inficiran fermentor

... kada stvari krenu po zlu

Moderator/ica: Poljo

Avatar
mali badem
Postovi: 3309
Pridružen/a: sub srp 02, 2011 4:09 pm
Lokacija: zagreb-južni

Post Postao/la mali badem » uto pro 13, 2011 11:07 pm

svaki put s novim problemom ovaj forum dobiva na kvaliteti!jedinstven je ...

možda će nekome pomoći;ako je voda na tablici od 0-14, na 7,to je sredina i neutralno.od 0-7 su kiseline,od 7-14 su lužine.kiseline u praksi i domaćinstvu koristimo za skidanje kamenca sa pipa a posebno sa grijača bojlera i sl;lužnata sredstva omekšavaju i rastapaju masnoće (deterđenti u kuhinji do pranja uljnih motornih naslaga) ali i neutraliziraju kiseline ( i obrnuto).nije zgorega imati barem lakmus papir da se odredi jeli kiselina ili lužina .primjer iz prakse ;zapušteni kotlovi za pečenje rakije imaju često u gornjem parnom djelu smeđe kamenaste ,na opip hrapave naslage koje se nemože skinuti,jedino kiselinom.nakon čišćenja laganim abrazivnim sredstvom nužno je neutralizirati površinu lužinom da se zaustavi reakcija sa bakrom.ispirati par puta ,a prvo kuhanje samo s vodom,pol sata isparka bacati.kad sam već ovo napisal ovo nesmijem preskočiti:nusprodukt čišćenja kiselinom je plin koji je štetan i nagriza sluznicu,udisanje izbjeći maskom a gumene rukavice koristiti i za kiselinu i lužinu.

kod plastike ,a večina nas ju koristi,bi trebalo izbjegavati abrazivna sredstva za čišćenje jer će ju svaki sljedeći put biti teže vratiti u stanje bezmirisno.tu je staklo u prednosti.

Avatar
Ferdo
Postovi: 2382
Pridružen/a: sub lis 18, 2008 7:31 am

Post Postao/la Ferdo » sri pro 14, 2011 8:27 am

Najlakše je održavati inox posude. Moja dva kega koja mi služe kao fermentori operem vodom pod tlakom a dezinficiram tako da u njih natočim 2-3 litre vode pa stavim posudu na plamenik i grijem do pojave pare, pustim da šišti par minuta.
Samo se mora paziti da je ventil stalno otvoren i da propušta u oba smjera, da bačva ne eksplodira kod grijanjai ne implodira kod hlađenja.
Ne zamaram se eventalnim naslagama po stijenkama dok su sterilne.
Opusti se i nastavi kuhati pivo

Odgovori