Gubitak arome u kegu

... kada stvari krenu po zlu

Moderator/ica: Poljo

Odgovori
Avatar
Pale sam-na-svijetu Ale
Postovi: 210
Pridružen/a: pet stu 18, 2016 3:17 pm
Lokacija: Rijeka

Gubitak arome u kegu

Post Postao/la Pale sam-na-svijetu Ale » sri srp 03, 2019 6:49 pm

Imam jedan problem koji mi se desava zadnjih par kuhanja. Pred malo sam presao na keggiranje i prve dvije ture su mi super ispale ali zadnjih par koje sam dry hoppao nemaju skoro nis ili nis uopce arome. Npr. zadnje dvije pive su mi pale aleovi, ture 25l, aroma 20ak min na 80C, i dry hop Citra, Amarillo, cascade i slicno zadnjih 3-5 dana u fermentoru, do 100g. Zatim cold crash, pretocim u keg, par puta ispustim na odusak, fino se osjeti miris, 7 dana gaziram i kad tocim piva jedva ima mirisa. Razlike izmedju tlaka gaziranja i tocenja nema, tako da mi nije jasno di se izgubilo. Dok sam gazirao u bocama nisam imao taj problem. Ima tko ideju?
Beauty is in the eye of the beer holder!

Avatar
fegi
Postovi: 431
Pridružen/a: čet srp 31, 2014 6:15 pm
Lokacija: Čakovec
Kontakt:

Re: Gubitak arome u kegu

Post Postao/la fegi » uto srp 16, 2019 11:15 am

Ja kegiram več godinama i uvijek u kegu osjetno manje gubitaka arome nego u boci.
Kako pretačeš iz fermentora u keg?
Odnosno pretpostavljam da ti je tu problem.
Preporuka je pretakati iz fermentora u keg na način da je keg prvo dobro napunjen sa Co2 i nekoliko puta odzračen tako da u njemu ima čim manje zraka. Ja sam par puta čak probao i metodom vakumiranja i punjenja s co2 i super se pokazalo.Ali dovoljno ti je istisnuti čim više zraka van.
Onda puniš zatvoren keg na OUT priključak (to je onaj gdje je cijevčica do dna) da ti čim manje oksidira. Dok počneš puniti odzračuješ ga ili lagano otvoriš poklopac ukoliko puniš slobodnim padom.
Ja koristim keg i kao fermentor pa onda za punjenje kega za točenje koristim co2 tako da nigdje nemam zrak u blizini koji ti uništi arome i oksidira pivu.
I još jedna stvar je temperatura čuvanja. Ja svoje pune kegove držim u kegeratoru na nekih 4 stupnja i tu stvarno pivo ostaje svježe i dobro jaako dugo. Na sobnoj temperaturi to nije tako.
Zadnja stvar za papanje arome je ukoliko u keg staviš dosta taloga i kvasca iz fermentora pa i tu vidi
NAUTILIS Home Brewery

Avatar
stribor7
Postovi: 326
Pridružen/a: uto srp 08, 2014 1:13 pm
Lokacija: Slavonski Brod

Re: Gubitak arome u kegu

Post Postao/la stribor7 » uto srp 16, 2019 12:09 pm

fegi je napisao/la:
uto srp 16, 2019 11:15 am
Ja koristim keg i kao fermentor pa onda za punjenje kega za točenje koristim co2 tako da nigdje nemam zrak u blizini koji ti uništi arome i oksidira pivu.
dali iz kega koji koristiš kao fermentor (predpostavljam da imaš odrezan out 4 cm) pretačeš pod tlakom u drugi keg (spojiš dva kega, onaj u koji pretaćeš je pod manjim tlakom od frementora) ili slobodnim padom
STRIBOR7

Avatar
fegi
Postovi: 431
Pridružen/a: čet srp 31, 2014 6:15 pm
Lokacija: Čakovec
Kontakt:

Re: Gubitak arome u kegu

Post Postao/la fegi » sri srp 17, 2019 9:13 pm

Da odrezano imam cca 4cm i pretačem pod tlakom od cca 0,5b. Kod pretoka odzračujem keg koji punim i isti mi je uvjek na vagi pošto ih ne volim prepuniti.
Postupak prije punjenja je da upumpavam co2 u prazan keg i odzračujem te ponavljam isto barem 5-6 puta.
Kad sam radio zahmeljene ipe s 20g/l hmelja taj postupak nije bio dovoljan - osjetila se mala oksidacija pa sam taj problem rješio vakumiranjem kega i punjenjem s co2 te ponavljanjem istog 2x. Isti način donio srebro u kategoriji od 47 red IPA-i ove godine u Slovačkoj i pivo je bilo stvarno dobro bez trunke oksidacije s obzirom na količinu hmelja koji se koristio.
Uglavnom palac gore za fermentaciju u kegu
NAUTILIS Home Brewery

Odgovori