Hidrometar
Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy
-
Re: Hidrometar
To su dva različita piva. Znaci sada sljedeća dva dana ponovo izmjerim i ako se poklapaju, mogu flasirati. A postotak alkohola ne mogu izmjeriti jer nemam povratnu gustocu? Ili vam vec sada ovi brojevi nesto govore?
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
- Jonas
- Kontakt:
Treba ti ovakav
bitno ti je brix ,sg je optionalan Ja konkretno koristim refraktometar za mjerenje OG i FG , jednostavno ubacim podatke u online kalkulator i dobijem podatke . Imam malu čašu od rakije , na pipu iz fermentora uzmem uzorak , par kapi i stavim na refraktometar , glupo mi je trošiti 150 ml za menzuru + hidrometar , a kod kuhanja ne moram cekati da mi se uzorak ohladi , kap pive na refraktometar i odmah je piva hladna.
Generalo ostavljam barem tjedan dana ,tj dok mi ne prestanu izlaziti mjehurici na airlock prije nego što uzimam FG (skoro uvijek oko 5 Brix )
bitno ti je brix ,sg je optionalan Ja konkretno koristim refraktometar za mjerenje OG i FG , jednostavno ubacim podatke u online kalkulator i dobijem podatke . Imam malu čašu od rakije , na pipu iz fermentora uzmem uzorak , par kapi i stavim na refraktometar , glupo mi je trošiti 150 ml za menzuru + hidrometar , a kod kuhanja ne moram cekati da mi se uzorak ohladi , kap pive na refraktometar i odmah je piva hladna.
Generalo ostavljam barem tjedan dana ,tj dok mi ne prestanu izlaziti mjehurici na airlock prije nego što uzimam FG (skoro uvijek oko 5 Brix )
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
-
Ja mozda imam jeftino minesko smece, ali moj refraktometar i hidrometar se ne poklapaju (hidrometar u ro vodi pokazuje tocno 1.000 pa mu vjerujem), prevelika razlika (za og) pa samo hidrometar koristim...
Da li je itko usporedivao sa hidrometrom?
Da li je itko usporedivao sa hidrometrom?
- Poljo
Tu ti je jedini problem što ne možeš dekarbonizirat uzorak. Niti ga dogrijat.
Ako se radi o pivu na cold crashu na 5°C mjerenje će ti odstupat gadno.
- Jonas
- Kontakt:
Refraktometar moras kalibrirati , uzmes vodu , nebitno koju izmjeris hidrometrom -1.000
stavis na refraktometar i vrtis vijak dok ne dode na 1.000 (0brix)
ja sam testirao s otopinom secera na nekoliko koncentracija ,pokazivali isto
kod kuhanja uzeo uzorak ,ohladio , isto tako pokazivali skoro isto (1.055/1.053).
Nakon 5-6 kuhanja prestao koristiti hidrometar, dok su mi rezultati vise manje ocekivano ne kontroliram s hidrometrom
-
Iz nekog razloga, voda sa secerom mi se podudara sa hidrometrom, ali sladovina ne... Kalibriranje sa ro vodom, naravnosanoj je napisao/la: ↑sub pro 21, 2019 9:38 pmRefraktometar moras kalibrirati , uzmes vodu , nebitno koju izmjeris hidrometrom -1.000
kod kuhanja uzeo uzorak ,ohladio , isto tako pokazivali skoro isto (1.055/1.053).
Nakon 5-6 kuhanja prestao koristiti hidrometar, dok su mi rezultati vise manje ocekivano ne kontroliram s hidrometrom
- Jonas
- Kontakt:
Koliko ti je odstupanje ?mlaen je napisao/la: ↑sub pro 21, 2019 9:47 pmIz nekog razloga, voda sa secerom mi se podudara sa hidrometrom, ali sladovina ne... Kalibriranje sa ro vodom, naravnosanoj je napisao/la: ↑sub pro 21, 2019 9:38 pmRefraktometar moras kalibrirati , uzmes vodu , nebitno koju izmjeris hidrometrom -1.000
Hidrometar kalibriran na 20C u komini pri 55C prikazuje 1.030,
a stvarni SG je 1.040
-
razumijem to, ali tocnost fg-a me ne zanima previse. jedino mi je bitno da se uvjerim da je pivo gotovo
-
- Jonas
- Kontakt:
Ako ti piva hitno treba , onda gledaj svaki dan ,
mozes potpuno bez hidrometra , za 4-6 % pivu ostavi 10-14 dana i onda flasiraj , (ferm pri temperaturi vecoj od 15C)
ja kegiram , pa vec nakon 7 dana kontroliram FG,pa ako i bude malo fermentacije nakon kegiranja nije problem
, ali što vise prčkaš po pivi to lošija ce ti biti
Stim vrijednostima ostavi pivu da malo odstoji ,
bolja ce ti biti Piva ako das kvascu vremena da "pocisti" nusprodukte fermentacije .
mozes potpuno bez hidrometra , za 4-6 % pivu ostavi 10-14 dana i onda flasiraj , (ferm pri temperaturi vecoj od 15C)
ja kegiram , pa vec nakon 7 dana kontroliram FG,pa ako i bude malo fermentacije nakon kegiranja nije problem
bolja ce ti biti Piva ako das kvascu vremena da "pocisti" nusprodukte fermentacije .
-
Pils čekam od 25.11., svijetlo od 3.12...sanoj je napisao/la: ↑ned pro 22, 2019 7:59 pmAko ti piva hitno treba , onda gledaj svaki dan ,
S pilsom sam pokušavao pogoditi temperature i nemoguće ali svjetlo polovno me čudi da od 3.12 još nije za flasiranje
- Jonas
- Kontakt:
od 25.11 ?? , pa to bi vec trebalo biti spremno za flasiranje , kako ti je 1020 ispalo mi nije jasnopocetnik je napisao/la: ↑ned pro 22, 2019 9:01 pmPils čekam od 25.11., svijetlo od 3.12...sanoj je napisao/la: ↑ned pro 22, 2019 7:59 pmAko ti piva hitno treba , onda gledaj svaki dan ,
S pilsom sam pokušavao pogoditi temperature i nemoguće ali svjetlo polovno me čudi da od 3.12 još nije za flasiranje
onda zanemari vrijednosti hidrometra i flasiraj , bit ce dobro
Na kojoj si temperaturi fermentirao i koji kvasac?
-
Napokon sam malo ovo proucio, mjerio danas paralelno uz hideometar i uz korekciju (online kalkulator) mi se podudara sa hidrometrom. Za korekciju sam uzeo default 1.040 i polazalo se ok, necu racunat faktor za svoj hidrometar