Stirplate

rubrika za fotke opreme, piva, opise kako ste napravili neki komad opreme i sl.

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
pacman

Post Postao/la pacman » čet lis 13, 2011 7:36 am

Don Genovese je napisao/la:Stavi željeznu LEGO kockicu (kvadrić).

Hm... Sad opet nove brige zicanje lego kocke
Jebemu svi imaju jos male bebe od kolega,tako da ce ovo biti teska misija he he...
Nakon osmog piva se i najjednostavnije misli izražavaju složeno.

pacman

Post Postao/la pacman » čet lis 13, 2011 7:41 am

Sve si nesto razmisljam...

Kako ovo nije skupo za napraviti, zanima me sta bi bilo kada bi se napravilo jedno 4-5 komada I stavilo ravnomjerno rasporedjeno ispod fermentatora nek vrti tjedan ili pak jos vise dana.

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » čet lis 13, 2011 8:46 am

Čekam već neko vrijeme da netko reagira na ove gluposti, ali stvar ide sve dalje u krivom smijeru...
Koji jebeni čavli,žice,lageri...? To su sve korozivni materijali.
U starter kao mješač ide metalni štapić obučen staklom ili polimerom.
Netko je na početku teme dao link,čini mi se da se radi o nekoliko kuna troška.
Firma je RU-Ve ili hospitalija.
Što se tiče nekoliko mješača ispod fermentora mislim da je to FENOMENALNA ideja u kombinaciji s kuglagerima i "lego" kockama u fermentoru.
Čekamo slike s nestrpljenjem.
Opusti se i nastavi kuhati pivo

frici

Post Postao/la frici » čet lis 13, 2011 9:18 am

Ajme ideje hehehe :lol: Ferdo dobro rečeno :lol:
frici

diS

Post Postao/la diS » čet lis 13, 2011 10:29 am

pacman je napisao/la:Sve si nesto razmisljam...

Kako ovo nije skupo za napraviti, zanima me sta bi bilo kada bi se napravilo jedno 4-5 komada I stavilo ravnomjerno rasporedjeno ispod fermentatora nek vrti tjedan ili pak jos vise dana.
Dobio bi fino aeriranu pivu s dosta diacetila, ko voli nek izvoli..
Žice i ine stvari su ok za testiranje i zadovoljavanje znatiželje, al za kvasac zbog spomenute korozivnosti samo magnet dolazi u obzir.
Pazite da ne uzmete prevelik jer će ispadati iz centra, ja sam uzeo od 3 (il 3ipo) cm i kod 2L startera na 12V radi vrtlog do dna tako da nema potrebe za većim.

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » čet lis 13, 2011 12:52 pm

Moja LEGO kocka je bila presvučena s PEHD slojem i u kombinaciji s neodimij magnetom radila je odlično. No ventilator je bio star, ishaban, i brzo se raspao, a stirplate ostao zaboravljen negdje u garaži sam, i bez miševa, nadam se.

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » čet lis 13, 2011 1:25 pm

Ako imaš pogonski magnet ne treba ti pogonjeni magnet.Dovolnjo je da je jedno tijelo permanentni magnet.
Slažem se da je odlično ako je jedno od to dvoje neodimijski magnet.
Štosa radi volim dati snagatorima dvije kocke da ih probaju razdvoiti.

pacman

Post Postao/la pacman » čet lis 13, 2011 2:13 pm

Ferdo je napisao/la:Čekam već neko vrijeme da netko reagira na ove gluposti, ali stvar ide sve dalje u krivom smijeru...
Koji jebeni čavli,žice,lageri...? To su sve korozivni materijali.
U starter kao mješač ide metalni štapić obučen staklom ili polimerom.
Netko je na početku teme dao link,čini mi se da se radi o nekoliko kuna troška.
Firma je RU-Ve ili hospitalija.
Što se tiče nekoliko mješača ispod fermentora mislim da je to FENOMENALNA ideja u kombinaciji s kuglagerima i "lego" kockama u fermentoru.Čekamo slike s nestrpljenjem.

prvi dio odgovora ferdo svaka casti i uredu je, iako isto malo po mom misljenju "visokog" tona do ovaj drugi dio(bold) mi je malo ipak pretjeran...
svi isprobavamo svasta da dodjemo do novih saznanja. ovo mi je palo napamet pa podjelio s vama u nadi da cujem ostala misljenja o tome...
dis je dao lijep i poucan odgovor bez imalo "vrijedjanja", dao je odgovor zasto to nije dobro i sta ce se desiti.

naravno da sam uzeo i ekser i bumbacicu za probu... kada budem stavljao kvasac na fuk nabaviti cu pravi magnet.... ali do tada po mom misljenju treba isprobati sta se desi sa velikim komadom i malim komadom željeza u posudi. istko kao i sto sam isprobavo sa brzinama ventilatora. i hvala jos jednom na lijepo napisanom postu od diS koji je odmah dao savjet iz iskustva koliko velik magnetic uzeti :o))

da ne bude zamjerke Ferdo, ja jako cijenim tvoj trud i iskustvo i stvari koje djelis sa nama pocetnicima ali mi je zao mi je vidjeti ovakve postove od tebe.

Ferdo

Post Postao/la Ferdo » čet lis 13, 2011 3:30 pm

Ispričavam se.
Pretjerao sam sa sarkazmom.Htio sam ispasti duhovit no nisam uspio.

Zedni

Post Postao/la Zedni » čet lis 13, 2011 3:30 pm

@pacman neznam sto je ferdo mislio, ali nevjerujem da je htio ikoga vrijedat, ocito mu je to samo bilo smjesno :D

Meni se to cini izvedivo zato sto je bez problema napraviti sir palte i za 50L tekucine... Ali ako mislis vrtiti vecu kolicini, recimo nekih 20tak L morat ces nabaviti puno veci ventilator koji ide preko cijelog dna posude, vise magneta na dvije strane, a unutra veci komad koji bi se "lijepio" na obje strane i bio u sredini, i radi jedan vir, a ne vise ventilatora...

Ja kemijam isto sa svime, i naravno da cuda bacam u posudu da vidim sto i kako mjesa, razlike velicine, debljine, kako cu drugacije probati jel radi, kad slozim taman dode magnet, jer name ga nigdje za kupit, a u ljekarnama se mora narucit...

Hvala diS za velicinu koja je dovoljna za 2L startera u tikvici.. ;)
On Tap:
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA

Zedni

Post Postao/la Zedni » čet lis 13, 2011 3:32 pm

Ferdo je napisao/la:Ispričavam se.
Pretjerao sam sa sarkazmom.Htio sam ispasti duhovit no nisam uspio.
Pretekao si me... :) za sekundu... P.S. Sljedeci post ti je 1000 pa pazi sto pises... hehe :D Ja cu definitivno PIVO popit kad budem napisao 1000 post na ovom forumu. :D
On Tap:
Extra Stout, ESB, APA
Fermenting:
Saaz Pale Ale
Next Brews:
Weizen, Porter, IPA

Her Flick

Post Postao/la Her Flick » čet lis 13, 2011 4:58 pm

Namjena startera je da se dobije potreban broj stanica kvasca za određenu gustoću i litražu. Pomoć pri proračunu nać ovdje:
http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Prilično dobro odradi posao za nas šta kuhamo kod kuće, jer sumnjam da itko od nas ima opremu za radit sa kvascima.

Ako na kvascu piše: attenuacija od 75, to znači da npr. pivo od 1,048 treba da završi na 1,012. Kako ovo izračunat? 48 x 0,75 = 36 , dalje
48-36= 12.
FG trebala bi biti ako je sve uredu 1,012.
Znači ako u sladovinu ubacimo potreban broj kvasaca i fermentacija odradi do kraja čemu onda vrtit sladovinu???

Pa i da imaju veliku flokulaciju i odmah padnu na dno oni će odradit fermentaciju ali za malo duže vremena.
Poznato je da se kvascima smanjuje vitalnost dugotrajnijim ležanjem na onom smeću od taloga sa dna fermentora.
Ako talog vrtimo zajedno sa kvascima možemo ga samo bolje otopit i držat duže u kontaktu sa kvascima. Diacetil je mila majka koji bi ovo okus dalo. Zato veliki imaju konusne fermentore
gdje dio otpada istaču nakon 3 dana.Ne samo radi otpada nego i mrtvih kvasaca koji prvi padnu na pod. Tako da im ostaje onaj srednji sloj najkvalitetnijih kvasaca za sljedeću turu.

ervin

Post Postao/la ervin » čet lis 13, 2011 6:35 pm

Ferdo je napisao/la:Čekam već neko vrijeme da netko reagira na ove gluposti, ali stvar ide sve dalje u krivom smijeru...
Koji jebeni čavli,žice,lageri...?
citao sam ovo o čavlima i samo sam cekao da netko pukne :lol: :lol: :lol:

Don Genovese

Post Postao/la Don Genovese » pet lis 14, 2011 8:19 am

Her Flick je napisao/la:... kuhamo kod kuće, jer sumnjam da itko od nas ima opremu za radit sa kvascima...
Eh, da ne bih mislio da za rad s kvascima nije potrebna nekakva pretjerano skupa oprema, ako znaš, pa napiši koja je to oprema, i što se konkretno s njome radi oko kvasaca. Zanimaju me kvasci, no ne znam od kud bih konkretno krenuo.

Her Flick

Post Postao/la Her Flick » pet lis 14, 2011 9:26 am

Za nas male koji se igraju velikih postoje prihvatljiva rješenja ali treba malo kopat da se nađe ono šta ti je zbilja potrebno.
Da ne pišem bezveze evo ti par linkova pa se nađi negdje između njih.

http://www.braukaiser.com/wiki/index.ph ... tes_Slants

ovaj link vjerovatno znaš ali neka ga tu za one koji neznaju.

Od ozbiljnijeg rada sa njima evo jedna od mnogih:

http://www.whitelabs.com/beer/cell_count.html

Ovo su samo 2 linka da ne stavljam više ali nadam se da će ti pomoć za daljnje istraživanje.
Kompleksna je tema pa se ovo teško može stavit u 2 reda :wink:

Odgovori