Stranica: 1/1.

Prva tura u životu

Postano: čet srp 06, 2017 10:38 pm
Postao/la bondojames
Bok ekipo, pozdrav svim članovima amaterima (klasa optimist kao ja) pa sve do iskusnih pivara sa zlata vrijednim savjetima.

Zamolio bih Vas za komentar, savjet, kritiku, recenziju...

Na opće zadovoljstvo sebi bližnjih, odlučio i ja probat složit pivicu. Naravno, nemojte me izvrijeđati vi iskusniji, a kako bi se malo ispraksao u nekim osnovama, odlučio sam se za gotovi ekstrakt Mangrove jack belgian pale ale, 10 litara (pošto proizvođač na pakiranju navodi da je optimalna temp. fermentacije od 20-28 celzija, a vremenski uvjeti zadnjih dva tjedna uZG-u su ravni 9. krugu pakla). Nabavio početnu opremu, plastični fermentor 30l, hidrometar, termometar....da ne duljim. Prvo sve oprao sa neutralnim deterđentom i onda sterilizirao starsanom, zakuhao kupovnu cetinu,sve zamiješao, umjesto 500 g dekstroze po preporuci proizvođaća ubacio 600 g tekućeg pure malt enhancera, ubacio ostatak hladne vode, par minuta mučkao za aeraciju, rehidrirao priloženi neki belgijski kvasac i ubacio u sladovinu na 24 stupnja (proizvođač navodi da je ok od 25 pa naniže). Fermentor je u tamnom podrumu sa konstantnom temp. 21 stupanj).
OG prije ubacivanja kvasca je bio 1062 što me malo zabrinulo jer je očekivani FG 1004, a očekivani ABV je 9 %.
Ali sve super, iduće jutro provjerio, votka u vrenjači super krčka, temp. na onom toplomjeru na fermentoru konstantno svijetli 20-22, i tako evo već. 10. dan.
Odlučio danas provjeriti gravitaciju da vidim jel to šljaka i pokazuje 1010, valjda ok. Naravno, morao sam probati čarobni napitak iz menzure.... boja onak jantarna, malo mutnije, miriši fantastično, kak bi očekivao od belgijske pive, onak bogat malo jači miris, ali kad sam istakao u menzuru primjetio sam da je pivo lagano šuškalo kao da je lagano karbonizirano a ono kaj me zabrinjava je okus koji je, iako ukusan (ima onaj okus klasične belgijske pive) blago je kiselkast.

Da li se mogu očekivati naznake infekcije, oksidacije ili bi to sve skupa moglo ispasti ok?

:shock:

Postano: čet srp 06, 2017 10:54 pm
Postao/la Svarun
Dok ti pivo ne odstoji 10 dana u bocama ne možeš ništa znati o njemu. To što si sad probao iz fermentora ne znači ništa.

Postano: čet srp 06, 2017 11:02 pm
Postao/la bondojames
Hvala na odgovoru jer nisam znao da li se po ovakvom kušanju može nešto odrediti.

Postano: pet srp 07, 2017 9:22 am
Postao/la Poljo
U pravilu ništa. Da je neka infekcija osjetio bi to na mirisu. Pusti pivo da odradi i nadaj se najboljem :)
I čim prije riješi neki lonac pa makar na partial mash ili biab.. ti beer kitovi su glupost. :zivjeli:

Postano: pet srp 07, 2017 11:00 am
Postao/la bondojames
Hvala, a za lonac se slažem, neka vizija je preći na BIAB i varit pivicu po svom ukusu, ali rekoh prvo da probam s ovim kitovima, jer ak od tog ne uspijem složit pivu gdje je pola posla već obavljeno, onda bolje da novce sačuvam za pivu s polica dućana :)

Postano: pet srp 07, 2017 11:08 am
Postao/la Poljo
Samo što ta polovica posla nije baš najbolje napravljena :D
Ne znam jesam li ikad čuo da je netko bio zadovoljan rezultatom piva iz kita..

Postano: pet srp 07, 2017 12:10 pm
Postao/la bondojames
A čuj...ak ispadne iole pitko meni će biti kao da pijem najsavršeniju pivu ikad..kak to već ide kad je čovjek ponesen entuzijaznom.

Svaka budala ima sovje veselje :lol:

Postano: pet srp 07, 2017 3:41 pm
Postao/la stribor7
bitno je da si krenio kuhat