UV dezinfekcija

... razne, manje tehničke diskusije

Moderatori/ce: Poljo,sharkyboy

Odgovori
Avatar
slawoner
Postovi: 1697
Pridružen/a: uto lip 12, 2012 1:52 am
Lokacija: pozega

UV dezinfekcija

Post Postao/la slawoner » ned vel 12, 2017 8:38 pm

Evo meni osobno jedne zanimljive teme. Radi se o UV lampama koje se koriste za dezinfekciju ili sterilizaciju (ovisno o jačini) medicinske opreme koja ne smije prolaziti termičku ili kemijsku sterilizaciju. Ovo me posebno zanima za čišćenje pivskih bačvi u koje je teško gurnuti ruku ili detaljnije zaviriti okom... Ideja je da se u bačvu nakon pranja gurne UV lampa i na taj način pobije sva gamad... Bilo bi zanimljivo i za sterilizaciju fermentora, punilica i ostale opreme. Ideja je utoliko zanimljivija što se takve lampe prodaju za 30 do 50 dolara... :lol:

Što se tiče nekih znanstvenih radova na temu UV sterilizacije, ono što sam pročitao kaže : Izloženost jakom UV svijetlu direktno uništava DNK svim poznatim bakterijama, gljivicama i virusima...

Naravno štetno je i za kožu čovjeka pa bi vjerojatno valjalo se dobro zaštititi prilikom rada sa UV svijetlom. Na zemlji nas štiti ozonski omotač, ali kod jakih UV lampi bi sigurno trebala zaštita ukoliko je covjek direktno izložen svijetlu - iako ako bih gurnuo lampu u bačvu nebi bilo tu neke opasnosi osima za gamad unutra...

hm?
Nemojte šta zamjerit i pozdrav'te kod kuće!

Avatar
Saša
Postovi: 521
Pridružen/a: uto ožu 20, 2012 1:13 pm
Lokacija: Zagreb, Špansko

Post Postao/la Saša » ned vel 12, 2017 8:48 pm

Istina je da se takvim lampama može dezinficirati oprema koja se koristi u prehrani. Znam da postoji uređaj koji UV lampama dezinficira noževe za meso. E sad odgovor na pitanje kako bi mi to znanje prenjeli na homebrew neznam. No palo mi je napamet isto ko i tebi no nisam išao dublje istraživati. Neznam baš dal ćeš običnom UV lampom to postić. Trebalo bi istraživat pa vidjet.

Avatar
slawoner
Postovi: 1697
Pridružen/a: uto lip 12, 2012 1:52 am
Lokacija: pozega

Post Postao/la slawoner » ned vel 12, 2017 9:03 pm

ono što znam mimo medicinske upotrebe da postoje uređaji sa UV lampama koji čiste vodu da bi bila za piće, a postoje i džepne UV lampe koje svijetski putnici koriste za dezinfekciju wc školjke u javnim toaletima :lol: ... Kod manikure se koriste male UV lampe koje čiste gljivice sa noktiju prije ugradnje umjetnih i tako... širok raspon upotrebe tih lampi. Pa jbemu sve moralo bi spalit gamad u bačvi ako gurnem unutra malo jaču lampu...
Nemojte šta zamjerit i pozdrav'te kod kuće!

Avatar
Saša
Postovi: 521
Pridružen/a: uto ožu 20, 2012 1:13 pm
Lokacija: Zagreb, Špansko

Post Postao/la Saša » ned vel 12, 2017 10:28 pm

Da ga jebeš prvo gurni ti lampu pa onda ju izvuci van nema druge. Sad možda je u pitanju i spektar svijetla te lampe jer gamad treba uvenuti kako bi sve bilo sterilno. Neznam mislim da smo na dobrom putu razmišljanja. Al svakako treba imati na umu da nezamijenjiva teorija pobija svu praksu.

abertosa
Postovi: 19
Pridružen/a: sub vel 21, 2015 5:47 pm
Lokacija: Pazin

Post Postao/la abertosa » pon vel 13, 2017 10:15 pm

uv lampe koje su predviđene za dezinfekciju dezinficirat će, to je neupitno. tih par sekundi koliko bi čovjek bio izložen tom svijetlu nema teorije da mu našteti.
lako za ravne glatke površine unutar bačve, jedino su upitni ventili i neki drugi ''skriveni'' dijelovi, tu je prednost tekućina.

Avatar
slawoner
Postovi: 1697
Pridružen/a: uto lip 12, 2012 1:52 am
Lokacija: pozega

Post Postao/la slawoner » uto vel 14, 2017 7:54 pm

pa iglu i tako vadis van i potapas u dezinficijens (?)... a sad svaku bacvu puniti... ma u krajnjem slucaju da, ok. Ja gledam sto mi je brze za neke vece količine. A na kraju, bolje voda + svijetlo nego kemije puno ... jel?
Nemojte šta zamjerit i pozdrav'te kod kuće!

Odgovori