidi se da malobrojni češeri s problemom => nisu za branje). Barem se ja do sad, na svu moju sreću nisam susreo s takvim problemom, jedinim problemom=peronospora. A preventivom se i ona rješava.
Sreće na vreće, pivu na nepce i ne buš trebal ni zubotrebce ... Vito.

4mungos

Post Postao/la 4mungos » čet ožu 03, 2016 9:03 pm

Ekipa ovaj tjedan ćemo napraviti narudžbu. Predbilježite se ako želite učestvovati u eksperimentu do vikenda.
LP,
Marko

babangida

Post Postao/la babangida » čet ožu 03, 2016 9:15 pm

OK. Znaci pol kile, suhog, vakumiranog bi se po biljci moglo imati. To nije tako lose. Hvala drugari!
Dvije litre na dan, doktor iz kuce van!!

Odgovori